Amasya İtimat

Adaylara 48 Soru: KEŞKE HER KÖYDE BÖYLE BİLİNÇLİ SEÇMENLER OLSA!…

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler seçimlerinde  Altmış üç köy ve yedisi Taşova merkezde olmak üzere yelmiş muhtar seçilecek.

Avrupa standartlarının bile üzerinde bir seçmenimiz olan  Yukarı Baraklı köyünden Emekli Astsubay İlhan Çangal tüm ülkemize örnek olacak bir seçmen profili çizdi.

Çangal, bir çoğu kendi köyünün sorunları olan ve diğer köyleride ilgilendiren konuları 48 madde halinde tespit ederek adaylara sordu:

 

”MART 2024 GÜNÜ YAPILACAK YEREL SEÇİMİNDE MUHTAR ADAY ADAYLARINA BAŞARILAR DİLİYORUZ VE KÖYÜMÜZ İÇİN AŞAĞIDA MADDE MADDE YAZILAN HİZMETLERİ YAPACAK MISINIZ? BU HİZMETLERİ YAPMAK İÇİN Mİ ADAYSINIZ? YOKSA SADECE BARAKLI’YA MUHTAR OLMAK İÇİN Mİ ADAYSINIZ? BUNLARI BİLMEK İSTİYORUZ. BİZE ŞİMDİDEN VAATLERİNİZİ ANLATMAYA BAŞLAYIN.

(YUKARIBARAKLI SORULARLA SEÇİM VAATLERİ)

1. Köy bütçesi şeffaf hale getirilecek mi? Bütçe gelir gider tablosu her ay halkın bilgisine sunacak mısınız?

2. 18 yıldır ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek Baraklı barajı ve eklentileri bugüne kadar yapılamamıştır. Baraj inşaatının sürekli ötelenmesiyle birlikte köylü karaharka 18 yıl boyunca mahkum edilmiştir. Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında kazma kürek yardımıyla imece usulü sulama sezonuna alınmaktadır. Mevcut nüfusun yaşlı olması, karahark inşaatında çalışacak nüfus kitlesinin azalması, gün geçtikçe burada çalışacak insanların daha da yaşlı ve sayıca yetersiz kalması sebebiyle hizmetin tıkanma noktasına geldiği görülmektedir. Bu hizmetin insan gücüyle değil iş makinesi ile yapılması elzem olmuştur. Bu sebeple karaharkın inşaatı için Alan mevkiiden başlanılıp, Fenkderesi’ne kadar olan hattın iş makinesi ile çalışma yolu yapılarak, karaharkın da temizlik ve kazı işlerinin yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu yol ve karaharkın her yıl bu şekilde bakım ve onarımlarını yaptırıp köylünün hizmetine verecek misiniz? Karaharkın beton kanal haline dönüştürülmesi elzem olmuştur. Bunun için Fenkderesi’nden başlanılıp Alan Bahçederesi mevkiine kadar olan hatta beton kanal yaptıracak mısınız? Yapacaksanız bunu nasıl ve hangi kaynaklarla, ne kadar zaman ve sürelerde yapacaksınız?

3. Tarım Bakanlığında 18 yıldır bekleyen baraj dosyasının akıbeti takip edilecek mi? Bu konuda oyalama taktiği devam ederse siyasilere gerekli tepki gösterilecek mi? Bu milletvekilleri oy istemeye geldiklerinde alkışlanıp yalakalığa devam mı edilecek? Yoksa gereken tepki gösterilecek mi?

4. Şehre ulaşım sağlayan yolumuz çift şeritli ve sıcak asfaltlı olarak yapılacak mı?

5. Mevcut iktidarın ”DERE YATAKLARININ ISLAHI” konulu ilgili genelgesi vardı. Bu genelge Valilik’ten araştırılıp genelge içeriğine uygun ”BARAKLI ÇAYI” boyunca proje çalışması yapılıp tanzim edilecek dosyanın işleme konulması yapılacak mı?

