Amasya İtimat

F-Q KLAVYE TARTIŞMASI

0
91

Son 10 yıldır hayatımıza iyice işleyen bilgisayarlarda kullanılan “Q” klavye hayatımıza o kadar işlemiş ki, Devlet kurumlarında “F” klavye kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bilgisayar kullanıcılarının bir çoğu alışkın olduğu “Q” klavyeden vazgeçebilir mi bilmem amma, bence olması gereken, alışkanlığının o kadar zor olmadığı “F” klavyeye, bilgisayar kullanıcılarının bir an önce geçmesidir.

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946‘dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955‘te başarabilmiş. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu’nca oluşturulan On parmak yöntemi ile Türkçe için uygun Klavye’yi 20 Ekim 1955‘te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi’ne Standart Türk Klavyesi olarak onanmış.

Türkiye‘deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye’ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu’na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde ‘Klavye İnkılabı’ olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.

Q Klavye İle Karşılaştırma

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede çok kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir, art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Q klavyede hızlı yazılamamasının temel nedeni bu klavyenin İngilizce’ye özel hazırlanmış olması değil; daktilonun harf çubuklarının hızlı yazmada sıkışmaması için tasarlanmış olmasıdır. Yani kısacası Q klavye  hızlı yazım için uygun olmayan bir klavyedir.

Bu sebepler klavyelerin F seçiminde yeterli olacağı kanaatindeyim.

 

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz