Amasya İtimat

HOSDİL (GOSTİL) ve KUMPİRİN HİKAYESİ

Ahmet Şimşek
Anadoluda kış gelince sobalar kurulur, Kuzine sobasının fırınına hosdiller (Patates) atılır. O sıcak odun ateşinin hem odayı ısıtması hem Çörek börek, tepsi tepsi, fırın yemeklerinin yanında hosdiller fırına atılırdı.
Fırında pişen hosdillerin kokusu evin içine yayılır, püfür püfür kokardı. Şimdi büyük şehirlerde lüks Lokantalara gidinde bizim hosdil (gostil) olmuş Kumpir.
Pişen patatesi yarıp içine salça sosu, (Kepçap) Yoğurt sosu, (mayonez) dökerek, arasına sütlek mısır taneleri dökerek adına kumpir demişler. Bir dünyada para ile satıyorlar. Ama olsun Bizim Hosdilli (Patatesi) Fırında pişirme geleneğini sürdürüyorlar ya, her şeye rağmen  yine de güzel. Hadi Afiyet olsun yeyin ve kültürümüzü sürdürün bakalım, Şehirli dostlar.
Bir de yazmadan geçemedim, Kuzine sobasının üstüne Tevek dolmasını koyup odun ateşinde tıkır tıkır kaynamasını, demliğe ıhlamuru doldurarak, fokurdayan demlikten çıkan sese hasret kaldığımız şu günlerde köyde yaşayanlar bu geleneği hala sürdürüyorlar.
Afiyet olsun, Hosdil ve Kumpir yiyenlere, ıhlamur çayı içenlere,
05amasyam05 Haber 2021

Yorum Ekle