6. Köy içinde başıboş dolaşan büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarına karşı önlem alınacak mısınız?

7. Bağ bahçe arasında büyükbaş küçükbaş hayvan güdülmemesini sonlandırılacak mısınız? Bunu nasıl yapacaksınız?

8. Eve girme ve hırsızlık olaylarına karşı güvenlik tedbirlerinin alınması, kamera takılması, korucu, bekçi tutulması gibi hizmetleri yerine getirebilecek misiniz? Bunu nasıl yapacaksınız? Ne kadar zaman ve sürede yapacaksınız?

9. Baraklı dışında vefat edip cenazesi köyümüze getirilen kişilerin, beraberinde gelen cenaze yakını ve misafirlerinin iskanı (misafirhane),iaşesi ve sıcak çorba ve çay verilmesi konusunda önceden tedbirleri alınıp gerekli hizmeti verebilecek misiz? Bunu nasıl yapacaksınız? Köyümüz sakinlerinden tek başına yaşayan yaşlı büyüklerimize, köyümüz yemekhanesinde hazırlanıp evine teslim, günlük iki çeşit, yemek hizmeti sunabilecek misiniz?

10. Yukarıbaraklı hudutları dahilinde tarihi ve turistik alanlara gelen yerli ve yabancı turistler buralara gitmekte zorlanıyorlar. Yol durumu kötü, yön levhaları yetersiz, çay ve yemek hizmeti yok, barınma hizmeti yok. Gelenler geldiğine pişman oluyor. Bu alanlarımıza sahip çıkılacak mı? Bu mağduriyetler giderilecek mi? Kayabaşı şelalesinin yolu asfalt yaptırılacak mı? Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak için tesis yapacak mısınız?

 

11. Köyümüz hudutları dahilinde büyükbaş küçükbaş hayvancılık yapan besicilerimizin köye ulaşım yolları çok kötü bunların yollarına iyileştirme çalışması yaptırılacak mı? Sürekli bakımlı halde tutulacak mı?

12. Kış mevsimini şehirde geçiren köylülerimiz ilkbahar ve yaz mevsiminde köyümüze geri dönmektedir. Tersine göç dediğimiz köye göç edenlerin sayısı yıldan yıla artmaktadır. Nüfusun bu sebeplerle hızla artması mevcut su deposu ve kaynağının yetersiz kalmasına sebebiyet vermektedir. Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması sebebiyle mevcut su kaynağı dışında başka su kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Geçtiğimiz iki sene içinde mevcut su deposuna gelen suyun depoyu dolduracak kapasitede gelmediği ve depoyu besleyemediği görülmüştür. Köylünün su ihtiyacı belli günlerde belirlenen saat kadar depodan şebekeye su verildi. Bu durumun sonraki yıllarda da devam edeceği öngörülmektedir. Bu sorunu gidermek için yeni su deposu, yeni kaynak temini, kaynaktan su deposuna suyun tahliye hattı tanzim edilip, su ihtiyacını sorunsuz olacak şekilde karşılayacak mısınız ve bunu nasıl yapacaksınız?

13. Ulusal basınımızda sürekli gündemde tutulan küresel iklim değişikliği ve kuraklığa karşı tedbir alınacak mı? Bunu nasıl yapacaksınız?

14. Ramazanda iftar yemeği hizmetlerini organize edecek misiniz? Yemeğe gidemeyecek kadar yaşlı ve hasta olan kişiler tespit edilip evine kadar yemeklerin ulaştırılmasının hizmetini sağlanacak mısınız? Bunu nasıl yapacaksınız?

15. Köyümüz muhtelif alanlarına içme suyu amaçlı tekne hayratlar yapılacak mı? Mevcutlarından bakım ve onarım ihtiyacı duyan tekne ve hayratların bakım ve onarımları yapılacak mı? Bu işleri nasıl yapacaksınız?

16. Köyün içindeki cadde ve sokakların bordür ve taşların yenilenmesi yapılacak mı? Yapacaksanız, bunu nasıl ve ne kadar süre içinde yapacaksınız?

