Amasya İtimat

OSMANLININ NADİDE BİR ESERİ


 


 


Kıymetli okurlar;


Bu yazımda sizlere kısaca, İstanbul un ihtişam abidesi olan, Dolmabahçe Sarayından bahsedeceğim! Dolmabahçe Sarayının bulunduğu yer, Osmanlı döneminde paşaların gemilerinin yanaştığı ve demir attığı bir koymuş.


Zaman içerisinde burası toprakla doldurularak Hasbahçe şekline dönüştürülmüş.


Dolmabahçe adını da buradan almış.Daha sonra içerisine köşkler ve kasırlar yaptırılmış ve uzunca bir süre,  Beşiktaş Sahil sarayı diye anılmış.


 

Otuz birinci Osmanlı padişahı, Sultan Abdülmecit tahta geçtiği zaman ise, Has bahçeye Osmanlı İmparatorluğunu ihtişamını yansıtacak bir Saray yaptırmak için Has bahçe içerisindeki bütün köşkleri ve kasırları yıktırmış.

Ve yerine bu gün ki Dolmabahçe Sarayını yaptırmış.


Dolmabahçe sarayı İstanbul Sarayları içerisinde döneminin bütün faktörlerini yansıtan iki Saraydan birisidir. Bu saraylardan biriside Topkapı Sarayıdır.


 

Dolmabahçe sarayının 1843-1855 yılları arasında inşa edildiği söylenir, 1856 yılında ise resmen açıldığı söylenmektedir.

Dolmabahçe sarayı hizmete açıldığından, Halifeliğin kaldırıldığı 1924 yılına kadar,  altı padişah ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecit efendiye ev sahipliği yapmış.


 


1927-1938 yılları arasında Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’daki çalışmalarını buradan yani, Dolmabahçe Sarayında yürütmüş, 1938 yılında ise Dolmabahçe sarayında vefat etmiştir.


1984 yılına kadar protokol ve ziyaretlere kısmen açık olan saray, 1984 yılından sonra müze ve saray olarak ziyarete açılmıştır.


 

Dolmabahçe sarayı İstanbul boğazına sıra sıra dizilmiş bir inci gibidir. Dış Mimari görünüşü ise büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Saray yaklaşık 250 bin metre karelik bir alana kurulmuş, Osmanlı tarihinin nadide bir eseridir.

 


Sami ASLAN


Şair-Yazar


 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.