Amasya İtimat

    İşyeri Hemşireliği Kursu Seçimi Neden Önemlidir?

    İşyeri hemşireliği kursu, daha önce sağlık eğitimi alanlara farklı iş imkanları ve kariyer fırsatları sunar. Söz konusu kurslar, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki iş imkanlarının değerlendirilmesine imkan verir.

    İşyeri Hemşireliği Kursu Nedir?

    İşyeri hemşireliği kursu, bu alanda uzmanlık ve yetkinlik kazanmak için alınan eğitimlerin verildiği kurslardır. Söz konusu kurslar, bakanlığın yetkilendirmiş olduğu kurumlar tarafından açılır. İstenen şartları sağlayan adaylar bu kurslara katılır ve verilen eğitimleri alır.

    Eğitimlerin tamamlanmasının ardından ise ÖSYM tarafından yapılan İSG sınavındaki diğer sağlık personeli testine girerler. Bu testten başarılı olan adaylar, işyeri hemşiresi olarak görev yapabilir.

    Buradaki eğitimler, toplamda 90 saatten meydana gelmektedir. Eğitimlerin tamamı uzaktan eğitim şeklinde olup, katılım zorunludur. Uzaktan eğitim sayesinde adaylar, istedikleri kursları seçebilir. Örneğin; Ankara’da ikamet eden biri, İstanbul’daki kaliteli bir kurstan işyeri hemşireliği eğitimi alabilir.

    Eğitimlerin ilk 40 saatlik kısmı a-senkron şeklinde olup, adaylar bu süreçte video ve ses kaydı gibi araçlardan eğitim alırlar. Kendileri ise pasif dinleyici ve izleyici konumundadır. Ancak son 50 saatlik bölümde eğitimler senkron şekilde verilir. İlgili süreçte eğitimler Zoom üzerinde yapılır ve adaylar kameralarını açık tutarlar. Bu sürecin tamamına katılım zorunlu olup, adaylara sadece 6 saat devamsızlık yapabilir. Devamsızlık 7 saat olduğunda kursiyerlerin eğitimleri direkt olarak iptal edilir.

    Kurslar, bakanlık onayı ile eğitim verir. Verilen eğitimlerin resmiyette geçerli olması için sadece yetkili kurumlardan eğitim alınması gibi bir zorunluluk vardır. Yetkisi olmayan kurumlar ise eğitimleri sadece bilgilendirme amaçlı olarak verir. İşyeri hemşireliği kursu seçiminde, bu hususun mutlak surette dikkate alınması gerekir.

    İşyeri Hemşireliği Nedir?

    İşyeri hemşireliği; iş sağlığı ve güvenliği alanında uzmanlık sahibi olan sağlık personelleridir. İşyeri hemşiresi olabilmek için adayların öncelikle ilgili eğitimi alması, sonrasında ise yapılan DSP sınavından en az 60 puan alması gerekir. Sınavda adaylara 50 soru sorulur ve her soruya 2 puan verilir. Başarılı olabilmek için adayların en az 30 ve üzerinde puan alması gerekmektedir.

    Diğer sağlık personeli olarak isimlendirilen bu mesleğin görev ve sorumlulukları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanunlarda ve yönetmeliklerde düzenlenmiştir. Görev ve sorumluluklarından bazıları şu şekildedir:

    • İşyeri hekimine destek olmak
    • İşe giriş muayenesini yapmak
    • Periyodik muayeneleri yapmak
    • Muayenelere ilişkin verileri kaydetmek
    • İş yerindeki güvenlik ve sağlık riskleri belirlemek ve belirlenen riskleri işverene iletmek
    • İşyeri hekimi tarafından verilen görev ve sorumlulukları, İSG mevzuatı kapsamında yerine getirmek

    İşyeri hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için görev yapar. Temel görevi ise işyeri hekimine destek vermek ve onun vermiş olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirmektir.

    İSG ile ilgili kanun ve yönetmeliklere göre belli şartları sağlayan iş yerlerinde diğer sağlık personellerinin istihdam edilmesi zorunludur. İşte bu zorunluluk, işyeri hemşireleri için ciddi iş imkanlarının ortaya çıkmasını sağlar.

    İşyeri Hemşireliği Kursu Seçimi Nasıl Yapılır?

    İşyeri hemşireliği kursu https://www.temaakademi.com.tr/egitim/diger-saglik-personeli-egitimi , ancak bakanlık tarafından yetki verilen kurumlarca açılabilir. Diğer kurumların açtıkları kursların resmiyette geçerliliğinin olmadığı ve bu kurslardan sonra DSP sınavına girilemediği unutulmamalıdır. Dolayısıyla seçim sürecinde dikkat edilecek ilk nokta bakanlıkça yetkilendirilme konusudur.

    Yetkilendirilen kurumlar arasından seçim yapmak ise çok zor değildir. Öncelikle ilgili eğitimin uzaktan verildiği ve buna bağlı olarak Türkiye’nin her noktasındaki kurumdan eğitim alınabileceği unutulmamalıdır. Adayların önceliği mutlaka yüksek eğitim kalitesi olmalıdır. Hem yapılacak sınavda başarı elde etmek hem de mesleki donanıma sahip olmak için kaliteli eğitim gerekir.

    Kaliteli eğitim veren kurumları tespit etmek için kursiyer sayılarına, ne kadar süredir bu alanda faaliyet gösterdiklerine, kursiyerlerine verdikleri desteğe ve eğitim kadrolarına bakılması yeterlidir.

    Tema Akademi, Türkiye genelinden adayları kabul eden, yüksek kalitedeki eğitimi dikkat çeken bir kurumdur. Üstelik eğitim sürecindeki yüksek kalitesine ek olarak bu kurum, adayların iş bulma süreçlerine de destek vermektedir. Bütün bu hususlar, Tema Akademi’nin işyeri hemşireliği kursu alanında öne çıkmasını, kalitesini net olarak göstermesini ve tercih edilmesini sağlamaktadır.

    Yorum Ekle