17. Tarım arazi yolları ve yayla yollarının iyileştirilmesi yapılacak mı, yol su geçişlerinin iyileştirilmesi yapılacak mı? Sürekli bakımlı halde bulundurulacak mı?

18. Cıpcıağzı, Boyalıkağzı, Alacakese mevkiinde; çaydaki mevcut köprüler miadını doldurmuş durumda ve köprü geçiş güvenliği olmadığı görülmektedir. Söz konusu köprülerin yenisinin yapılmasını ve köprü geçiş güvenliğinin sağlanması önem taşımaktadır. Köprülerin yapılması için gerekli girişimlerde bulunacak mısınız? Bu girişimi ne zaman ve ne kadar sürede yapacaksınız?

19. Köyümüze meyve kooperatifi kurulmasını sağlayacak mısınız? Bunu nasıl yapacaksınız? Nereye yapacaksınız?

20. Köyümüz tarihi okulun gerekli bakım onarım ve tadilat işlerini yaptırıp köyümüz hizmetine alabilecek misiniz? Bunu nasıl yapacaksınız? Ne kadar zaman ve sürede yapacaksınız?

21. Köyümüz mevcut lojman binalarında oturma sürelerinin belirlenmediği gözlenmektedir. Bu süre makul bir süre olmalı ve uzun yıllara sari etmiş olmamalı. Diğer barınma ihtiyacı olan köylülerimizin de bu binalardan istifade etmesinin önü açılmalı. Bu konuda önlem alacak mısınız?

22. Köye yeni bir yeterli kapasite ve donanımda olmak kaydıyla kahvehane yaptıracak mısınız? Yaptıracaksanız bunu nasıl ve nereye yaptıracaksınız? Mevcut iktidarın önceki yerel seçim vaatleri arasında olan köylere köy kahvesi yapılarak içerisinde kütüphane olacak, halka ikram edilmek üzere çay ve simit bulundurulacak ve çay simit bedava olacaktır diye basın aracılığı ile o günlerde günlerce beyanatlarda bulunuldu ve vaatler verildi. Bu proje araştırılıp köyde uygulamaya konulacak mı? Bunu nasıl yapacaksınız?

23. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre; cadde, sokak ve kapı numaraları ile levhaları güncel bilgilere göre yenileri yaptırılıp, bu levha ve numaralar cadde, sokak ve hane numaraları yerlerine monte ettirilecek mi? Bunu nasıl ve ne zaman yapacaksınız?

24. Mevcut tarım arazilerimizin çoğunun kadastrol yolu bulunmamaktadır. Bu konuda kadastrol yol çalışması yapılacak mı? Yaptırılacaksa hangi yollara yapılacaktır?

25. Köyümüz mevcut imar planı; köyün arazi yapısı, arazi eğimi, yerleşim durumu, mevcut parsellerin durumu, nüfus yoğunluğu, mevcut ana ve tali yolların durumuna göre halkın can ve mal güvenliği dikkate alınarak yerinde ve yeterli inceleme yapılıp imar kanunu çerçevesinde kamu yararı da gözetilerek, yeterli yetki ve ehliyete sahip kişi ve kişilerce incelenip, gerekli entegrasyon sağlanarak imar planı hazırlanması gerekirdi. Yerinde yeterince inceleme çalışması yapılmadan, entegrasyon sağlamadan hazırlanan bu imar planı onaylatılarak uygulamaya konulduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda mevcut imar planı sorununu nasıl çözeceksiniz? Yeni imar planı mı yoksa mevcut imar planında tadilat yoluna mı gideceksiniz?

26. Köy gelişim planı yapacak mısınız? Gelişim planı kapsamında bu alanların uzun vadede köylünün arsa ihtiyacını karşılaması ve çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi için hangi arsa mevkiilerini imara açtıracaksınız?

27. Köyümüz her yıl önemli ölçüde göç almaya devam etmektedir. Köyde arsası evi olmayan ve ev yapmak isteyen köylülerimize hazine arazisinden arsa temin edilecek mi?

