Amasya İtimat

OSMANLICA MI OSMANLI TÜRKÇESİ Mİ?

OSMANLICA MI OSMANLI TÜRKÇESİ Mİ?
Ömer CELEP
Milli Eğitim Şurasınca alınan tavsiye kararı ile başlayan bir tartışmanın yanlış bir mecraya oturtulduğunu düşünüyoruz. Topluma “Osmanlıca” olarak yansıtılan konu son derece yanlıştır. Aslı Osmanlı Türkçesidir. Çünkü Osmanlı bizim dışımızda bir devlet değil kendi devletimizdir ama o dönemede konuşulanlar Arap harfleriyle ifade edilmiş Türk dilidir. Nasıl Azeri Türkçesi Kırgız Türkçesi olarak ifade ediyorsak o dönemde konuşulan dili de Osmanlı döneminde konuşulan dil anlamında Osmanlıca olarak ifade edilmiş ya da öyle ifade edilmesi istenmiştir. Yani biraz açtığımızda Osmanlıyı ayrı bir devlet gibi gösterme gayretinin ürünü olarak görmek gerek.
Oysa Osmanlı bizim günahıyla sevabıyla ecdadımızdır. Artıları ya da eksileri tartışılabilir buna sözümüz yok ama sonuç olarak bu günkü devletimizin babasıdır, soyudur. O dönemde konuşulan dili ifade eden alfabenin okullarımızda okunması arzusu yadırganacak bir olay değil esasında geç kalınmış bir uygulamadır.
Netice itibariyle bu günkü kullandığımız alfabenin de Türk alfabesi olduğunu söyleyebilen bir Allah kulu sanırız yoktur. Alfabemiz Türk alfabesi olmadıktan sonra Latin alfabesi olacağına Arap alfabesi olsun ne fark eder?
Düşünülürse çok şey fark eder. Ayrıntıya girmeye gerek yok. Tartışmayı başka boyuta çekmeye de gerek yok sonuç itibariyle bizim yaklaşık altı yüz yıllık kültürümüz o alfabeyle yaşatılmış. Bir şekilde de terk edilmiş ama yanlış yapılmış. O yanlıştan dönmek olmasa bile kültürümüzü öğrenmek adına kültür alfabesi olarak ona dönmekte ne sakınca olabilir ki?
Biz iddia ediyoruz. Eğer Osmanlı arşivlerindeki eserler olmasa dünyadaki kütüphanelerin yarısı boş kalır. Bir takım değerleri yerleştirmek adına vagonlar dolusu eserleri hurda fiyatına sattığımızı, Avrupa çöplüklerine döktüğümüzü, Marmara dibine gömdüğümüzü ne kadar gizlesek de gün kadar meydandadır.
Konuya Arap alfabesi basitliğinde bakmak milli kültürümüze en basit ifadeyle saygısızlık olur diye düşünüyoruz.
Üstelik Osmanlı Türkçesinin ne denli kibar ve ne denli musikî edalı olduğunu bilmeyen yoktur.
Korkmamak gerek, kendimizde var olan ve milletin temelde yaşattığı değerlerden korkmamak gerek. Millet ve bilim dili, Osmanlıcayı zaten konuşuyor, okuyor ve yazıyor. Bunun biraz daha yaygınlaştırılmasıyla laiklik de elden gitmez, cumhuriyet de yıkılmaz.
Eğer laiklik elden gidecekse ve cumhuriyet yıkılacaksa, Latin alfabesi onu kurtarmaya da yetmez.
Milli kültürümüzün temeli Osmanlıcanın bu derece yaygınlaştırılması yönünde karar alan yürekli şurayı kutluyor, onu uygulayacak olan Milli Eğitim Bakanlığını da alkışlıyoruz.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.