Haber: Ahmet Günaydın Fotoğraflar: Ali Mülayim
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliğince finansmanı sağlanan IPARD Programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Yerel Kalkınma Stratejilerinin Hazırlanmasına Teknik Destek Projesi” çerçevesinde Amasya, Ankara, Çanakkale, Çorum, Denizli, Erzurum, Diyarbakır, Kastamonu, Manisa, Ordu, Samsun ve Şanlıurfa olmak üzere 12 ilde uygulanan Yerel Kalkınma Strateji planı çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor.
Proje ile LEADER yaklaşımı ile 12 ilde kurulmuş ve ilçemizde de faaliyet gösteren Taşova Yerel Eylem Grubu (YEG) Derneği Yerel Kalkınma Strateji (YKS) Planını, altıncı odak toplantısı 14 Kasım 2018 Çarşamba günü üzümü ve 1969 yılında yapılan göleti ile ön plana çıkan, mübadele öncesi Rumlardan kalan kilise ve çeşmeleri bulunan Kızgüldüren köyünde gerçekleştirildi.
30 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan LEADER yaklaşımı, sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade yerel aktörlerin kalkınma sürecine dahil edilmesini sağlayarak oluşturulan Yerel Kalkınma Stratejilerinin onaylanmasından sonra muhtarlıklar ve sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları makul projelerin kabul görmesi sonrasında 1000-5000 Euro karşılıksız hibe desteği sağlanacak.
1924 yılındaki mübadele sonrası Yunanistan’ın Selanik kentinin Kayalar ve Kozlu bölgesinden halen mukim oldukları köylere yerleşen bu üç köyümüz, Şair Enver Gökçe’nin dizelerindeki “Taşova’nın Tütünü”nü birinci kalitede ürettiler. Şimdilerde en güzel üzümü, nohutu yetiştiren bu üç köyümüzde tütün üreticisi sayısı iyice azaldı.
Saat 19.30’da başlayan toplantıya; YKS Saha Ekibinden YEG Yönetim Kurulu üyesi ve Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Bünyamin Şahin, Taşova Yerel Kalkınma Stratejisi Hazırlama ekibinden YEG Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Yücel, dernek Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Günaydın, Saha ekibinden Turan Yalçın, Güllü Çakmak, Taşova Mübadiller Derneği Başkanı Mustafa Garip, Avukat Cemal Yeniceli, Kızgüldüren köyü Muhtarı İlhami Eken, Hacıbey köyü Muhtarı Bilen Kara, Güvendik (Herizdağ) köyü Muhtarı Ahmet Çetin ve üç köyden üzüm üreticisi ve çiftçiler katıldılar.
Toplantıda hazır bulunan katılımcılara anket formları dağıtıldı. Konu ile ilgili Ahmet Günaydın, YEG’in kuruluş yapısını, gayesini açıklarken, Yusuf Yücel YKS sürecini anlattı. Söz alan Bünyamin Şahin, Mustafa Garip ve Cemal Yeniceli YEG ve Yerel Kalkınma Stratejisi konusunda bilgilerini paylaştılar. Daha sonra söz alan köy muhtarları ve üreticiler köyden kente göçün azaltılması konusunda görüşlerini bildirdiler.