Amasya İtimat

2160 RAKIMDA ZULÜM ve SANAT ESERLERİ

Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneğinin Yıllık Uygulama Planı 2. Dönem çalışmaları kapsamında düzenlenen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gezisinin kuşkusuz en çarpıcı ve etkileyici durağı Nemrut Dağı Komagene krallığı döneminde Milattan önce yapılan yaklaşık on metre boyundaki devasa heykellerdi.
8 Haziran 2023 Perşembe günü saat 19.20’de başlayan başlayan yolculuğumuz Tokat, Sivas ve Malatya üzerinden Nemrut dağına kadar yaklaşık 9 saat sürdü. 2160 rakımlı Taşova’ya 630 kilometre uzaklıktaki Nemrut dağına gelmeden önce 1905 rakımlı Kubbe geçidini aştık. Pötürge ve Doğanyol yol ayrımından sonra kalan 46 kilometrelik yolu kah inerek, kah çıkarak Nemrut dağına ulaştık. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın tesislerin geldik. Heykelleri görmek için işlemlerimizi yaptırdık. Giriş ücreti 100 lira. Hele ki 65 yaşını geçtiğim için ücret ödemedim. İkibuçuk kilometrelik yol daha katederek zirvedeki heykellere ulaştık. Zulmün ve sanatın zirve yaptığı eserler. İkibin ikiyüz yıl önce teknolojik alet ve edevatlar yokken 2160 rakımlı dağın başında bu on metre yükseklikteki heykeller nasıl yapılmış, hepimizin kafasında soru işareti. İşçilik kölelere, mahkumlara yaptırılsa da, o sanat eserleri o dönemde nasıl ortaya çıkarılmış.

AMAN ALLAH’IM 2160 RAKIMDA TAŞOVALI BİR ÇİFT

Hep yazıyoruz: “Taşovalı her yerde” diye. İlçemiz Dörtyol köyünden Kadir ve Necla Keçeci çifti ile karşılaştık. İstanbul’da oturuyorlarmış. Onlar da Nemrut’ta güneşin doğuşunu izlemeye gelmişler ancak o günkü ziyaretçiler hava kapalı olduğu için güneşin doğuşunu izleyemedi.

İMKANI OLAN GELİP GÖRMELİ

1963 yılındaki depremden dolayı heykellerin kafaları yuvarlanmış ve alt tarafta sergileniyor. 6 Şubat 2023 günü meydana gelen depremde heykellerde en ufak bir kımrama olmamış. Nemrut dağı görülmeye değer. Dönüş yolunu farklı yoldan geldik. Adıyaman Kahta 45 kilometre ama Malatya’dan gidip gelmek daha uygun olur. Ziyaretçisi eksik olmuyor Nemrut’un. Malezyalı Foo ve Güney Koreli Kwana Kim dillerini bilmesek de ekip olarak kaynaştık. Mail adreslerini aldık. Zirve Haziran olmasına rağmen çok soğuktu.
Gezi intibalarıma 2. Durağımız Diyarbakır notlarımla devam edeceğiz.

 

Yorum Ekle