Amasya İtimat

DOĞRU BACA VE SOBA KULLANIMI

DOĞRU BACA VE SOBA KULLANIMI

Baca ve Eğitim Sorumlusu hemşehrimiz Uluköy doğumlu Muhammet Canlı soğuk kış günlerinin kendini iyice hissettirdiği bugünlerde ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızı doğru soba kullanımı konusunda uyardı.. Vatandaşlarımız için bu önemli ayrıntıları paylaşıyoruz.

Muhammet Canlı’nın konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle;

“Sayın Hemşehrilerimiz baca kullanırken dikkat edilmesi gereken tüm önemli detayları 11 Kasım 2014 günü TGRT röportajımda anlattım, lütfen bunları dikkat edelim ve göz önünde bulunduralım.

Sizlere şimdi bu önemli detayları tekrar altını çizerek  bir haber kanalına vermiş olduğum röportaj ile birlikte anlatacağım.

Doğru baca ve soba kullanımı için uyulması gereken kurallar:
1-Bacalarımız çatının en üst noktasını en az 1 metre geçmesi gerekir (doğal bir çekişin olması için),
2- Boruları bağladığımız noktadan itibaren katı ve sıvı yakıtlı sobalarda en az 5 metre gazlı sistemlerde 4 metre olmalıdır,
3- Odun kömür kullanıyorsak 2 ayda 1 KEZ bacaları temizlemeliyiz,
4- Baca şapkası mutlaka olmalıdır (yoğuşmayı engellemek için)
5- Komşu binalardan binamız alçaksa baca onların boyu kadar yükseltip en az 1 metre geçmeli,
6- Boruları bağladığımız nokta alçı ile sıvanmalı borularda iğne deliği bile olmamalıdır çünkü karbonmonoksit iğne deliğinden bile sızar,
7- Sobayı yakarken üstten tutuşturulmalı ve mutlaka kovada 2/3 kömür varsa üstte odun parçaları ve bir miktar hava boşluğu bırakılmalı tam doldurulmamalı,
8- Borular bacaya sokuşturulmamalı çekişi düşürmemeli,
9- En fazla 2 dirsek olmalı dirsekler çekişi düşürür unutulmamalı,
10- Bacalar bina içerisinden geçirilmeli ve mutlaka sıvanmalıdır,
11- Soba altlığı yanmaz mermer olmalıdır.” dedi.

  Muhammed Canlı
Baca eğitim ve denetim sorumlusu
Saygılar  

(LÜTFEN VİDEO”YA GÖZ ATINIZ)

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.