Amasya İtimat

Kapıağzı ve Sarıkaya Göletlerinin hikayesi ve Tatlıpınar Mağarası

TAHA Haber Merkezi

İlçemize bağlı Tatlıpınar (Darmaderesi) köyünde bulunan mağara yerel ağızla Gerezini veya Kale mağarası olarak biliniyor. Buğalı dağının eteklerinde kalan bu mağara köye yaklaşık iki kilometre uzaklıkta. Yine köy yakınlarında inşaasına başlanacak olan ve (AGİ) Akım Gözleme İstasyonu ölçümlerinin beklendiği  Tatlıpınar Barajı ile birlikte düşünüldüğünde, mağaranın turizme kazandırılması ile bölgede önemli bir farkındalık oluşacaktır.

Tatlıpınar köyü Karadeniz’in Machael bölgesinden yaklaşık 140 yıl önce gelerek şimdiki bulundukları mahalde iskan edilmiş bir köyümüz.Suç oranı neredeyse sıfır. Son derece güzel bir coğrafyada kurulan bu köyümüzdeki Gerezini mağarasının turizme açılması için önceki dönem muhtarı Cemal Onat’ın bir çalışması olmuş. Mağaraya gelen Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri incelemelerde bulunmuş. Fakat ne hikmetse rapor olumsuz olarak düzenlenmiş. Oysa mağara 60 metre uzunluktan sonra dar bir girişten sonra yaz mevsimi haricinde küçük bir gölete ulaşıyor. Tokat, Pazar ilçesindeki Ballıca mağarasından çok farklı değil. Geçmişte olumsuz raporların gerçekten incelendiğinde iki ayrı örnekle nasıl olumlu rapor haline geldiğini yakın tarihimizde biliyoruz.

Gürsu köyünün 50 yıllık bir rüyası olan Sarıkaya göleti de yıllar önce gölet yapımı için müracaat edildiğinde Amasya İl Özel İdaresinin 02.03.2010 tarih ve 146 sayılı yazısı doğrultusunda teknik heyet tarafından bu alana olumsuz rapor verilmişti. 2012 yılı Ağustos ayında ise Sarıkaya göleti,  yeniden yapılan inceleme sonucu rapor olumlu olarak çıkmış ve 2013 yılında ihale edilmişti. Gölet 6 Mayıs 2015 günü resmi törenle açılarak hizmete girmiş, ismi Şehit Himmet Aydemir olmuştur. Köyün sulanabilir tarım arazisi arttığı gibi,  Gürsu köyüne güzel bir mesire yeri kazandırılmış oldu.

Yine Yeşilyurt (Sepetlioba) köyü yolu üzerinde Çaydibi köyü sınırları içerisindeki Kapıağzı göletinin hikayesi pek farklı değil. Bamya denilince ilk akla gelen ve üretimi ile birlikte pek çok bamya ticareti yapan esnafı bulunan  Çaydibi köyümüz ilçe ekonomisine önemli bir katkı sunuyor. Daha önce gölet yapılamaz raporu verilen Kapıağzı göleti için dönemin Çaydibi Belediye Başkanı Salih Aşçı beldeden bir heyet oluşturarak öteden beri sıcak ilişki içinde bulunduğu 10. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Çankaya köşkünde ziyaret ederler. Cumhurbaşkanı Demirel, Başkan Aşçı’dan dileğini sorar. Aşçı’nın cevabı: Beldemizin üç sonunu var.1- Sulama göleti, 2- Sulama göleti, 3- Sulama göleti. Bu cevap karşısında Cumhurbaşkanı Demirel göletin yapımı için ilgili kurumlara  talimat verir ve 2002 yılında  Kapıağzı göleti ihale edilir. Gölet yaklaşık 10 yıldır Çaydibi arazilerini suluyor ve ilçemize katma değer kazandırıyor.

Tatlıpınar Gerezini mağarasının MTA Teknik ekipleri tarafından yeniden inceleme yapılması için gerekli girişimlerin yapılmasını yetkililerin dikkatine sunuyoruz.

 

Yorum Ekle