Amasya İtimat

10 Soruda Boşanma Davası

Boşanma Davaları, genellikle çiftler arasında şiddetli geçimsizlik ve bireylerin arasındaki birliğin sarsılması gibi durumlardan dolayı açılan hukuki davalardır. Boşanma davaları çiftlerin maddi ve manevi çıkarlarını koruyarak evliliğin sonlandırılmasını sağlar.

1) Kaç Çeşit Boşanma Davası Vardır?

İki adet boşanma davası vardır. Birincisi anlaşmalı boşanma davasıdır. Bu davalar tek celsede sona eren ve tarafların boşanma ile ilgili konularda anlaşmaya vardığı davalardır. İkincisi ise, çekişmeli boşanma davasıdır. Bu tarz davalar da boşanma, nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet konularında tarafların anlaşamaması halinde açılan davalardır.

2) Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Taraflar veya taraflardan biri boşanma davası açacak ise talep doğrultusunda dava dilekçesi ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenmelidir. Belgelerin hazır olması halinde adliyede tevzi bürosuna başvurarak işlemler gerçekleştirilebilir.

3) Boşanma Davasında Mahkeme Masrafları Ne Kadardır?

Dava ücretleri değişkenlik gösterebilmektedir ancak ortalama bir ücret üzerinden ilerlemek gerekirse 300 ile 500 TL arasında bir ücret söylenebilir. Ancak çekişmeli boşanma davalarında süreç uzayacağı için bu ücret değişkenlik gösterebilmektedir.

4) Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Doğru avukatı bulmak isteyen çiftlerin, birçok hukuk bürosu ile görüşmesi gerekebilir. Ancak genel olarak görev aldığı dava sayısı ve deneyimi yüksek, profesyonel bir yaklaşım içerisinde olan boşanma avukatları daha nitelikli bir avukat olacaktır.

5) Boşanma Davasında Davayı İlk Açan Taraf Daha mı Avantajlıdır?

Genellikle davayı ilk açan tarafın daha avantajlı olduğu yönde yanlış bir düşünce vardır. Tam tersine taraflar bu konuda hiçbir hak iddia edemez.

6) Boşanma Tazminatı Nedir?

Boşanma esnasında ya da bu kararın alınma aşamasında taraflar maddi, manevi ve duygusal açıdan yıpranmış olabilirler. Böyle bir durumda evliliğin bitiminde çıkarı doğrultusunda yıpranan taraf, kusurlu tarafın kusuru oranında tazminat talebinde bulunabilmektedir.

7) Boşanma Davasında Tarafların Davaya Katılma Zorunluluğu Var mıdır?

Taraflar davaya yasal sözcüleri olan avukatlarını yönlendirebilirler. Ancak temsilci olacak avukata yasal vekalet vermeleri gerekmektedir.

8) Velayet Hakkı Nedir?

Çocuk sahibi olan çiftlerin, boşanma süreci kapsamında çocukları yetişkin birey olana kadar velilik hakkına sahip olmalarıdır. Boşanma süreci kapsamında maddi ve manevi gücü yüksek olan taraf velayet hakkını kazanır.

9) Boşanma Davasında Kimler Nafaka Alabilir?

Boşanma sonrası maddi geliri giderlerini karşılayamayacak kadar azalan taraf ve boşanmaya sebep olan durumlarda en az kusurlu olan taraf nafaka talebinde bulanabilecektir.

10) Boşanma Davaları Ortalama Olarak Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası süreleri dava çeşidine veya tarafların verdikleri beyanlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Hukuki süreçlerinizde deneyimli boşanma avukatından danışmanlık almak için https://acasoy.com ‘u ziyaret ederek boşanma süreçleri hakkında detaylı bilgi edinerek bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle