Amasya İtimat

Hemşehrimiz Prof.Dr. Ergüzel Ahmet Kabaklı’yı anlattı..

 

Türk Edebiyatı’nın usta ismi, Türk Edebiyatı Dergisi ve Türk Edebiyatı Vakfı kurucusu, yazar ve şehrül müerririn Ahmet Kabaklı vefatının 21.yılında Eyüpsultan Pierre loti’de ki Kabri başında ve kurucusu olduğu Türk Edebiyatı Vakfı’nda Prof.Dr Mehmet Mehdi Ergüzel ve İsa Kocakaplan’ın verdiği konferans ile anıldı.

Vakıf Başkanı Serhat Kabaklı’nın da katıldığı anma etkinliğine bir çok yazar ve misafirde katıldı.

Etkinliğe İyilik Hareketi Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı, yazar Kasım Alper Özdemir’de katıldı.

DERGİNİN  KURUCUSU  HOCAM AHMET KABAKLI …

M. Mehdi Ergüzel

Dergiden söz açıp da onu hayatının gayesi yapan kurucusundan bahsetmemek olmazdı. Kabaklı Hoca, 1969’dan itibaren Üniversite hayatımda, Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda hocamdı. 1970’de Cemiyet’te, 1972’de dergide devam eden ve- Anadolu’daki 8 yıllık öğretmenlik yıllarım kısmen hariç tutulursa- vefatına kadar 30 yıla yakın zaman yanı  başında bulunmak talih ve şerefine nail olduğum mümtaz bir insandı.
Hoca, memleketimizin son asırda yetiştirdiği ender zekâlardan biriydi. Milletimizin dertlerine “Tercüman” olduğu, “Türkiye”nin yazarı sayıldığı yarım asrı aşan  yazı hayatında “Gün Işığında”, “ Şeyhülmuharririn” payesiyle gönüllerde taht kurmuştu. Harput’tan İstanbul’a gelen bu kibar, çalışkan, samimi, merhametli, mütevazı Anadolu çocuğu, arkasında adını şerefle yad ettirecek eserler bırakarak gitti. Türk Edebiyatı Dergisi onun adıyla özdeş olmuştu. Kalem sahipleri ona, gayretine  ve fikirlerine olan saygılarından dolayı sonuna kadar destek vermişlerdi. “ Kabaklı’nın gazetesi” veya “Kabaklı’nın dergisi” sözü gayet tabii karşılanan doğru tespitlerdi.
Ben binlerce talebesi arasında naçiz ve sadık “hayrülhalef”lerinden biri olmaya çalıştığım rahmetli Hocamın  bütün eserlerinin edebi-fikrî yeni incelemelere konu yapılması gerektiği kanaatindeyim. Başta klasikler arasına katılan eseri beş ciltlik Türk Edebiyatı’nın  Yorumlar / Metinler / Dizin düzenlemesiyle  farklı okul seviyelerinde  yayına hazırlanabileceğini, 50 yıllık yazılarının konularına göre tasnif edilerek “ Gün Işığında 1,2,3,4,5…”şeklinde, basılarak ve elektronik kitap hâline getirilerek de yeni nesillere sunulabileceğini düşünmekteyim.  Edebi deneme ve makaleleri de birkaç cilt dolduracak hacimdedir.
Türk Edebiyatı Dergisi’nin yayın hayatımıza girişinin 50.yılında ve kurucusu Hocam Ahmet Kabaklı’nın vefatının 21. yılında Kabaklı Hoca’nın ruhu şad olsun, Türk Edebiyatı dergisi nice binli sayılarına yüzlü yaşlarına ulaşsın, Değirmenlerin de suyu, unu ve bereketi daim olsun…

Yorum Ekle