Amasya İtimat

Eşimden Boşanmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Eşlerin boşanmaya karar vermesi, hayatlarında bir dönüm noktası olan evliliğin sona ereceğinin bir göstergesidir. Bu boşanma kararı verilme süreci ve boşanma süreci psikolojik olarak yıpratıcı bir süreç olduğu için, tarafların birbirine destek vermeleri oldukça önemlidir.

Her ne sorun olursa olsun, boşanmaya kesin karar vermeden önce aile içi ilişkilerde uzman bir psikolog ile görüşülmesi önerilir. Çünkü bazı evliliklerin bitmesi, küçük problemleri eşlerin kendi aralarında çözememesinden kaynaklanmaktadır.

Boşanma kararını verdiyseniz gerekli olan bütün boşanma belgesini hazırladıktan sonra  boşanma dilekçesi ile en yakın Aile Mahkemesine başvurulur. Boşanma davasının gerçekleşmesi için, boşanmayı gerektirecek en az bir nedenin bulunması gerekir. Davanın en kısa sürede gerçekleşmesi için anlaşmalı olarak boşanmaya karar vermeniz gerekir.

Anlaşmalı Boşanma İhtimalini Değerlendirmelisiniz

Tarafların arasında bir çekişme olmadığı durumlarda tercih edilen anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya göre daha kısa sürede neticelenmektedir. Kamu düzeninin sağlanması için anlaşmalı boşanma davalarında en az 1 yıllık evlilik süreci şartı bulunmaktadır. Taraflar kendi aralarında nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi konularda anlaşarak bunu yazılı bir şekilde sunduklarında dava tek celsede bitebilir ve daha fazla bilgi almak için tıklayınız. Çekişmeli boşanmada ise, eşlerden birinin boşanmayı istememesi veya hakların paylaşımı konusunda anlaşamamaları sonuçunda açılan dava çeşididir.

Boşanmada Çocuk ve Velayet

Boşanma, tarafların çok iyi düşünüp ortak bir karar vermesi sonucu oluşsa da bazen bir taraf bazen her iki taraf da çocuk velayeti, nafaka, mal paylaşımı konusunda hak kayıpları yaşayabilir. Çocuğun velayeti hakim tarafından çocuğun menfaatleri göz önünde bulundurularak kime verileceğine karar verilir. Taraflar için oldukça yıpratıcı olan bu süreçi, çocukların da en az yıpranma payı ile atlatabilmeleri için mutlaka bir pedagoji yardımı alınması önerilir. Çocukla konuşarak durumun anlatılabileceği bu süreçte öğretmenlerinden de destek alınabilir.

Çocuk akıl sağlığı yerinde ise ve idrak kabiliyetine sahip ise, çocuğa kimin yanında kalmak istediğine dair fikirleri sorulur ve hakim çocuğun verdiği cevaplar doğrultusunda velayeti anne veya babadan herhangi birine verir.

Yorum Ekle