Amasya İtimat

MALUMUN İLANIDIR

Yılmaz Sergen
Marketle, tarla arasındaki fiyat farkını makul hale çekmediğiniz sürece gıda fiyatlarındaki tüketici fiyatlarını aşağıya çekmeniz mümkün olmayacaktır.
Fiyatları aşağıya çekmenin bir başka yolu üretim artışının yukarı doğru bir çıkış ivmesinin önünü açarak, arz talep dengesini kurulmasıyla olacaktır.
Piyasada stabil hale gelmiş, üretici aleyhine her geçen gün açılan fiyat farkıyla ne enflasyonu düşürebilirsiniz nede tarladaki üretim artışını arkanıza alarak düşük enflasyonu kalıcı hale getirebilirsiniz.
Aksine bırakın enflasyonun düşürmeyi bu dramatik artışların arkasından yetişmeye ne bütçeniz nede mecaliniz kalmayacaktır.
En dramatik sonuç: Bu uçuk adil olmayan, üreticinin aleyhine oluşturulan kabul edilemez fiyat farkı köylünün tarladan çekilmesine sebep olacaktır.
“Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,  Nisan itibariyle üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farkının 5,5 kata ulaştığını söyledi.”
Malumun ilanıdır.
Enflasyondaki artışın, üretimdeki düşüsün failinin resmi olarak açıklanmasıdır.
Polisiye tedbirle bunu çözmenin yeterli olmadığını, marketlere kesilen cezaların fiyat artışlarındaki kanamayı durduramadığını, tüketicinin pazarlarda muhatap olduğu fiyatlara bakarak görmeniz mümkündür.
Tarımdaki bu tükenişin durdurulması için farklı, alternatif tedbirlerin alınması zaruret haline gelmiştir.
Devletin elinde Tarım kredi kooperatifleri gibi her ilçemizde kasabımızda faaliyet gösteren devasa bir imkan mevcuttur.
Açılan kooperatif marketlerindeki fiyatlandırma piyasayı regüle edebilecek yeterliliği her nedense sağlayamamıştır.
Hâlbuki tarım kredi kooperatifleri Üreticiden tüketiciye ifadesinin tam olarak karşılık bulması, üretim ve tüketim aşamasında çare olma fırsatına sahiptir.
Kooperatifler: tüm kaynaklarını, imkanlarını kar amacı gütmeden, sosyal devlet yaklaşımıyla en ucuz şekilde köylünün üretimine sunabilir. Bu şekilde köylünün elini güçlendirerek köylünün üretim iştahının yolunu açabilir.
Köylünün ürettiği mahsulleri için maliyet artı makul bir kar ilavesiyle almayı taahhüt ederek piyasaya girmesi durumunda, köylünün marketlerin, tüccarın tek taraflı kıskacından kurtarma fırsatını sunabilir.
Köylüden alınan bu ürünler kooperatif marketlerinde aracısız direk satışa sunulacağı için tarla, market arasındaki fiyat farkını kapatabilme şansına sahiptir. Bunun yanında hal yasasını fiyatları regüle edebilecek şekilde çıkarılması üretici, tüketici fiyat dengesi için elzemdir.
Ve ayrıca köylünün  mahsulünü pazara direk ulaştırabilecek fırsatların yolunun bir şekilde açılması, tarla, pazar arasındaki mesafe ve maliyetin düşmesine neden olabilir.
Kısa ve orta ölçekte tarla fiyatlarında oluşabilecek iyileştirme olurken market fiyatlarında düşüşlerin olacağı görülecektir.
Olanlar göstermiştir ki Tarım sahipsiz bırakılmayacak kadar önemlidir. Karlı ve ucuz üretim, ucuz tüketim için kafa yorularak çareler üretmek hepimiz için anlamlı olacaktır…

 

 

 

 

 

Yorum Ekle