Amasya İtimat

Karbon Monoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı

Karbon Monoksit Zehirlenmesine Karşı Uyarı

Taşova Sağlık Grup Başkanı Dr. Yeliz Üstün Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı dikkatli olması konusunda uyardı

Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır diyen Üstün

“Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir.

Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

Zehirlenmenin ilk belirtileri baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, uyuşukluk ya da bulantıdır. Uzun süre ve yüksek miktarlarda karbon monoksite maruz kalmış kişilerde belirtiler daha da şiddetlenir ve kusma , kaslarda zayıflık ve bilinç kaybı ortaya çıkar. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişir. Çocuklar, yaşlılar, akciğer ve kalp rahatsızlığı olan kişiler, yüksek kesimlerde yaşayanlar ve sigara içenler daha fazla risk altındadırlar.

Karbon monoksit zehirlenmesinden korunmak için şu hususlara dikkat etmemiz gerekir diyen Üstün

Öncelikle sigara içenlerin bırakması gerekir,yaşadığımız mekanları iyi havalandırmalıyız,havalandırması iyi olmayan yerlerde fosil yakıtlarla ısınmamalıyız,kömürle ısınıyorsak gece yatmadan önce sobayı söndürmeliyiz,kapalı garajlarda araba çalıştırmamalıyız ve yoğun trafikte seyahat ederken camları kapatmalıyız, karbon monoksit detektörü bulundurulmalı Rüzgarlı ve alçak basınçlı havalarda bacaların geri tepmesini önlemek için mümkünse soba yakılmamalıdır. Bacanın üstüne kuşların yuva yapmaması ve yaprakların kaçmaması için baca şapkası takılmalıdır. Ayrıca bacalar tavanın en yüksek noktasından 1 metre daha yüksekte olmalıdır.

Karbon monoksit zehirlenmesinde ise şu işleri yapmamız gerekir diyen Üstün

“Zehirlenene yardım eden kişi kendisini de korumalıdır. Bunun için hemen camlar açılmalı açılmıyorsa kırılmalıdır,hasta hızla o ortamdan çıkarılmalıdır,vakit kaybetmeden 112 Acil Yardım Servisi aranmalıdır,

Açık havaya çıkınca veya tehlikeden uzaklaşıldığında hastanın hava yolu açılmalı, solunum ve kalp durmuşsa ambulans gelene kadar ilk yardım yapılmalıdır”dedi.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.