Amasya İtimat

RAMAZAN SOFRALARININ BAŞ TACI PIDE

Sefa Kardeşler Ekmek Fırını, ramazan ayında yaşatılan  pide  geleneğini 30 yıldır 300 derece sıcağa aldırmadan sürdürüyor .

Ramazan denilince akla  ilk Ramazan pidesi gelir. İftar sofrasında  buram buram kokan sıcacık Ramazan pidesi olmazsa, iftar ve sahur sofralarımızın en önemli konuğunun eksik kalmış olur. Ramazan ayında, iftara dakikalar kala, bazen ezan okunuyorken bile fırınların önlerinde pide kuyrukları oluyor. Bu güzel geleneğimizin halen sürdürüldüğü  ilçemizde Sefa Kardeşler Ekmek Fırınının 30 yıllık  pide ustası  Sabahattin usta pidenin yapılışını kendi ifadeleri ile anlatıyor.

Ramazan pidesinin sofraya gelişine kadar geçirdiği evreleri anlatan  ustamız; Akrabaların, komşuların kaynaştığı, zenginin fakirle aynı sofrada buluştuğu mübarek ramazan günlerinde, birbirinden lezzetli yemeklerin yanında ramazan pidesinin sofradaki yerini ayrı olduğunu söylüyor ve

30 yıldır baba mesleğimi sürdürüyorum. Pide pişirmek kolay bir iş değildir. Pide hamuru kıvamına geldiğinde dondurma gibi olur. Maya atma zamanını yılların tecrübesi ile biliyoruz. Yoğrulan hamurun dinlenme süreleri var , bu süreler pidenin lezzetini artırıyor. Fırının sıcaklığı ve fırında yakacağın odun da çok önemli. Ben pidenin hamurunu 30 yıldır kendim yoğururum, fırını kendim hazırlar ve pişiririm, bizim Taş fırınında pişen pide daha lezzetli oluyor.

Ömrünü fırıncılığa adamış  Sabahattin Usta ,”Bir ekmekte sen bırak ihtiyacı olan alsın “ uygulamasını her gün devam ettirerek örnek oluyor.

IMG_2415 IMG_2416 IMG_2420 IMG_2421 IMG_2423 IMG_2425 IMG_2426 IMG_2427 IMG_2428 IMG_2429 IMG_2430 IMG_2431

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.