Amasya İtimat

ŞİİR GECESİNİN ARDINDAN…

            ŞİİR GECESİNİN ARDINDAN…


 


         Edebiyatın duayenleri şair ve şiir için şöyle söylemişler:


         “Şair, söz ustasıdır… Dili, şekilsiz ve manasız bir yığın olmaktan koruyan kelime işçisidir.


         Şiir, nutk-u ilahi diye biliriz… Ahmet Yesevi’lerden beri hikmet pınarları… Gönülleri yumuşatmış, yürekleri ferahlandırmış, insana; edep yahu demenin inceliğini, nezaketini, zarafetini, estetiğini vermiştir.”


         Günümüz şiirinin bir bölümünden hiç tat alamadığımızı ifade etsek de “Noksana nazar eyleyen ahbap değildir” mısraını hatırlayarak şehri şirin sevdalar şehri Amasya’mızın şiir gecesinde şair dostların okudukları şiirlerden lezzet bulduk…


         Bugün bazı şairlerimizin şiirleri bizi Sururi’nin beytinin hükmüne haklılık payı verdirecek kırattadır.


                   Güfteden köfte, sühandan soğan iham eder


                   Hayli çok herze yeriz kim müteşair oluruz.


         Şiirden şekvacı olmak yeni değildir. Aslında her dönemde şairlerin çoğaldığından, şiirlerin azaldığından şikâyetler olmuştur. Ancak şiire sevdalı olan bu topraklarda insanımızın şiir yazmaya özenmesi garipsenmemelidir.


         13 Ekim 2012 tarihinde Amasya Belediyesinin ve Türkiye Edebiyat Derneği başkanlığının organize ettiği şiir akşamında Türkiye’nin dört bir yanından gelen edebiyat dünyamızın güzide simalarından şiirler dinledik.


         Elma diyarında şiir ve musiki fidanları, şiir gecesi meyveye durdu. Daha önce de Amasya Belediyemizin 12 Haziran etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Mihri Hatun şiir yarışmasıyla Yeşilırmak sularını kucaklayan bu ağaç büyümeye devam ediyor.


         Saraydüzü Kışla binasında düzenlenen “Şiir Akşamı” şiir severleri bir araya topladı.15 şairimiz en güzel ve en yeni şiirlerini Amasyalı şiir severlere sundular.


         Şiir gecesine değerli şairlerimiz;


         Ali Ziya Öğütçen, Mustafa Ayvalı, Turgut Önal, Öznur Keçici, Şerife Çınar, Eyup Göksu, Bolat Ünsal, Saadet Yıldırım Ünal, Rüştü Okyar, Ayşegül Dinçbaş, Mine Bahçeci, Şevki Dinçal, Sevil Mısırlıoğlu, Halit Bilen şiirleriyle, Ecz. Tuncay Yalın şarkılarıyla sevgili Muammer Palamut’un yönetiminde saz heyetiyle dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattılar.


         Şiirin musikiyle birleştiği bu gecede “Amasya ol şehirdir ki; orda doğmak kadar ölmek de saadettir.” Diyecek kadar kendini Amasyalı hisseden, 1998 de genç yaşta kaybettiğimiz Yedinci Şehrin yazarı rahmetli Özkan Yalçın’ın hatırlanması Amasya’mızın valisiyle belediyesiyle ve halkıyla kültürümüze hizmet eden isimlere vefalı oluşunu göstermiştir.


         Batı kültürünün ağırlığını hissettiğimiz günümüzde milli duyarlılıkla böyle bir “Şiir Gecesi” düzenlemek ve Türkçe bayrağını yüksekte tutmak amacını güden bu etkinliğin gayretkarlarını başta Valimiz Sn.Abdil Celil Öz, Belediye Başkanımız Sn.Cafer Özdemir ve kültür sevdalısı Sn.Hüseyin Menç olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik etmek gerekir.


         Ayrıca bu gecede şu güzelliği de fark ettik. Şairlerimiz şiirlerini bir maksada alet olmaktan uzak, ideolojik bir mesaj vermeden dinleyenlerin gönül tellerini okşayarak onları bu kültür buluşmasından memnun olarak uğurladılar. Şiir gecesi sona erdiğinde vedalaşan ve şairlerimizle resim çektiren konukların yüzünde şiire ve musikiye kanmanın mutluluğu okunuyordu.


         Kültür şehrimiz Amasya’da bir edebiyat şöleni niteliğinde gerçekleştirilen şiir gecesini şehrin sosyal hayatına armağan edilen bir şenlik olarak değerlendiriyoruz. Bu şenliği katılımcılar olarak bize armağan eden söz ve ses dünyamızı şiirle onaran söz ustalarına da teşekkürlerimizi sunuyoruz.


         Amasya ilimiz tarihimizin, kültürümüzün, örf ve ananelerimizin bize ait değerlerimizin Orta Karadeniz’e açılan penceresidir. Ülkemizin bu coğrafyasında gönüllerin yumuşadığı, yüreklerin ferahlandığı daha nice şiir gecelerinin yaşanması dileğiyle…

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.