Amasya İtimat

Üniversite Öğrencileri İçin İş Bulma Rehberi

Üniversitede okuyan pek çok öğrenci hem ek gelir elde etmek hem iş tecrübesi kazanmak için iş sahibi olmak istemektedir. Ancak özgeçmiş hazırlarken yaşanan sorunlar, yanlış iş başvuruları gibi faktörler istenilen iş pozisyonlarına kabul edilmeyi imkansız hale getirmektedir. Bugün yazımızda üniversite öğrencilerinin istedikleri işlere kabul edilmeleri için izlemeleri gereken adımları teker teker ele aldık.

Örnek İş Pozisyonları Oluşturun

İş başvurularında bulunmadan önce nasıl bir işte çalışmak istediğinizi düşünün. Başvuracağınız işin çalışma koşulları ve çalışma saatlerinin okul hayatınızın aksamamasını sağlaması için detaylıca bir araştırma yapın. Özellikle üniversitelerin olduğu il ve ilçelerde part-time iş ilanları sıkça yayınlandığından çalışabileceğiniz iş pozisyonlarını belirlemeniz çok önemlidir.

İş Pozisyonları Arayın

İş olanaklarınızı belirledikten sonra sıradaki adım sizin için uygun olan iş pozisyonlarını tespit etmek olacaktır. Sizin için uygun iş ilanlarına ulaşmak için https://www.iskur.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu adres, işverenin istediği öğrenim durumu, iş ilanının yayınlandığı il ve ilçe, iş yeri türü ve çalışma çeşidi gibi faktörlere göre sizin için en uygun iş ilanlarına ulaşmanızı sağlar. Böylelikle tek tek iş ilanlarına bakmadan, aradığınız niteliklere en uygun olan iş ilanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

İş Pozisyonlarındaki Niteliklere Takılmayın

İş ilanları yayınlarken işverenler çalışanlarında pek çok nitelik ararlar. Ancak bir üniversite öğrencisini işe almak isteyen işveren, mezun birisinden aradığı nitelikleri aramayacaktır. Bu nedenle bu iş ilanlarına başvuru yapmaktan çekinmeyin. Çoğu zaman işverenler, taze ve parlak zihinlere ihtiyaç duyarlar. Eğer sizde o ışığı görürlerse işe alınmamanız için hiçbir neden olmayacaktır!

Etkileyici ve Güzel Bir CV Oluşturun

İşvereninize kendinizi ispatlamak ve diğer adayların önüne geçmek için güzel ve etkileyici bir CV oluşturmanız gerekecektir. Özellikle üniversite öğrencilerinin CV hazırlamadaki tecrübesi hemen hemen hiç olmayacaktır. Bu nedenle CV hazırlarken, gramer hatası içermeyen, çok uzun olmayan, profesyonel ve kaliteli bir CV hazırlamanız gerekecektir.

CV’nizi İş Pozisyonuna Göre Uyarlayın

İş başvurusunda bulunurken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aynı özgeçmiş ile birden fazla iş ilanına başvurmamak olacaktır. Her işverenin çalışanlarından beklediği özellikler birbirinden farklı olacağından iş tanımında bu noktaları yakalamanız gerekecektir. Bu noktaları yakaladıktan sonra CV’nizi kolayca işvereninizin istediği ve beklediği özgeçmişe çevirebilirsiniz! Bu noktaları yakalamak için birkaç iş ilanı inceleyin. Burada işverenlerin vurguladığı noktaların farklı olduğunu görecekseniz. Bu vurgulanan noktaları ve anahtar kelimeleri kolayca bulacaksınız.

Güçlü Bir Kişisel Açıklamaya Yer Verin

Pek çok kişi kısa ve öz bir CV hazırlamak ve CV hazırlamaya çok fazla vakit harcamamak için kişisel açıklama kısmını atlamaktadır. Kişisel açıklama kısmı işi neden istediğiniz, işe neden uygun olduğunuzla ilgili açıklama yapacağınız, birkaç cümlelik bir alandır. Bu alan diğer CV’lerin arasında ön plana çıkmak ve işe ne kadar değer verdiğinizi gösterecek altın değerde bir kısımdır. Bu nedenle bu kısmı atlamamanızı ve birkaç vurucu cümle ile işvereni etkilemenizi öneririz.

