Amasya İtimat

GÜZEL BİR TANITIM GEZİSİ OLMUŞ

Taşova ve köylerinde ikamet eden veya gurbetteki hemşehrilerimizin bir çoğunun bilmediği, görmediği çevremizdeki inanç turizmine ait mekanların 19 Nisan 2024 Cuma günü misafirleri vardı.

 

Horasan Erenleri ve şehitlerimizin kabirlerinin bulunduğu; Esençay, Geydoğan ve Çakırsu (Yonnus) köyleri Şehit Orman Gülmez Çok Programlı Lise (eski Taşova Lisesi) 12. sınıf öğrencilerinden bir gurup tarafından ziyaret edildi.

Okulun öğretmenlerinden Cafer Çakraz bu güzel anlarla ilgili sosyal medyada bir paylaşım yaptı:

”Bugün, 12. sınıf öğrencilerimizden bazılarıyla, Taşova ilçemizin köylerinde bulunan, Horasan Erenlerinin medfun bulunduğu köylerden bazılarını ziyaret ettik. Esençay beldesinde Çeltek baba, köyümüz Çakırsu’da Yunus Baba ve kabristanlıkta bulunan şehitlerimiz ve Geydoğan köyünde Doğan babanın türbeleri. Horasan’dan, Anadolu’ya uzanan bu gönül erlerinin, Anadolu’nun Türk İslam beldesi olmasındaki etkilerini yerinde ziyaret ederek anlattık. Nur içinde yatsınlar.”

Doğan Baba

Geydoğan köyüne adına veren Doğan Baba, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında döneminde Seyyid Ramazan isimli arkadaşı ile beraber, Rumlarla savaşarak bölgeyi ele geçirmiştir. Daha sonra Rum çetelerinin bir baskını sonucunda Seyyid Ramazan şehit düşer. Doğan Baba ise öldükten sonra Seyyid Ramazan’ın yanına defnedilir. Her iki şahsiyette Selçuklu devletinin hizmetinde olan komutanlar olarak bilinmektedir.

Bir tepenin üzerinde etrafı çam ağaçları ile çevrili olan türbenin içerisinde bir Seyyid Ramazan’a, diğeri Geydoğan’a ait iki sanduka bulunur.

Yunus Baba

Yonnus Baba olarak da bilinen Yunus Baba’nın bölgeye yerleşen Şelçuklular dönemindeki ”Taşabad” erenlerinden olduğu bilinmektedir. İlçemize bağlı 18 kilometre uzaklıktaki Çakırsu köyü girişindeki kabristanlıkta türbesi vardır. Türbe değişik dileklerde bulunmak üzere ziyaret edilmekte olup, bahar ayının gelmesi ile birlikte türbe yanında toplu namaz kılınıp, şükür duası ile birlikte topluca yemek yenir.

Çeltek Baba

Rivayete göre – Horasan Bölgesinden Anadolu’ya gelmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin son dönemleri ile Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş dönemleri arasında yaşadığı sanılmaktadır. Erbaa Tanoba kasabasında bulunan Çanakçı Baba ile Rivak’ta bulunan Zat’ın Çeltek Baba ile kardeş olduğu bilinmektedir. İslam ordu komutanları arasında yer alması ve iyi eğitimci olmasıdır. Büyükleri tarafından Bidevi (Esençay ) tarafına gönderilir. Değerli eğitimci olduğundan hemen dergahını açar ve çalışmaya başlar. Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in hocası İbn-i Kemal’in Bidevili olması Çeltek Baba’nın eğitim ve ilimde ne kadar başarılı olduğudur.

 

Yorum Ekle