Amasya İtimat

OKUTAN, İYİ PARTİ HUKUK ve SEÇİM İŞLERİ BAŞKANI OLDU

1989-1990 arası ilçemizde Kaymakam olarak görev yapan Nuri Okutan İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlığına seçildi.

Okutan yaptığı açıklamada: ”Genel Merkezimizde Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı olarak görevime başlamış bulunuyorum. Güvenlerinden dolayı Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener başta olmak üzere tüm İYİ Parti ailesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah utandırmasın.” dedi.

30 YIL ÜSTÜN HİZMETLERLE DOLU ESKİ KAYMAKAMIMIZ NURİ OKUTAN’IN BİYOGRAFİSİ:

1962 yılında Isparta Eğirdir’de doğdu. İlk ve Ortaokulu Eğirdir’de, Liseyi Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi‘nde tamamladı.

Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü’nde tamamlayan Okutan, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı. İngiltere’de Canterbury ve Margate kentlerinde mesleki konularda bilgi, görgü ve dil eğitimi aldı ve1986 yılında İçişleri Bakanlığınca açılan bir ay süreli planlama yönetimi kursuna katıldı. 1986 yılında planlama uzmanlığı yapan Okutan, Bitlis Kaymakam adaylığı,  ilçemizde Kaymakam vekilliği, Bursa-Harmancık, Van-Bahçesaray, Erzurum-Narman, Gümüşhane-Kelkit ilçelerinde Kaymakamlık görevlerinde bulundu. Kelkit’te yılın Kaymakamı seçildi.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde 1996 yılında Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yaptı. İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Okutan, sırasıyla Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa Valisi olarak görev yaptı.

Görev yaptığı her yerde sıra dışı bir mülki idare amiri olan Okutan, Kaymakam olarak görev yaptığı ilçemizde tarım ve hayvancılık, Harmancık’ta eğitim ve tarım, Bahçesaray’da ve Narman’da hayvancılık, kaymakam olarak son görev yeri olan Kelkit’te ise hayvancılık, tarım, el sanatları, eğitim ve kültür alanlarında önemli proje ve çalışmalar yürüttü.

Kaymakam olarak ilk görev yeri olan  ilçemizde halkla devleti buluşturan Nuri Okutan, “Taşova’yı Yeşilova yapacağız” sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi ve sıra dışı bir mülki idare amiri olacağının sinyallerini verdi.

 

Kısa süreli Van-Bahçesaray’da yaptığı görev sırasında yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Bu çalışmalar sürerken yolların kapalı olmasına rağmen atla gezerek köylerdeki sorunların takipçisi oldu. Okutan tarafından kaleme alınan Bahçesaray’ın bir köyünden doğum yapacak bir annenin kışın en şiddetli zamanında helikopterle alınıp, hastaneye yetiştirilmesini konu alan “Gezegende Doğum” adlı gerçek bir hayat hikayesi, ile Türkiye birinciliğini kazandı.

Erzurum – Narman Kaymakamlığı’na atandı. Görev yaptığı diğer ilçeler gibi Narman halkı tarafından da çok sevilen Okutan, mevcut mandırayı tekrar işletmeyi başardı, köy grup yolunu açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi. Narmanlılar da büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek, bir caddeye adını verdiler ve bir beratla kendisini fahri hemşehri ilan ettiler.

Askerlik sonrası, 1993’te Gümüşhane – Kelkit Kaymakamlığı görevine başladı. İlk iş olarak yörenin sorunlarını öğrenerek, imkânlarını değerlendirdi ve “Köylere Hizmet Götürme Birliği” ile buna bağlı “Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi“ni kurdu. Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı. Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem tesisi kurdu.  Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı. Kavakçılık ve ağaçlandırma projesi geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı. Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı. Devletle-milleti, idareciyle-halkı kucaklaştırdı. Nuri Okutan’ın Kelkit’teki proje ve çalışmaları “Proje Bazında Kalkınmada Kelkit Modeli” olarak literatüre geçmiştir. Kelkit’te halkla kurduğu iyi ilişkiler ile yürüttüğü proje ve çalışmalarıyla 1996’da “Yılın İdarecisi” seçildi. Kelkit’ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul (Kaymakam Nuri Okutan İlköğretim Okulu) inşa  etti.

İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatında Şube Müdürlüğünden, Genel Müdür Yardımcılığına kadar bütün kademelerde önemli görevler üstlenen  Okutan bu görevleri süresince Bakanlık karargâhında da önemli bilgi, görgü ve tecrübeler kazandı.

Kamu Yönetiminde bilimsel ve teknolojik gelişmelere ve Ar-Ge’ye önem veren Okutan Bakanlık merkezinde görev yaptığı sürece Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve TC Kimlik Numarası Projesini de yakından takip etti. Personel Genel Müdürlüğü’nde Atama Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcılığı sırasında, insan kaynakları yönetimi, personel planlama, özlük işleri gibi mülki idare mevzuatına hakim oldu, uygulama, sevk, idare ve koordinasyon görevlerini başarıyla yürüttü. Personel Genel Müdürlüğü’nde görev yaptığı sıralarda mülki idare amirleriyle sıcak ilişkiler kurdu ve mülkiye teşkilatını bir bütün olarak ayrıntılarıyla yakından tanıma imkânı buldu.

Siirt Valiliğine 2000 yılında atandığında henüz 38 yaşında olan Nuri OKUTAN, Siirt fıstığını dünya markası haline getirdi.Nuri Okutan, 25 Ekim 2017 tarihinde kurulan İYİ Parti’nin Kurucular Kurulu Üyesi oldu, 10 Aralık 2017 tarihinde yapılan İYİ Parti 1. Olağan Kurultayı ile 1 Nisan 2018 tarihinde yapılan İYİ Parti 1. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel İdare Kurulu Üyesi görevine seçildi. 

Eski Kaymakamımız Nuri Okutan’ı kutluyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle