Amasya İtimat

Bir Gökdere’dir yaşamak, SON DEĞİRMENLER

Irmak, dere ve çayları ile meşhur ilçemizin bir çok köyünde değirmenler vardı. Bir zamanlar aynı anda bir çok köyümüzde değirmen işleten insanlarımızın yüzde doksanbeşi değirmencilikten vazgeçti. Geçmiş yıllarda temel gıdamız ekmeğin yapımında değirmenler çok büyük önem taşıyordu. Modernleşme ve teknoloji yıllar sonra bu mesleği de silip atıyor. Çılkıdır’da (merhum)  Sabri Bol amcamız mesleğin duayenlerinden. İlçemiz yakınındaki Çılkıdır ve Dutluk’taki son değirmenler zamana meydan okumuş ancak 2000’li yıllarda onlar da kapanmak zorunda kalmıştı. Halen aktif olarak Yukarı Baraklı, Çaydibi köyünde biri elektrikli biri su değirmeni dönemsel  olarak iki,  Sofualan köyünde su değirmeni bulunuyor. Esençay’daki değirmen suya bağlı olarak çalışmasını sürdürürken, Tekke ve Ilıca’da elektrikli değirmen faaliyet gösteriyor. Bu altı köyün dışındaki değirmenlerimiz kapanmış durumda.

9 Şubat 2022 Çarşamba günü değerli dostum Arif Yılmaz ve Ulaş Uçar ile birlikte  Gökpınar (Orusa) köyü Muhtarı Metin Şahin’i ziyaret ettik. Sabah Taşova’da başlayan yağmur (saat 22. 40 halen devam ediyor) Alpaslan’dan sonra karla karışık yağmura, Karsavul’dan sonra kara dönüştü. Saat 16.00 sıralarında yolu kar kapatmıştı. Muhtar Şahin’in meşhur Sini böreğinden yedik. Covidle ilgili yaptığı başarılı çalışmayı anlattı bizlere, camiiyi ziyaret ettik. Sonrasında köyün sınırında bulunan Gökdere çayı üzerindeki Sofualanlı Mustafa Ünlü tarafından çalıştırılan değirmen gündeme geldi. Onlarca değirmenin bulunduğu ilçemizde su değirmeni sayısı dörde düşmüş.

Aslında vatandaşımız fabrikasyon undan ziyade su değirmeninde öğütülen unu tercih ediyor. Ancak değirmenler birer birer kapandığı için fabrika unu kullanmak zorunda kalıyor..

Yorum Ekle