Amasya İtimat

SAHURDA DAVUL GELENEĞİ

 

 

Ramazan ayının sembollerinden olan davulla sahura kaldırma geleneği Taşova’mızda da devam etmektedir.

Yine İftar Topu Geleneği hizmeti gibi Sahur Davulu Geleneği hizmetini de Belediyemiz yürütmektedir.

Tabi her geleneğimiz gibi Sahur Davulu Geleneğimizde de eskiden günümüze bazı değişiklikler olmuştur. Mesela; sadece davul değil zurna ile birlikte bir mehter ekibi halinde olması, dolayısıyla da davulcu manilerinin söylenememesi, yerini davul-zurna müziklerinin icra edilmesi, hizmetin yaya olarak değil mobil olarak sunulması gibi…

Evet özünü yitiren değişiklikleri olsa da Sahur Davulu Geleneği Taşova’mızda ayrı bir neşe, huzur ve tatlılık kaynağıdır. Nerdeyse olmazsa olmazımızdır.

Belediyemiz görevlileri arkadaşlar her gece yaklaşık saat 00.45 sularında bir araçla Fen İşleri Müdürlüğü binasından hareket eder. Tepe Mahallesi’nde ve Doğu Mahallesi’nde mukim davulcu ve zurnacı arkadaşları evlerinden alır. Bunu ben Belediyemizin sanatçılarımıza verdiği değerin göstergesi olarak yorumladım.

Mehter üyeleri evlerinden alındıktan sonra Doğu Mahallesi ve Tepe Mahallesi dolaşılır. Sonra Yemişen, Yeşilırmak ve Cumhuriyet Mahalleleri kuzeyden güneye, güneyden kuzeye olacak şekilde boylam olarak caddeleri dolaşılır. Sonra Yeni Mahalle ve en son Sanayi Mahallesi gezildikten sonra mehter üyeleri evlerine bırakılır ve tekrar Fen İşleri Müdürlüğü’ne dönülür.

Taşova’mızın sokaklarının ve hatta evlerimizin şenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Evlerimiz şenlenmesinde diyorum; biliyorum ki müziğin ritmine dayanamayıp kendini balkona atan ve şıkkıdı-mıkkıdı oynayan Taşovalı kardeşlerimiz hiç de azımsanamayacak kadar var.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.