Amasya İtimat

ERCAN AYDIN’IN YENİ KİTABI YÖNETİMİN RUHU ESERİ YAYIMLANDI

Yönetim yaklaşımını ele aldığı konuları iki temel yönetici tipi üzerinden ele almaktadır: Güncel Yönetici ve Eflatun Yönetici. Eflatun Yönetici, adı üstünde büyük düşünür Eflatundan esinlenerek hazırlanmış, İdeal yönetici tipi. Yine Güncel Yönetici de adı üstünde güncel tavır ve davranışları tanımlıyor. Bir olayın başını sonunu düşünmeyen sadece durumu kurtarmaya çalışan yöneticiyi tanımlıyor.

Yönetim faaliyeti bugüne kadar modern anlamda akıl temelinde yürütülen bir benlik faaliyeti olagelmiş. Yönetimin ruhu ile modern anlayışa eklenen ruhun kalp kuvvetine dikkat çekilmektedir. Kalp kuvvetinin olduğu yer, insan için gerçek hayatın olduğu yerdir. Bu sebepten hayat ister iş yeri olsun, ister aş yeri, isterse ev yeri, muhakkak orada hâkim kuvvet kalp olmalıdır düşüncesine dayanır. Kalp nerde varsa orası gerçeklik ifade eder. Kaldı ki sadece akıl ürünü taksim edilen hayat sanaldır. İş dünyası gerçek hayat algısının gelişkin olduğu ortamlara ihtiyaç duyar ya da duymalıdır.

Ruhun kuvvetlerinde olan benlik ve akıl kuvveti de terbiye geçirmesi gereken kuvvetlerdir. Bu iki kuvvet, sanal hayat vaad etse de terbiyeye ihtiyaç duyar. Aksi halde yönetime üçüncü gözle bakılamaz.

İşletmenin temel amacı olan varlığını sürdürmek ve karlılık, ruhun kuvvetlerinin tamamının varlığı ile harikulade sonuçlara ulaşılır, tezi üzerine bir çalışmadır. Temel vurgu burasıdır.
Ayrıca akıl ürünü tanımlar insani değildir. Yönetim bilimi tanımları akıl ürünü tanımlardan başka bir yer tutmamıştır. İnsanın günümüz iş hayatında insanlığını unutmadan yaşaması için üçüncü göze sahip yöneticilerin bulunduğu ortama ihtiyacı olduğu anlaşılıyor.

Bu kapsamda Ceteris Paribus temelli yaklaşıma düşmanca bir bakış sergilenmektedir. Artık işletme bilimi bu Ceteris Partibus’tan kurtulmalıdır. Kaldı ki ruhun 4 kuvveti bir arada ele alınıyorsa diğer değişkenlerin sabit tutulmaması gerekir.

Yönetimin ruhu aynı zamanda Toplam Kalite Yönetim anlayışına güç verecek bir yönetim modeli çekirdeğini de içinde barındırıyor. Ayrıca kitabın sonlarında bulunan Yönetimin Ruhu ile ele alınan nefis terbiyesi konusunun özgün ve orijinal tarafı konunun ilgilileri tarafından dikkate değer özellikte ve önemliliktedir.

Her şey bir tarafa samimi ve dürüstçe bir anlatım içeren Üçüncü Göz, dürüst ve müspet yaklaşım içermektedir. Her yönetici kendi durumunun konfigüratif resmini görebilecektir. “Ben ne yapıyorum, nasıl bir yöneticiyim” sorularına cevap bulmak isteyen yöneticiler için hazırlanmış bir çalışma. Elbette çalışanlar açısından yöneticilerine bakış açısını değiştirecek türden bir çalışma sayılmalıdır.

Eğer modern çağın yöneticileri Ercan Aydın’ın yaptığı bu çalışma gibi hayatlarındaki aksaklıkları not etmiş ve bu konuları az çok sistemli olarak ele almış olsalardı, Yönetim anlayışı bugün ki konuma daha başka ölçülerle ulaşabilecekti.

Kitap İsmi : YÖNETİMİN RUHU
Yazar Ercan AYDIN
Baskı Tarihi : HAZİRAN 2013
Baskı Sayısı : 1. Baskı
Kağıt Cinsi : İTHAL KAĞIT
Kapak Cinsi : Amerikan
Fiyatı : 15,00 TL
Sayfa : 232 Sayfa
Tür : Kişişel gelişim
Ebat : 13,5*19,5
ISBN 978-605-5291-15-0
YAYINEVİ KUTUPYILDIZI YAYINLARI

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.