Amasya İtimat

HİLMİ USTA VE OĞULLARINDAN GERİYE KALAN ANILAR…

BİR DEVRİN ESNAFLARI:  MUHACİR KAMİL VE HİLMİ USTA

Bir Esnaflık hikayesidir Merhum Muhacir Kamil dayı; Oğlu Hilmi USTA ve oğullarının yaşam görüntüsü. Muhacir Kamil dayı Taşova Arpaderesi köyünde bir köy bakkalı ile ticaretini sürüdürdü. Geçmişi iliklerine kadar yaşayan bilge bir amcaydı Kamil dayı. Hatta köyde Kamil dayının adını sülaleye vermişler sülaleye Kamiller derlerdi.
Rahmetli Kamil dayıdan öğrendiklerimize göre, Sivas Suşehrinde
ikamet ederken Kamil dayı kalkmış Taşova Arpaderesi Köyüne gelmiştir. Yerleşmiş, dışardan geldiği için Muhacir Kamil demişler. Ev bark, yer yurt edinmiş, zor yıllar geçirmiş ülkemizdeki tüm vatandaşlarımız. Savaştan çıkan, halk fakirlik çekmiş, yokluk çekmiş, anlatırdı, köye gelen atların kemrelerinden arpa seçer, yıkar kurutur ezer, ekmek yapardık derdi. Ama, Kamil dayı esnaftı, yumurta toplar Taşova’ da satardı. Köyde bakkal işletirdi. Bir gün bakkala köyümüzden Şerif hala elinde iki ile köy dükkanına gelir, yumurtayı satacaktır. Yumurtanın bozuk olduğunu sallayarak anlaşıldığından yumurtayı biraz haşlar hala, Kamil dayıya verir, oda alır anlar yumurta taş gibi, bozuntuya vermez, alacağı ihtiyacını alır. Şerif Hala yine aynı numara ile gelir, elimde iki keklik yumurtası var der, Kamil dayı ooo derki, keklik yumurtası çok pahalı olur, sen bunu Taşova’ya götür çok pahalı satarsın der. Hala Sevinçle Koşar pazartesi günü haftaya, Taşova’ ya o zaman ilçeye sebze pazarı, pazartesi günü kurulur. Kimse almaz yumurtayı, Kamil dayıya rastlar, mahçup bi şekilde anlar bozuk yumurtayı haşlayıp satmak istediğini Kamil dayının bildiğini.
Oğlu Hilmi USTA abi Taşova’ ya yerleşip Ayakkabıcı Dükkanı açmıştı. Herkesle dost, abi kardeş içerisinde esnaflığını sürdürürdü. Şu an ayakkabıcının yerinde, tüpçülük yapan bir esnafımız var. Ahmet Usta bir ülkücü yiğit ömrünü Vatanına, Milletine, adamış, adam gibi adamdı, nur gölünde yatsın. Hayırla yaad ediyoruz Ahmet abiyi. Garibanlık günlerimizde, öğrencilik yıllarımızda Taşova eski buğday pazarı yanında ayakkabıcı Helmi dayının dükkanı vardı, Hilmi USTA ve OGULLARI idi dükkanın adı. Ahmet Usta – Recai Usta abilerin dükkanı. İskanpin ayakkabılar da vardı ama, lastik ve Naylon ayakkabılar daha revaçta idi. Biz tercihimizi yazın naylon yazlık ayakkabılar kışın Lastik ayakkabılardan yana kullanırdık. Paramız ona yetiyordu. Rahmetli Ayakkabıcı Helmi dayı ve oğulları hiç bir müşteriyi geri çevirmezdi. kesesine göre bir ayakkabı bulur veya fedakarlık eder elleri dolu gönderirdi. biz ikmale kalıp Taşova’ ya kursa geldiğimizde, akça ekmek alıp sıcak sıcak bizlere bölüştürürdü, beraber yerdik. Ekmek biter ama bizim karnımız doymazdı. Gençlik var tabi. Taşova’da hemen tuvaletin karşısındaki ekmek fırınına gönderir sıcak ekmeklerden tekrar aldırırdı. Fırından çıkan ekmeleri, yaşıtlarımız ile oturur bir güzel yerdik. Ekmeğin tadı bir başkaydı. Ahmet Usta abi babacan tavırlarıyla bize abilik yapardı. Ahmet Usta abinin ömrü hep böyle geçti. Nerde bir güzellik iyilik görsem hep aklıma Ahmet Usta ve Babası Hilmi USTA abi gelir. Burada Hilmi USTA’ nın oğlu Recai USTA’ yı anmadan geçemeyeceğim, Ömrü uzun olsun, Mütevazi, bir o kadarda Yiğitçe hayata bakan ve samimi duruşu hep devam etmiştir. Şimdi İstanbul’ da bir devlet kurumunda memuriyete devam etmektedir. Recai USTA Taşova’ da ilk Alperenler Ocağını kuran delikanlı yiğit adamdır.
05amasyam-05 Kültür, Haber,  Magazin 2022
Kaynak Kişi: Recai USTA

 

 

Yorum Ekle