28. Mevcut köy mezarlığı kapasitesini doldurmuş durumda olduğu görülmektedir. Köyün uzun vadede mezarlık ihtiyacını karşılayacak yeterli ölçekte mezarlık arsası temin edecek misiniz?

28. Çocuk parkları yapacak mısınız? Nerelere ve nasıl yapacaksınız? Park içerisinde neler olacak?

29. Köyümüz etrafına yakın bir alanda, mesire yeri içinde, elektrik ve suyu olan, köye yakın, yaz kış hizmet sağlayan nitelikte tesis inşa edecek misiniz? Yapacaksanız, nasıl ve nereye yapacaksınız?

30. Köy içerisine zincir marketlerin faaliyet gösterilmesine izin verilecek mi? Verilecekse nasıl ve nerelerde uygulamaya konulacaktır?

31. Spor faaliyetleri kapsamında köyümüze; futbol, voleybol, basketbol sahası, halı saha, tenis kortu, yüzme havuzu gibi spor tesislerini yapacak mısınız? Yapacaksanız nasıl ve nereye yapacaksınız?

32. Köye dönüşlerde, köyümüze yerleşme oranında yıldan yıla önemli artış gösterdiği görülmektedir. Ayrıca kış aylarında şehirlerde ikamet eden köylülerimiz şubat ayı sonu itibariyle tekrar köye dönüş yapmaktadırlar. Bu da su sarfiyatında aylara göre tutarsızlık gösterdiği görülmektedir. Özellikle yaz aylarında nüfus yoğunluğundan dolayı daha fazla suya ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Bu sebeple halen kullanılmakta olan su deposu, ihtiyacı karşılayamamaktadır. Mevcut su deposunu besleyen su kaynakları ve hatları yetersiz kalmaktadır. Köyümüzün uzun vadede içme ve kullanma su ihtiyacını karşılamak için yeter kapasitede su deposu yaptıracak mısınız? Su deposunu besleyecek yeni kaynaklar bulup, hatları ile birlikte depoya entegre edecek misiniz?

33.Mevcut su deposu ve şebekesi yetersiz kaldığından dolayı, Kayabaşı şelale suyundan mevcut su deposuna kadar hat çekilerek bağlanmıştır . Bu hattan gelen suyun kireçli ve tortulu olması sebebiyle mevcut su kalitesini bozduğu görülmüştür. Özellikle şehirden köye gelen çocuk ve bebekler bu sudan içtiklerinde hastalanıp hastane acillerinde şifa bulmaktadırlar. Burada yapılan tahlillerde hastalığın, doktorlar tarafından suda bulunan mikroplardan kaynaklı olduğu söylenmektedir. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz?

34. İçme ve kullanma suyumuzun su kalitesini yakinen takip etmek için haftalık su tahlilini yaptırmak üzere muhtelif yerlerdeki çeşmelerden su numunesi alınıp tahlilini yaptıracak mısınız? Depodaki su için günlük klorlama yapılacak mı?

35. Köyde bazı tarım arazi parsellerinin ölü kişiler adına tescil edildiği tespit edilmiştir. Bu durum hemen hemen her hanenin sorunu haline gelmiş durumda olup, bu sorunu çözecek misiniz? Çözecekseniz nasıl çözeceksiniz?

36. Bakım ve onarım ihtiyacı duyan tekne ve hayratların, bakım ve onarımları yapılacak mı? İhtiyaç duyulan alanlarda yeni hayrat ve tekneler yapılacak mı?

37. Köyümüzün içinde çoğu noktada cep telefonları çekmemektedir. İnternet erişimi sağlanamamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için ilave baz istasyonu kurulması için girişimde bulunulacak mı?

38. Köy halkının bankaya gitmeden nakit ihtiyacını karşılamak için bankamatik ya da ortak ATM kurulması için başvuru yapılacak mı?

39. Köyümüze gelir getirecek iş fikir ve projeleriniz var mı? Varsa bunlar neler? Bunları nerede ve nasıl yapacaksınız?

40. Köyümüz İstanbul’daki Yukarıbaraklı derneği ile iyi iletişim ve diyalog içinde olacak mısınız? Köydeki çalışmalarınızdan, İstanbul’da ikamet eden köylülerimize düğünlerde ve etkinliklerde, köydeki faaliyet ve gelişmelerden bilgi verecek misiniz?

