Amasya İtimat

    1. Sınıf Bilsem Sınavlarına Hazırlık

    1. Sınıf BİLSEM sınavına katılmak isteyen öğrenciler için başvurular, öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından gerçekleştirilir. Sınıf öğretmenleri, öğrencileri resim, müzik veya genel zihinsel yetenek alanlarından birinde ya da her ikisinde birden yetenekli olduklarına inanıyorsa, bu öğrencileri sınav için önerebilirler. Özel yetenekleri olan birinci sınıf öğrencileri için sınav süreci, üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar kısaca şöyledir: Aday Gösterme, Ön Değerlendirme, Bireysel Değerlendirme.

    Bilsem 1. Sınıf için Hazırlık

    1, 2 ve 3. Sınıflar için yapılmakta olan Bilsem sınavlarında temel amaç, özel becerileri ve yetenekleri olan öğrencilerin tespit edilmesi ve yeteneklerini geliştirebilecekleri eğitimlere tabi tutulmasıdır. Müzik ve resim alanlarında Bilsem’e aday gösterilen öğrenciler bu alanlarda hazırlık yaparken genel zihinsel yetenek alanında aday gösterine öğrenciler ise zeka becerilerini geliştirebilecekleri çalışmalar yapmalıdır. Bilsem sınavlarında herhangi bir ezber bilgisi sorulmadığından öğrencinin aday gösterildiği alanlarda bol bol pratik yapması önemlidir. Bu yazıda biz de ilk Bilsem sınavına girecek olan öğrencilere yardımcı olmayı amaçladık. 1. sınıf Bilsem adayı öğrencilerin sınava hazırlanırken nelere dikkat etmesi gerektiğini ve tavsiyelerimizi paylaştık.

    1. Sınıf Bilsem Hazırlık Önerileri 

    Bilsem hazırlığı sürecinde sadece soru çözmek tek başına yeterli olmayacak bir yol olarak göze çarpıyor. Elbette soru çözmeyin demiyoruz ancak hazırlık aşamasında aşağıdaki yöntemleri de dikkate alarak hareket etmeniz yararınıza olacaktır. İşte Bilsem hazırlık için en kilit öneriler:

    Bilsem Sınavlarına ve Sınav Sürecini İyice Kavrayın

    Çocuğunuzun Bilsem sınavında başarılı olmasını istiyorsanız ebeveyn olarak önce siz sınav sistemini iyice anlayın. Sınav tarihleri, sınavda sorulan soru türleri, dikkat edilmesi gerekenler, puanlar gibi birçok bilgiyi sınav hazırlık süreci boyunca takip edin ve ona göre hazırlığınızı şekillendirin.

    Bilsem Sınavı’nın Zeka Ölçeğini Öğrenin

    Bilsem sınavlarında her yıl farklı zeka ölçekleri kullanılabilmektedir. Buna bağlı olarak soru tiplerinde ve zorluk seviyelerinde radikal değişimler görülebilir. Veli olarak sizler de öğretmeninizle dirsek temasında olun. Ayrıca güncel Bilsem kaynaklarını ve MEB resmi sitesini takip edip zeka ölçeğini öğrenin. Çocuğunuzu belirtilen zeka ölçeğini/ölçeklerini dikkate alarak Bilsem’e hazırlayın. Eksik olduğunuz alanlarda daha fazla pratik yaparak sınav başarı ihtimalini artırın.

    Çocuğunuzun Bireysel Yeteneklerini Güçlendirin

    Bildiğiniz gibi, Bilsem sınavları müzik, resim ya da genel zihinsel yetenek olmak üzere 3 farklı alanda gerçekleştiriliyor. Bir öğrenci en fazla 2 alandan sınava girebiliyor. Çocuğunuz hangi alan ya da alanlarda sınava girecekse o alanları geliştirebileceği egzersizler yaptırın. Örnekleri aşağıda verdik:

    • Müzik Alanında: Müzik alanında Bilsem sınavına girecek çocuğunuzun müzikal becerilerini geliştirebileceği egzersizlere ağırlık verin. Enstrüman çalmak, notalar üzerine çalışmak, müzik kulağı çalışmaları yaptırmak öneriler arasında başta gelir.
    • Resim Alanında: Çocuğunuz resim alanında sınava girecekse ona keyif alacağı çizimler yaptırın. Böylece bu hazırlık sürecini bir ders ya da ödev gibi görmeyecek aksine keyif alarak resim yapacağı için şevkle çalışacaktır.
    • Genel Zihinsel Yetenek Alanında: Bu alanda sınava girecek çocuklar için ise en önemli önerilerden biri geleneksel ya da dijital zeka oyunları oynatmaktır. Mesela rubik küp çözmek, puzzle tamamlamak, satranç oynamak geleneksel zeka oyunları arasında bulunurken Mental up, Bilsem demo gibi oyunlar ise dijital zeka oyunları arasında sayılabilir. Bu oyunlarla birlikte daha önceki yılların çıkmış sınav sorularına bakmak, bol bol Bilsem sorusu çözmek, Bilsem hazırlık kitapları ile konulara hakim olmak da en önemli tavsiyelerdendir.

    Beslenme, Uyku ve Psikolojiye Dikkat

    Sınavlara hazırlık yaparken, çocuğunuzun sadece zihinsel olarak değil, duygusal olarak da hazır olması önemlidir. Zihinsel yeteneklerin gelişiminin yanı sıra, duygusal sağlamlığının da çocuğunuza sınav sürecinde önemli avantajlar sağlayabileceğini unutmayın.

    Mesela çocuğunuzun stresle başa çıkma becerilerini geliştirmek, yoğun bir sınav ortamında bile sakin kalmasını sağlar. Bu da diğer öğrencilere karşı üstünlük sağlamasına yardımcı olur. Bu tür bir hazırlığın, çocuğunuzun gelecekteki kariyerinde de büyük faydalar sağlayabileceğini göz ardı etmeyin.

    Sınavlarla ilgili olarak, çocuğunuza sadece test sonuçlarını değil, aynı zamanda kendi hislerini ve deneyimlerini de değerli bulduğunuzu hissettirmelisiniz. Örneğin, “Sınav süreci hakkında nasıl hissediyorsun?” gibi sorular sorarak çocuğunuzun stres ve kaygı düzeyini anlamak ve ona destek olmak önemlidir.

    Bunlarla birlikte çocuğunuzun yeterince iyi ve verimli uyumasını temin edin. Kahvaltısı başta olmak üzere yemek öğünlerini bir düzene koyun. İyi uyuyan ve iyi beslenen bir çocuk hem sınavlarda hem de sosyal hayat içerisinde daha başarılı olacaktır.

    Yorum Ekle