Amasya İtimat

DEDEDEN TORUNA İKİ BUÇUK ASIR SÜREN HİKAYE…

Ahmet Günaydın

Hem ilçe merkezimizi hem de toplam 1051 kilometre kare yüzölçümlü ilçemizi ortadan bölen Yeşilırmağın kuzey kesiminde kalan köylerimiz daha çok hikayeye sahip.

Takipçilerimizden bazıları haklı olarak ”Neden hep kuzeydeki köylerimizden daha çok haber yapılıyor” diye soruyor. Güney köylerimizde Esençay, Tatlıpınar ve Baraklıların dışında güçlü hikayesi olan bir köyümüz yok gibi.

1 Ekim 2022 Cumartesi günü yolumuz yine kuzey köylerimizden biri olan Gökpınar (Orusu) ve Sofualan-Aşağı Gökdere mezrasına düştü. AA Muhabiri Tevfik Öztürk ile üç tane kalan su değirmenlerinden biri Yukarı Baraklı’da, diğeri Çaydibi beldesinde diğeri de Aşağı Gökdere’de. Üç değirmende de işler her geçen zayıflıyor.

51 yaşındaki Mustafa Ünlü 20 yıldır babasından devraldığı mesleği sürdürmeye çalışıyor. Yaklaşık 41 yıl önce Gökpınar’da iki buçuk asırdır bu mesleği sürdüren Genç ailesine alternatif olarak kendilerini köylülerinin mahalle baskısıyla bu mesleğin içinde bulmuşlar.

GENÇ AİLESİ 250 YILDIR MESLEĞİ BABADAN OĞULA DEVAM ETTİRMİŞ

Tahminen 250 yıl önce başlamış Genç ailesinin Değirmencilikle tanışması. Genç ailesinin büyüklerinden Bekir Genç ile başlayan bu hikaye Sait, Mehmet, Adil, Necdet, Necati,  Alim ve eski Muhtar Adem Genç ile süregelmiş. Gelen seller olumsuz şartlar nedeniyle 1770’lerde  yapılan değirmen zamana yenik düşerek yıkılmış. Bazı duvarları duruyor. 1970 yıllarında Adem Genç 50 metre yukarısına 2003 yılındaki  selde gelen ağaç, taş ve kayalar ile molozların beton köprüyü kilometrelerce ileriden duyulan adeta tahrip gücü yüksek bir bomba sesi ile patlatmış. Değirmenden geriye çok az kalıntı kalabilmiş. Gökdere köprüsü 2005 yılında yeniden yapılmış.

Karşılıklı bu üç değirmenin arasında çok güzel manzaralar var. Karşıya tahta bir köprü ile geçilebiliyor. Gökpınar Muhtarı Metin Şahin 4 adet oturmalı ağaç masa yaptırmış. Sıcak yaz günlerinde  istenirse ayaklar  ırmağın içinde şelale manzaralı piknik yapabiliyorsunuz. ”Nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın” uyarı yazısına rağmen masanın biri oldukça deforme olmuş. Genç ailesinden 74 yaşındaki Necdet Genç çocukluk hatıralarının geçtiği bu yöreyi unutamadığın vurguluyor. Derenin hemen yanına mütevazı bir barınak yaptıran Genç neredeyse hergün geldiğini ifade ederek 400 yıllık olduğunu tahmin ettiği çınar ağacının kurumasına çok üzüldüğünü söylüyor.

Bu güzelliklerin kıymetini idarecilerimizin ve hepimizin bilmesi gerek.Gökpınar köyünün medyatik Muhtarı  Metin ŞahinAşağı Gökdere’deki son değirmenin sahibi: Mustafa ÜnlüAA Muhabiri Tevfik Öztürk’ün Mustafa Ünlü ile röportajıKırk bir yıllık Son değirmenin giriş kapısı (Kırk bir kere maşaallah, kapanmaz inşaallah)Değirmenci Mustafa Ünlü’nün oğlu Gönüllü Aşağı Gökdere muhabirimiz Emrah ÜnlüSİTEMİZ EDİTÖRÜ  Ahmet Günaydın19 yaşındaki Emrah Ünlü Tokat’ta 2 yıllık okul kazandı, Değirmenciliği pek düşünmüyor.Pırıl pırıl, Şırıl şırıl tertemiz Gökderemiz. ”Bir Gökderedir yaşamak”Dere kenarındaki dört yüz yıllık çınarımız. Nasıl kurumuş? çamaşır suyu mu dökmüşler.

Atalarından kalan yadigar Dörtyüz yıllık İlk değirmen kalıntısı önünde Necdet GençOn iki metre yükseklikten dökülen şelaleNasıl bulduysalar öyle bırakmadıkları yemek masası.(Ağaçta uyarı levhasına rağmen)Adem Genç’e ait 2003 yılındaki selin yok ettiği değirmenden kalanlar.2005 yılında yaptırılan Aşağı Gökdere köprüsü

Yorum Ekle