Amasya İtimat

İLÇEMİZDE FARKLI BİR İŞ KOLU

İlçemiz Yerkozlu köyünde organik solucan gübresi üretimine başlandı.

6 ay önce solucan gübresi üretimine başlayan Hamza Subaz isimli genç önümüzdeki aylarda üretim işini ilçemizde yapmayı planlıyor.

Gazetemize bir açıklama yapan Subaz; “Konu ile bir kaç yıl önce yaptığım araştırmalar sonunda 6 ay önce Yerkozlu köyünde ufak çapta bu işe başladım. 300-400 bin arası kırmızı Kaliforniya  solucanı ile başladığım üretim sonucu  bir buçuk milyon solucanımız bulunmaktadır. Çok çabuk üreme özelliğine sahip solucan üretimini Taşova merkezinde yapmayı planlıyorum. Bu yıl içinde kuracağımız yeni tesiste daha teknolojik donanım ile hedefimiz aylık 10 ton solucan gübresi üretmek. Burada bizim bir diğer gayemiz; toprağa ve insan sağlığına faydalı bu ürünün memleketimizden başlayarak diğer illere duyurmaktır. Bizim gibi Anadolu’da yaşayan insanlarımız köylerde rahatlıkla bahçelerinde, ahırlarda ve küçük kapalı alanlarda az maliyetle bu üretimi yapabileceklerine inanıyorum. Böylece;  genç, yaşlı her kesimden insanımızın rahatlıkla yapabileceği bu üretim sayesinde insanımızın sağlıklı olacak, topraklarımız kimyasal gübrelerden kurtulacaktır. Devletimiz bu konuda çalışmalarını sürdürmekte ve bazı belediyelerimiz bu üretime başlamıştır. Topraklarımızın kimyasal gübre ve ilaçlarla katledilirken, insanımız bin bir çeşit hastalıklarla boğuşuyor.Kendimizin ve gelecek neslimizin  sağlığını korumak bizim elimizde. Avrupa’rıın yüz yıl önce başladığı solucan gübresi üretiminde çok gerilerdeyiz. Avrupa’da yasak olan kimyasal gübre ve ilaçları hala kullanıyor olmamız çok içler acısı bir durumdur.” dedi.

Solucan gübresinin Faydaları:

Solucan gübresi yaklaşık 40 yıldır başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarımsal işletmeleri tarafından üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Solucan gübresi; Kırmızı Californiya solucanı adıyla bilinen Lumbricus rubellis ve Eisenia foetida toprak solucanı türlerinin organik olarak yetiştirilmiş büyükbaş hayvanların dışkıları ve organik bitkisel materyallerin fiziksel ve kimyasal yapılarını değiştirmeleri temeline dayanarak ürettikleri bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyalidir.

Bu değişimde 1 m3 hacimlik hammadde içerisinde yaklaşık 250.000 adet solucan üç ay süresince işlem yapmaktadır. Solucan gübresi içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı simbiyotik(rhizobium) ve asimbiyotik (serbest ve azot fiske eden bakteriler ve mikoriza mantarları) bakteriler ile toprağın mikroflora ve mikrofaunasmasında canlılık kazandırır.

Solucanlar sindirim sistemleri içinde sentezledikleri antibiyotik nitelikli yapılar, aminoasit ve vitaminleri dışkılarına karıştırarak ortaya çıkan gübrenin biyolojik aktivitesini arttırırlar. Böylece bu gübreyle beslenen bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlarlar. Sözü edilen bu biyolojik stimulatörler diğer hayvansal gübrelere oranla 100 kat daha fazladır. Kimyasal gübrelerde ise hiç bulunmamaktadır.

Ayrıca muhteviyatındaki humik asit ve fulvik asit bitki beslemesi için son derece gerekli olan maddelerdir.

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.