Amasya İtimat

Mutlaka görmelisiniz… SELÇUKLUDAN GÜNÜMÜZE BİR MÜZE

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliğinin birlikte sürdürdükleri  Ipard programı Leader tedbiri kapsamında; Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneği, Kamu kurum kuruluşları, STK’lar ve özel sektörle yaptıkları odak toplantılarından sonra 10 Aralık 2018  Pazartesi günü   bir çok tarihi eserin sergilendiği müzesi olan Alpaslan köyünde kiraz üreticisi bayanlarla bir  alt gurup toplantısı  gerçekleştirdi.

Saat 14.00’de eski belediye binası altında başlayan toplantıya; Taşova Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlama ekibinden YEG Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf  Yücel, dernek Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Günaydın, YEG Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Alpaslan köyü Muhtarı Mehmet Celep ve bayanlar katıldı.

Alpaslan köyü Muhtarı Mehmet Celep’in açış konuşmasından sonra toplantıda hazır bulunan katılımcılara anket formları dağıtıldı. Konu ile ilgili Ahmet Günaydın, YEG’in kuruluş yapısını, gayesini açıklarken, Yusuf Yücel YKS sürecini anlattı. Söz alan katılımcılar, Alpaslan müzesinin tanıtımı için THY diğer hava yolları firmalarına müzemizin tanıtım yazısı, çevremizdeki il ve ilçeler için tanıtım afişi, broşür ve tabelalar yapılmalı, köyümüzün kirazı bir numara, fidancılıkta ileriyiz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Köyümüzün parkına proje istiyoruz. Kadın ve genç kızlarımızın sosyal aktivite yapacağı alanlara ihtiyacımız var. Süt toplama merkezi istiyoruz şeklinde görüşlerini belirttiler.

Katılımcı bayanlar, karşılaştıkları diğer sorunları anlatarak köyden kente göçün azaltılması konusunda görüşlerini bildirdiler.

ALPASLAN MÜZESİ:

Müzeyi ilk görmeye gelenler daha müzenin bahçesine girer girmez büyüleniyorlar. Bahçesi açık hava müzesi. Müzenin içine girdiğinizde Selçukludan günümüze kadar tarihin derinliklerinde bir yolculuk yapıyorsunuz. Köyün kurucusu Seyyid Nurettin Alpaslan’a ait eşyalar ve köyün çevresinde bulunan tarihi eserlerle dolu.

Alpaslan Müzesi 1964’te yöreden toplanan arkeolojik ve etnografik eserlerle oluşturulmuştur. 1991 yılında Osmanlı döneminden kalma bir hamam müze olarak düzenlenerek 1994’te o dönem faaliyetle olan belediye teşkilatının bünyesinde Alpaslan Belediye Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzede Helenistik, Roma, Bizans, Şelçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik eserler bulunmaktadır. Yöresel köy odası teşhirinin yanı sıra prehistorik dönemlerden eserler ile Selçuklu dönemine ait orijinal ahşap sanduka, türbe kapısı ile orijinal vakfiyesi ve seceresi de bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı dönemine ait ahşap işçiliğini yansıtan örnekler de bulunmaktadır. 

 

Yorum Ekle