Amasya İtimat

PEKMEZLİ TOPAK UN HELVASI.

 Haber: Ahmet Şimşek
Yöremiz ve kültürümüz unutulmaya yüz tutan ebelerimizin dedelerimizin yaptığı, ayrı bir tadı olan unu ateşte kısık ateşte kavurup, pekmezle yoğrulup, topak topak yapıp, özellikle bayramlarda ikram edilen topak un helvasının ayrı bir tadı vardır. Bizim büyüklerimiz elindeki imkanlarla harika lezzetlere imza atmışlar. Anılarımızda kalan halalarımız, ebelerimiz ve büyüklerimizin bize ikram ettiği en güzel tat un helvası idi, Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmezi sofralarımızın baş tacı pekmezli un helvası yöremizin kültürü.
Şimdi Bu unutulmaya yüz tutmuş helvanı tarifini verelim. Un helvasının yapımı çokta zor değil. Un kahverengi olana kadar kısık ateşte tavada kavrulur. Kavrulan unu, yöremizin üzüm, şekerpancarı, elma, armut pekmezini genişçe bir tasa konur. Pekmez, 1 su bardağı suyla çalkama yapılır. Pekmez çalkaması ile kavrulmuş unu yoğurulur. Topak topak yapılır. tepsiye dizilir. Esmer bir renge bürünen un helvası, ikrama hazır hale gelir. Bir neslin baklavası, şekerparesi, tulumba  tatlısı baş tacı idi un helvası. Şimdi bu tadı hayal eden nesiller, aslında un helvasını canları çekmesi, ebesinin dedesinin, anasının, halasının dizinde yatmanın tadını arıyorlar.
05amasyam-05 Kültür, Haber,  Magazin 2022

Yorum Ekle