Amasya İtimat

İLGİNÇ KESİŞMELER, BURADA BİR KARAGÖL EKSİK!…

Ahmet Günaydın

“Okur-Yazarevi” adı altında verilen kültürel faaliyetleri “Mençmua Dergisi” ve Amasya Tarihi Araştırma Gurubu (ATAG) ile taçlandıran Amasyamızın güzide edebiyat gurubunun kurucusu Hüseyin Menç, Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmeni Orhan Bol, Emekli Öğretmen İbrahim Gürer , Taşova’nın kültürel değerlerini daha geniş şekilde insanlarımıza aktarma kapsamında 13 Mart 2021 Cumartesi günü ilçemizin en güzel yörelerinden Tatlıpınar (Darmaderesi) köyüne bir gezi düzenledik.

Taşova sınırları içerisindeki tüm dağ, tepe, yaylalarıbir çok kez gezmeme rağmen, defalarca gittiğim Tatlıpınar köyünün yanıbaşindaki o vahşi güzellikleri ilk defa görüyordum. 8 Ocak 2021 günü 87 yaşında vefat eden Tatlıpınar’ın yüce insanlarından Bekir Onat ile şadırvanbaşı sohbetimizde Artvin-Borçka Macahel bölgesinden Taşova’ya geliş hikayesini dinlemiştim. 1800 yıllarının sonunda doğdukları yöreden baskı ile tehcire zorlandıklarını, dedelerinin önce Dörtyol köyünde, bir süre de Ballıca (Darma) köyünde iskan edildiklerini ve müteakiben şimdiki köyün bulunduğu coğrafyaya yerleştiklerini anlatmıştı.

Tatlıpınar çıkışında gördüğüm manzara ile 2017 yılında ziyaret ettiğim Borçka gezimizde gördüğüm coğrafyanın bu kadar benzerlik göstermesi bende büyük hayret uyandırdı. 13 Mayıs günü yaptığımız gezide Borçka’dan Camili (rakımı: 1840) gitmek istemiş ancak gidememiştik. 1500 rakımlı Borçka Karagöl’ü uzaktan görmüştük. Yol boyundaki serender ve piknik yerlerine burada da rastlamak mümkün. Tatlıpınar köyü ilk kurulurken yapılan evlerin çoğu yıkılarak yenisi yapılmış, köyün hemen çıkışında sadece biri ayakta.

İrili ufaklı  mağaralar, hele de Balkayası olağanüstü bir güzelliğe sahip. Biraz ilerisi Çakırsu’nun yaylası ama buralarda bir göl eksik sanki. Neredesin eyy Karagöl. Sen de olsan her şey tastamam olacak. Yonnus yaylalarından sonra Buğalı Camiitepesi, (açık havada Tokat ve Turhal’ın bir bölümü görülebiliyor.) rakım: 1930

Tatlıpınar aynı zamanda tarihi bilinemeyen bir mağarayı daha sınırlarında barındırıyor. Kale mağarası (halk arasında Gerezini mağarası olarak biliniyor). Yine içme suyu ve sulama amaçlı planlanan Tatlıpınar Barajı köyün çok önemli bir katmadeğeri ancak Buğalı’da siyanürle altın aranmasına izin çıkarsa en büyük zararı Tatlıpınar köyü görecek gibi.

Almanya ve Avusturya’da bir çok gurbetçisi bulunan köyün Ankara’da aktif bir derneği var. Tatlıpınar çayının karşısında iskana açılan yerleşim yerine doğru çok güzel evler yapılmış. Köy suç oranı en düşük köylerimizden biri.

Misafirperver bir köyümüz olan Tatlıpınar’ın Osman bakkalı Osman Aydoğan (aynı zamanda köyün elektrik ve su tamircisi) konukseverliğine teşekkür ederken, Ballıca’daki evinde bizleri ağırlayan Emekli Öğretmen İbrahim Gürer’e şükranlarımı sunuyorum.

Yorum Ekle