41. Köylülerimize yapılacak hizmetler konusunda köylüyü bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında ayda en az bir kez havanın iyi olduğu günlerde okul bahçesinde, yağışlı ve soğuk günlerde ise yemekhanede olmak üzere bilgi verilecek mi?

42. Köyümüze yeterli kapasitede düğün salonu yaptıracak mısınız? Yaptıracaksanız nereye yaptıracaksınız?

43. Son yıllarda domuz sürülerinin köy bağ bahçelerine zarar verdiği görülmektedir. Ayrıca bağ ve bahçelerde hırsızlık olaylarında artış olduğu da duyulmaktadır. Bunlara karşı gece korucu tutulması gibi önlemler alacak mısınız?

44. Son yıllarda köy içindeki çöp konteynırları toplatılmış durumda, çöpler kontrolsüz bir şekilde araziye atılmaktadır. Çöp sorununu nasıl çözeceksiniz?

45. Köyümüzün en önemli gelir kaynakları arasında üzüm, kiraz, elma gibi yaş meyveler gelmektedir. Bu meyveler bahçeden toplanıp köye kadar traktör arkası kasalarla nakliyeleri yapılmaktadır. Yolun toprak yol oluşu nedeniyle yerden kalkan tozlar, kasalardaki meyvelerin üzerini önemli ölçüde kaplamaktadır. Bu durum ürün kalitesini bozmakta, fiyat düşüşüne sebep vermekte ve köylünün de gelir kaybına sebebiyet vermektedir. Pazara sürülen bu ürünleri insan sağlığı açısından da düşünmemiz gerekir. Bu sorunu gidermek için alan, boyalıkağzı, akyazı, samanlık arası, cıpcıağzı ve fenk gibi bahçe yollarının tozdan arındırılma konusunu asfaltla mı, yoksa yer döşeme taşlarıyla mı gidereceksiniz? Ne zaman ve ne kadar sürede yapacaksınız?

46. Köyde meyve alımı her yıl aynı kişiler tarafından yapılmaktadır. Ürün fiyat belirlemede tekel durumda oldukları görülmektedir. Köylünün pazarlık etme gibi şansı da yoktur. Bu durumun da köylünün önemli ölçüde gelir kaybına sebebiyet verdiği görülmektedir. Köylünün gelir kaybını önlemek için rekabet ortamını nasıl oluşturacaksınız?

47. Köyümüzün şehre ulaşımı Aşağıbaraklı (Özbaraklı) köyü içerisinde mevcut yoldan yapılmaktadır. Köyde çarpık yapılaşma nedeniyle yolun daha fazla genişletilmesi imkanı bulunmamaktadır. Arazi yapısı gereği; sık keskin virajlar, dar yollar, bu yola cephe köy içi ana ve tali yollarla bağlanılması, insan, hayvan ve traktör gibi tarım makinelerinin ani yola çıkışı, her yıl artan trafik akışı karşısında çeşitli kazalara sebebiyet vereceği öngörülmektedir. Vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanması için alınacak tedbirler arasında bulunan bu yolun, Aşağıbaraklı yerleşim alanı altına alınması elzem olmuştur. Mevcut yönetim ve geçmiş yönetimler de bu konuda vaatlerde bulunmuştu. Bugüne kadar çözülemeyen, Ağyol mevkii dahil, şehre ulaşım yolunu nasıl ve ne kadar zamanda çözeceksiniz?

48. Köyümüz hudutları içinde yok olmuş, yok olmaya yüz tutmuş, tarihi hamam, kale gibi yapıların aslına uygun bakım onarımları ile yeniden yapım işleri hususunda Turizm İl Müdürlüğüne gerekli girişimde bulunulacak mı?”

Hazırladığı soru ve görsellerle adeta Türkiye’ye Yerel seçim dersi veren İlhan Çangalı bu güzel dosya çalışmasından dolayı tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle