Amasya İtimat

FERHAT ŞİRİN FESTİVALİ

Cuvapçı Memet Aga konuşmalarını zevkle dinlediğimiz, her hatırasından bir ders aldığımız, geniş kültürlü tecrübeli bir büyüğümüz. Sohbete bir şiirle girdi;

Ki dünya ehlini bir lahza söylet

Eğer bir şükr ederse, bin şikayet

Ne demek isteğini anlamamıştık. Amasya’dan yeni geldiğini festivali izlediğini ve yapılan eleştirilerden üzüntü duyduğunu belirttikten sonra bize dağarcığındakileri bütün samimiyeti ile anlatmaya başladı..

Bakın evladımla söze başladı. Son yıllarda şehirlerimiz kendi yetiştirdikleri değerlere efsanelere sahip çıkıp onlar adına günler, festivaller düzenleyerek kendi bağrından çıkan değerleri unutulmaktan kurtarıyor ayrıca ekonomik olarak da iline ilçesine canlılık getiriyor.

Şehirlerimizin kendi değerlerine, büyüklerine sahip çıkması, saygı duyması onları tanıması ve tanıtması övünülecek bir durum. Bakın Yunus’un mezarı bizde diyen birkaç şehirde Yunus Emre anılıyor. Karacaoğlan Adana’da, Dede Korkut Kars’ta, Mimar Sinan Kayseri’de, Aşık Dertli Bolu’da, Ahi Evran Kırşehir’de, Nene Hatun Erzurum’da, Nasrettin Hoca Akşehir’de, Hacıbektaş-ı Veli Hacıbektaş’ta, Mevlana Konya’da, Ferhat ile Şirin’de 14 Şubat Sevgililer Gününde ilk defa Amasya’da anılıyor.

Adı Turizm ile anılan iller için festivaller çekicilik unsurudur. Bundan böyle adı ve günü belirlenmiş geleneksel hale getirilmesi yönünde ilk adımı atılarak 14 Şubat Sevgililer Gününe denk getirilen Ferhat Şirin adı ile toplum yaşamının sevgi yönünü kutlama temalı festivalimiz ile Amasya’mız da  bu kültür yarışının içinde yerini almış bulunuyor.

Festival Latince kökenli bir kelime. Kamu sevinci ve neşesi anlamına gelir. Türkiye’de bir yılda 230 Kurtuluş günü veya bayramı ile bu sevinç yaşanıyor. Her yıl sürekli olarak memleketimizin değişik yörelerinde yapıla gelmekte olan bu etkinliklerle birlik beraberliğimizi perçinleyip ortak bir sevinci paylaşmaya çalışıyoruz.

14 Şubat gününü sadece Nikah alma günü olarak değil, Aile mefhumunun, kutsiyetinin, kadının, eşin değerinin, aile denen o kutsal çatının ocağın tüttürülmesi, aile bağları, sevginin kısaca Avrupa’nın 14 Şubatı gibi değil bizim ve bize göre bir sevginin tarifi ve güzelliklerinin anlatıldığı bir festival olarak kutlamalıyız.

Ulusal değerlere sahip çıkmak, ulusal değerleri sevmek ve tanıtmak millet olmanın şuuruna ermek demektir. Amasya’mızda Sevgililer Günüyle anlamlaştırılarak 14 Şubat’ta kutlanmasına başlanılan ‘Ferhat Şirin’ etkinliklerinin eğlence ve neşe olgusunun yanında, milletimizin çekirdeği aile yapımız konusunun da ağırlıklı olarak işlendiği bir anma günü olarak kutlanması soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan bir festival olarak değer bulacaktır.

Memet Aga soğuttuğu çaydan bir yudum çekerken çocuklar uzun konuştuğumun farkındayım ama lafa başlarken söylediğim iki dizeye açıklık getireyim diyerek konuşmasına devam etti;

Festivallerin devamlılığı ve başarısı için halkın desteği olmalı,  kösteği değil… Halkımızın ekonomik iyiliği düşünülerek gerçekleştirilen bir etkinliğe şükretmek gerekir. Eleştiri elbette olacaktır, ancak;

Eleştiri garezden sıyrılmış bir kalp ve ilim kafasıyla yapıldığı zaman değerlidir.

Yıkıcı değil, yapıcı tenkit güzel sonuçlar verir. Tenkit, ancak teşvikle beraber olursa muhatabını rencide etmez.

Tenkit edilen şeyin doğrusunun nasıl gerçekleştirilebileceği ortaya konulmadan, kesin çözüm ve çare belirtilmeden yapılan tenkit havada kalır.

Eleştiri, üstüne bir tuğla daha koymak motivasyonu ile yapılmalı, yerle bir etmek için değil…

Eleştiri konusunda bu güzel değerli bilgilendirmeden sonra Cuvapçı Memet Aga Amasya için yapılanların yanında olmalıyız dedi ve eleştiricilere bir göndermede bulunarak sevgi temalı zarif nükteli bir şiirle de sohbeti noktaladı…

‘Ey sevgili eleştiriciler, biz eleştiriyi bu senin anlattıklarına göre yapmadık, bizim niyetimiz bağcıyı hırpalamak diyorsanız size bir cümleyi hatırlatmak isterim:

‘Haset, aczin liyakata isyanıdır’

Cuvapcı Memet Aga nın sevgi temalı şiiri her meslekten, her tipten, her muhitten, her yaştan insanlara gel birbirimizi sevelim çağrısında bulunuyor ve de Mevlana’nın, Yunus’un bütün insanlığı kaplayan engin sevgisini anlatıyor:

Üstün zekalım, akıllım, delim,

Yaralım, dertlim, sefilim,

Tanımadığım, tanıdığım, elim,

Asık yüzlüm, sert bakışlım, sinirlim,

Kalem kaşlım, sırma saçlım, kelim,

İyi kalplim, melek yüzlüm, güzelim,

Askerim,  hükümetim, sivilim,

Gel! Birbirimizi sevelim,

Yüreğinizden sevgi ve hoşgörü eksik olmasın…

Yorum Ekle