Amasya İtimat

SUDÜŞEN ŞELALESİ TURİZME KAZANDIRILABİLİR!…

Ahmet Günaydın

İlçemize 24 km uzaklıkta olan Yaylasaray Köyü’nün eski adı Tasna’dır. Tarihi Roma dönemine hatta daha eski dönemlere  uzanan Yaylasaray Köyü ilçemizde ender rastlanan taş işçiliğiyle yapılmış bir camiye sahip olup, köyde eski çağlara ait  bir çok mağara ve çevresinde yatırlar vardır. Köyün içerisinden dere akmakta olup dört mevsim kuşların seslerinden dolayı kuşlar vadisi deniliyordu. Ancak iklim değişikliği ve başka nedenlerle kuş popülasyonu azaldığı için artık cıvıl cıvıl kuş seslerini duymak zor.  1985 sayımında 1288 olan nüfusu, özellikle İstanbul ve başka bölgelere yapılan göçlerle 2019 verilerine göre 637. İstanbul’da aktif bir derneği vardır.

Kapatılan 10 beldenin dışında sürekli olarak ilçemizin en büyük köyü ünvanını hep sürdüren Yaylasaray en az göç veren ve İstanbul’dan en çok göç alan  köyümüzdür. Köyde 2. bir camii bulunmakta olup, okulu açıktır.

Köylünün bildiği ama ilçemizde bilinmeyen son derece güzel bir şelalesi  2020 yılı Mayıs ayında ilk kez basında haber sitemizde yer almıştı. Yaklaşık 12 metreden akan Sudüşen şelalesi, Nisan-Haziran ayları arasında doyumsuz güzellikler sunmaktadır. Yaylasaray’a 2 kilometre uzaklıktaki şelaleye ulaşabilmek için orman içerisinde yaklaşık 800 metre yürüdükten sonra 690 metre rakımdaki Sudüşen birlikte ismini koyduğumuz (Yapal) şelalesine ulaşabiliyorsunuz.

Kaymakam Ahmet Gökcecik’in  2 Kasım 2021 Salı günü yaptığı köy gezileri çerçevesince Yaylasaray (Tasna) köyünde Muhtar Asalet Er’in gündeme getirdiği Sudüşen şelalesinin turizme kazandırılması için yerinde inceleme talimatı vermişti.

6 Kasım 2021 Cumartesi günü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Barış Gündüz, Özel İdare Şefi Vedat Yapal AA Muhabiri Tevfik Öztürk ile birlikte şelaleyi ziyaret ettik. Mayıs ayındaki kadar su olmasa da şelale akıyor. Tarihi yapısı ve vahşi doğası ile Yaylasaray şelalesi gerçekten görülmesi gereken bir yöremiz. Yolda bir düzenleme yapılarak 800 metre uzunluğunda bir teleferik sistemi, At , Eşek gibi binek hayvanları ATV gibi araç veya başka alternatiflerle turizme kazandırılabilir.

Bu gezimizde bizlere güzel bir misafirperverlik örneği gösteren Muhtar Asalet Er ve eşine, Osman Keskin ve eşine, Firdevs Yapal’a Hakkı Güler ve Bahattin Yüksel’e teşekkür ederiz.

Şelalenin  Mayıs 2020’deki hali

Yorum Ekle