Amasya İtimat

Rektör Maaşı

0
914

Üniversitelerin olmazsa olmazları arasında öğretim görevlileri yer almaktadır. Bu öğretim görevlileri görevleri, sahip olduğu yetkiler ve maaşları konusunda ayrılmaktadırlar. Her unvanın kendine has yetkileri ve görevleri vardır. Buna bağlı olarak da alınan maaşlar belirlenmektedir. Peki, araştırma görevlisi maaşları ve öğretim görevlisi maaşlarına zam yapıldı mı? Öğretim görevlisi maaşları ne kadar? Akademisyen maaşları ne kadar olacak? Üniversite de görevliler ne kadar maaş alıyorlar? Rektör maaşları 2022 yılında ne kadar olacak? Merak edilen tüm sorulara yazımızda cevap vermeye çalışacağız.

Rektör Ne Demek? Rektörlerin Görevleri Nedir?

Bir üniversite bünyesinde, yetki bakımından en üst düzey yöneticilere rektör ismi verilir. Rektör, görev yaptığı üniversiteyi ve bu üniversiteye bağlı olan kurumları yönetmekle yükümlüdür. Rektör köken olarak Latince diline aittir ve “Yönetici” anlamını taşımaktadır. Geçmişte özellikle Hristiyanlığın bazı mezheplerinde de kiliselerde rektörlerin olduğu bilinmektedir.

Rektör Ne İş Yapar?

Rektörler, görev yaptıkları üniversitelerin öğretim kapasitelerinin sürekli olarak arttırılması ve geliştirilmesinde, öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği sosyal faaliyetlerin düzenlenmesinde, üniversitenin ve öğrencilerin güvenliğinin sağlanmasında, eğitim ve öğretim planlarını devletin uygun gördüğü yönetmelikler ile sağlanmasında, tüm bu görevleri yapacak olan öğretim üyesi alt birimlere aktarmada ve bu alt birimlerin görevini layıkıyla yerine getirdiğinden emin olmasıyla görevlidirler.

Kendi üniversitesindeki rektörün yetkisi en üst seviyededir. Rektörler üniversite kurullarına başkanlık ederler. Kurulun önerilerini değerlendirir ve gerekirse sonuçlandırırlar. Üniversiteye bağlı tüm kuruluşların düzenli ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmalarını sağlarlar.

Her eğitim ve öğretim yılı sonunda YÖK’e bilgi verilmesi gereklidir. YÖK ve üniversite arasındaki bağlantı direkt olarak rektörler tarafından sağlanır. Gerekirse üniversitenin o yıl içerisinde gerçekleştirdiği araştırmalar YÖK’e bildirilir.

Rektörler üniversitelerin hangi alanlara yatırım yapacağı konusunda belirleyici söze sahiptirler. Üniversitenin o yılki bütçesi, personel maaşları ve belirli giderleri, yönetim kurulu ile rektörle belirler. Sonucu da yine YÖK’e bildirecek olan rektörlerdir. Peki, rektör maaşları 2022 de ne kadar?

Rektör Nasıl Olunur?

Her ülkenin rektör atama yöntemleri farklıdır. Türkiye’de aktif olarak görevdeki rektör bir çağrı yapar ve öğretim üyeleri tarafından altı adet rektör adayı belirlenirdi. Belirlenen bu adaylardan üç tanesini YÖK seçer ve Cumhurbaşkanı’na sunardı. Cumhurbaşkanı bu üç farklı adaydan en uygun olanına rektör olarak atayabilirdi. Ancak 2016 yılından sonra çıkartılan KHK ile bu durum ortadan kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan bu KHK ile değişen sistemde büyük farklılık oldu. Bu sistem ile aday belirleme işlemleri kaldırıldı. Aktif olarak görevde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istediği herhangi birisini direkt olarak rektör olarak atayabilecek yetkiye sahip oldu.

KHK ile sadece rektörlerin seçim süreçleri değiştirildi. Görevde kalma sürelerinde bir değişiklik olmadı. Seçilen bir rektörün görev süresi 4 yıl ve en fazla 2 dönem olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda rektörlük için yaş aşım sınırı ise 67 olarak belirlenmiştir.

Rektör Maaşları Ne Kadar?

Üniversitenin rektörü, en üst yetkiye sahip görevli olarak maaş ve döner sermaye açısından en yüksek TL maaş alan kişilerdir. Önceden rektörler nispeten daha az maaş alırken, son zamlardan sonra ciddi derecede maaş artış durumu söz konusu olmuştur.

Devlet üniversitelerinde rektör maaşlarının duruma göre değişkenlik gösterdiği söylenebilir. Akademik kadro ve unvana göre değişen maaşlarda rektörler, ortalama 7.500 TL – 8.500 TL aralığında değişen maaş alıyordu.

Devlet üniversitelerinin, vakıf üniversitelerinden biraz daha düşük olduğu göz önüne alındığında alt sınır olarak 8.000 TL maaş belirlenmişti. Tabi bu durum 2022 yılı için değişkenlik gösterdi.

2022 yılında akademik kadronun maaşlarının %5-10 arasında artış göstermesi kararlaştırılmıştı. Aktif olarak belirlenen enflasyon farkıyla bu zam oranı %30 üzerine çıkmıştı. Bu tabloya göre üniversitelerde en düşük seviyedeki öğretim görevlisinin maaşları 8.000 TL’den başlayacak.

Yükselen enflasyon oranları ile rektör maaşları da en az iki kat kadar artmak durumunda kaldı. Rektör olmak veya rektörlük hakkında araştırma yaparak meraklarına cevap bulmak isteyen kişilerin için 2022 yılında minimum rektör maaşları 16.500 TL olarak belirlendi. Tabii bu maaşların devlet üniversiteleri için geçerli olduğunu belirtmek gerekir. Vakıf üniversitelerinde daha önce de belirttiğimiz gibi durum çok daha farklı olabilmektedir.

Yorum Ekle