Amasya İtimat

Gelmiş geçmiş en büyük Güftekarımız: SALİH KORKMAZ BELGESELİ 5

SAFHAYAT
Has Öykü-245
SALİH KORKMAZ-5
Ticaret-35
Salih Korkmaz, şiir yazar takdimcilik yapar. Kitap basar. Kaset doldurur. İçine reklam koyar ve buna benzer etkinliklerde bulunur, ürünlerine çeşitli taktiklerle pazar bulurdu.
Kayınpederim Kamil Baydaş Bilecik Esnaf ve Kefalet Kooperatifi yönetiminin neredeyse daimi üyesiydi. Bu nedenle Salih Korkmaz’la tanışmışlığı ve çalışmışlığı vardı.
Bir gün kayın babanın dükkânına uğrar. Dükkânda beş on kişi de misafir var. Salih Korkmaz elindeki seyyar teybi açar.
İçindeki kaset önce müzikle başlar. Kamil Usta için yazılmış şiirler devam eder. Sonra içine serpiştirilmiş reklamlara geçer.
Kayınbabanın yaptığı işten tutunda yedi sülalesindeki aile bireylerinin adını tek tek sayar. Bu arada damat olarak bende unutulmamışım.
Kasette herkese methiyeler düzmüş. İnsan nefsini okşamış. Nabza göre şerbet vermiş. Benden de uzun uzadıya bahsetmiş. Adıma yapılan kıyak methiyelerden nasiplenmiştim.
Kaset bitince teypten çıkardı. Beş liralık kasete yirmi beş lira hediyesi ama siz yirmi de verseniz olur dedi.
Kayınbaba da yapılan jestten memnun kaldı. Fiyata hiç itiraz etmedi. Cebinden çıkarttığı bir bütün yeni yirmi lirayı uzatarak verdi.
Uzun lafın kısası Salih Korkmaz işini bilen bir şairdi.

***

Salih Ağabey ile yıllarca komşuluk yaptım. Onun en büyük şansı Yıldız Abla gibi bir eşe sahip olmasıdır.
Şiirlerinin yarısından çoğu aşka, sevdaya, tutkuya, sevgiliye ait olmasına rağmen Yıldız Abla eşinden en ufak bir kuşku duymamıştır.
Salih Ağabeyinin sanat icra ettiği bilinciyle daima onun yanında olmuş. Desteğini esirgememiştir.
“Hasbelkader gençliğimde yukarıda belirttiği konularda yazdığım onlarca şiirimi eşim yanlış anlar endişesiyle maalesef imha ettim.
Mutluluğumun zarara uğramaması için yaptığım uygulamadan hiçbir zaman pişman olmamama rağmen bu konudaki beceri ve yeteneğimin dumura uğradığına inanmaktayım.
Kırk dört yıllık evlilik hayatımda Allah’ıma şükürler olsun ki eşimle saygı ve sevgide birbirimize karşı eksik, kusurumuz olmamıştır.
Buna rağmen üç sene önce yaşadıklarımı hatırat olarak kaleme almaya başladığımdan bu yana devamlı müdahalelere muhatap olduğuma değinmeden geçemeyeceğim. Âdete sansüre tabi tutulmaktayım.
Takdiri okurların inisiyatifine bırakıyorum.”
Her erkeğin başarısının arkasında kadını olduğu gerçeği Salih Ağabeyin sanatındaki başarısında bu husus tescillenmiştir.
“DEVAM EDECEK”

Yorum Ekle