Amasya İtimat

Hayat ve Haber Tadında: YEG, Dazlı ve Özbaraklı

Ahmet Günaydın

Taşova Yerel Eylem Grubu Derneği 8 Kasım 2016 Salı günü saat 10.00’da İlçe Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonunda bir araya geldi. 9 Kasım günü tamamlanacak olan çalıştayın ilk gününde katılımın yüksek olduğu görüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı ve YEG Derneği Başkanı Kadir Aydoğan; “Önceliklerimizi belirlemek üzere buradayız yerel kalkınma stratejisi tamamlandıktan sonra projelerimiz hayata geçecek eski belediye binasında dernek binamız hazırlanıyor. ” Daha sonra söz alan LEADER yaklaşımı projesi uzmanı Orhan Polat LEADER’in açılımını anlattıktan sonra tüzükle ilgili bilgiler verdi. Daha sonra yönetim ve denetim kurulu üyelerine iki sayfalık anket formunu verdi. İlçe Tarım Müdürlüğü adına söz alan Engin Bolat ilçemizdeki tarımsal araziler, tüm canlı hayvan türleriyle ilgili 31.12.2015 tarihi itibariyle istatistiki bilgiler verdi. Daha sonra Çadır Restaurantta LEADER yaklaşımı tarafından katılımcılara öğle yemeği verildi.

YEG Derneği Başkanı Kadir Aydoğan, yönetim ve denetim kurulu üyeleri: Hasan Dikmen, Şensoy Özdemir, Gülhan Çakır, Mehmet Çal, Ahmet Günaydın, Yusuf Yücel, İlhan Önder, Tevfik Öztürk, Güllü Çakmak ve uzman Orhan Polat ilk gezi yeri olan Hüsnüoğlu köyüne hareket etti. Dazlı Kanyonunun doyumsuz güzelliği başta Orhan Polat ve yöreyi ilk defa gören katılımcıları adeta büyüledi.

Debisi ve eğimi ile Nisan-Haziran aylarında meşhur Fırtına Deresini andıran Dazlı kanyonunda bulunan Boladan çayında, Kano ve Rafting Federasyonu ile irtibata geçilerek rafting sporu yapılacak ortam oluşturulabilir.

Akdağ ve Buğalı dağlarındaki zengin ağaç çeşitlerimiz bölge insanlarına kamyonculuk ve kesim işçiliği noktasında katma değer sağlamış. Özellikle güney kesimde kalan Dazlı ormanları, 1960’li yıllardan beri hem kamyoncular için hem kesim ekipleri için gelir kapısı olmuş. O dar ve keskin virajlı stabilize yollarda Dazlı’dan orman envali taşıyan nakliyecilerimiz kelle koltukta ailelerinin geçimini sağlamıştır

Dazlı ; Haşmetli tepelerinde zengin ağaç türleri, Boladan çayı ile ilçemizin eşsiz bir köşesi Dazlı ve Ortaürgüp (Döner Taş) mezraları şimdilerde Hüsnüoğlu muhtarlığı olarak birleşmiş. Geç kalsa da Hüsnüoğlu’nda geçtiğimiz yıllarda kurulan Orman Kalkınma Kooperatifi faaliyetlerini sürdürüyor. Dernek üyesi ve Hüsnüoğlu Muhtarlığı ile birlikte Orman kooperatifinin başkanlığını yapan Mehmet Çal bizleri eski kilisenin olduğu alanda ağırladı. Dazlı fasülyesinin patentini almak istediklerini söyleyen Çal, yetkililerden Dazlı barajı ve yayla turizmi için destek beklediklerini ifade etti. Dazlı ve Ardıçönü arasına kurulacak teleferik ile bölgenin  Esençay Şahin yaylası ve boğalı dağlarındaki yaylalar ile birlikte bir turizm mermezi olacağını belirtti.

Son durağımız eski kasabamız Özbaraklı oldu. Yukarı Baraklı köyü Muhtar Rıfat Üstün bizleri köy meydanında ağırlarken, Mart ayına kadar bozulmayan  nefis Baraklı üzümünden tattırdı. Burada toplanan çok sayıdaki vatandaşımıza Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneği Başkanı Kadir Aydoğan derneğin gayesini ve çalışmalarını anlattı. Uzman Orhan Polat, Yukarı  Baraklı köyünün bir çok tarihi birikimi olduğunu vurguladı. Polat; ” Zindan, mağara , Baraklı kalesi, şelalesi, Alaca kilise ve eski İpek yolunun bu yöreden geçmesi bu köye farkındalık veriyor. Bu avantajların mutlak surette değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Dernek son olarak İlçemizin tek ahşap minaresi olan Aşağı Baraklı köyünü ziyaret etti. Hicri: 1302, Miladi: 1886 yılında yapılan ve  ahşap sanatının zirve yaptığı camii ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandırdı. Camii içi, dışı ve bahçesinin güzelliği ile mutlaka görülmesi gereken bir sanat eseri.
img_8103
img_8105 img_8107 img_8111

dazli14 yeg13 yeg11 yeg10 yeg9 yeg8 yeg7 yeg6 yeg5 yeg4 yeg3 yeg2 yeg1img_8111img_8102

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.