Amasya İtimat

Mübadil olmak ne zor şey…/ Müzeyyen Keskin

Merhabalar; Bu gün çok değerli Taşovalı yazarımız Gülcan ERDEM’in yazmış olduğu ve 3. baskısını yaptığı, ’’MÜBADİL OLDUM’’ kitabını okudum. Ondan bahsedeceğim. Selanik’ten gelip; Amasya /Taşova’da Hacıbey Köyüne yerleşmiştir ataları.
Kapak tasarımı: Tan ve Şeniz ERDEM tarafından yapılmış. 1. baskı 2016, 2. baskı 2017’de ve 3. baskı 2019’da yapılmıştır. Meta Basım Hiz. Bornova/İzmir’de basılmış, 3. hamur kağıda ve 296 sayfadan oluşmaktadır.
Gülcan hanımla ilk defa 14.Kasım 2019 Amasya Tanıtım Günlerinde Taşova Stantında tanıştık. Kitabını imzalıyordu. Ben de kendi Proje çalışmam olan Amasya Sevdası Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eserini imzalıyordum. Mütevazı bir hanımefendi yazarımız. Merhabalaştık çok yoğun olduğumuz için konuşma fırsatımız olmadı desem doğrudur.
Ayrılırken de hemen bir Amasya Sevdası kitabımı imzaladım, telefonlarımızı verdik birbirimize. Daha sonra haberleştik ve o güzel kitabını imzalamış ve Ptt ile bana göndermişti. Çok teşekkür ederim. Ellerinize gönlünüze bilgi ve becerilerinizi tebrik ve teşekkür ederim.
Kitabı aldığımda hemen 50- 60 sayfa okudum, kitap çok sarmıştı hep yanımda taşıdım her fırsat bulduğumda okuyayım diye.
Ne güzel anlatmış yazarımız öz şiveleriyle yani atalarının bulunduğu Selanik topraklarında yaşarken birden ortalık allak bullak oluyor ve insanlar yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalıyor. Ayrılmak yetiyor mu? Ne meşakkatlerle, ne zorluklarla, ne yoksulluk, hastalıklarla mücadele hiç bilmediğiniz yerlerde yaşamınızı sürdürmek zorundasınız. Kuru yere yumruk vurmak gibi bir şey tabir yerinde olursa. Sevdiklerinizden uzakta.
Kitabı okurken içinde hissettim kendimi. Onlarla yaşadım sanki varlıklar, yokluklar, hastalıklar, kaçmalar sevdalar, geleneklerini sürdürmeleri, toprağa sıkı sıkı sarılmaları, üretici olmaları. Nice canların kaybolduğu hastalıklarla savaşları, Aşkları, nişanları gerçekten çok hissederek okudum hem de Selanik şivesiyle.. Sonra ata topraklarına gitmek; onların ruhlarına dua göndermek bir evlat, torun olarak göz yaşı içinde belge ve bilgilere dayanarak kaleme alması çok güzel bir eser olmuş. Belgesel niteliğinde tarihe iz düşmek, belge bırakmak onun için çok önemli ”sözler uçar gider kaybolur, lakin yazı ebedi kalıcıdır.” Bir evlat, torun olarak bunu sevgili Gülcan ERDEM yazarımız çok güzel anlatmış. Tebrik ediyorum, gereğini yapmış teşekkürler. Çok beğenerek okudum. Ömrünüz uzun ve kaleminiz daim olsun. Nice yeni eserlere inşallah. Sizi tanıdığıma çok memnun oldum.
Sonra aklıma Atatürk’ümüzün en sevdiği türküsü ‘’ Vurun Davullara’’ Mustafa Kemal Atatürk’ün o ezgileri sevdiği oraları özlüyor olması geldi. Yüreğinde hissetmesi ve Rumeli Türküleri de öyle. Göçmüşlerin ruhu şad olsun, yaşayanlara Allah sağlıklı uzun ömürler versin.
Başka bir yazıda görüşmek üzere Türkiye Sevdası coşkusu ile ve Amasya Sevdası hayranlığında selam, saygı, sevgilerimi gönderiyorum… Hoşcakalınız.
Müzeyyen KESKİN
Amasyaşat Başkanı
Türkiye Sevdası Kültür Sanat Danışmanı

Yorum Ekle