Referanslara Önem Verin

Referanslar, işveren için sizin işe uygunluğunuzu gösteren en önemli faktörlerden birisidir. Çoğu işveren uygun gördüğü CV’lerdeki referanslara ulaşmakta ve aday hakkında bilgi almaktadır. Bu nedenle referansın olmadığı CV’lerin çoğu zaman çok ciddiye alınmadığını söyleyebiliriz. İşvereninizin referanslarınıza ulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak mutlaka doğru ve güncel referanslara yer verin. Eğer nasıl referans ekleyeceğinizi merak ediyorsanız; okuldan iletişim kurduğunuz bir akademisyen, tanıdığınız iş sahibi bir kişi referans olarak bir üniversite öğrencisi için yeterli olacaktır.

İş Tecrübeniz Olmaması Sizi Şüpheye Düşürmesin

İş başvurusunda bulunurken karamsar olmamanız çok önemlidir. Her ne kadar pek çok iş ilanında iş tecrübesi aransa da, unutmayın ki şuan çalışan herkesin hiç iş deneyimi olmadan işe atıldığı bir zaman vardır. Bu nedenle iş pozisyonlarına başvururken iş tecrübenizin olmamasına takılmayın. Kendinizi net ve doğru bir şekilde ifade edin. İşvereniniz sizin hevesinizi gördüğünde ve iş için uygun bir aday olduğunuza kanaat getirdiğinde iş tecrübenizin bir önemi kalmayacaktır.

İş Tecrübesi Yerine Eğitim ve Yetenek Kısımlarına Odaklanın

İş tecrübesi eksikliğinizi kapatmak için yapmanız gereken şey eğitim, beceri ve yetenek kısımlarına odaklanmalısınız. Bu kısımlarda yeterliklerinizi ortaya koyarak işvereninizi etkileme fırsatını elde edebilirsiniz. İş pozisyonu ile ilgili yetenek ve becerileriniz, aldığınız dersler, başarılarınız ve aldığınız ödüller gibi bilgiler özgeçmişinizin ön plana çıkmasında size yardımcı olacaktır. Bu kısımlara işvereninizin dikkatini çekmek için CV’nizde en üst kısımlarda yer vermenizi öneririz.

Güncel İletişim Bilgilerinize Yer Verin

İş ilanına başvururken iletişim bilgilerinizin mutlaka güncel ve profesyonel olduğundan emin olun. Verdiğiniz telefon numarası, e-mail adresinin profesyonel olması çok önemlidir. Ad-soy ad şeklinde bir e-mail adresi vermeye özen gösterin. Çocukça, komik ya da argo niteliğindeki e-mail adresleri iş başvurunuzun direkt olarak reddedilmesine yol açabilecektir. Bu nedenle ulaşılabilir olduğunuz kadar; profesyonel olmanız da gereklidir.

Mutlaka Örnek CV’leri İnceleyin

İş başvurusunda bulunurken iş tecrübeniz az olduğundan muhtemelen CV hazırlama konusunda bilgi ve tecrübe eksikliğiniz çok fazla olacaktır. Bilgi ve tecrübe eksikliği nedeniyle CV’nizde çok amatörce hatalar yapabilir ve iş başvurunuzun reddedilmesine yol açabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka cv örnekleri incelemenizi öneririz. CV örnekleri güncel CV düzenleme fikirleri, iş başvurusu konusunda ipucu ve bilgileri size somut ve görsel şekilde sunan şablonlardır. Bu nedenle de CV hazırlarken size çok yardımcı olacaktır. Özellikle örnek üniversite öğrencisi iş başvurusu özgeçmişi örnekleri sizinle aynı durumda olan kişilerin gerçekleştirdiği başarılı başvuruların nasıl yapıldığı konusunda sizi aydınlatacaktır.

Yorum Ekle