Amasya İtimat

ÇİĞNEYİP GEÇTİĞİMİZ NİMETLER…

 KARAHİNDİBA,YER PANCARI, MADIMAK EBEGÜMECİ

Ahmet Şimşek

Taşova  yöremizde bolca bulunan ilaç tadında yabani otlarımız vardır. İç Anadolu ve Karadeniz’in iç bölgesindeki illerinde  vazgeçilmezdir Madımak ve otlar. Kimine göre kültür amaçlı yenir, Damak tadı güzeldir bu doğal otların. Bahar mevsiminin gelmesiyle yöremiz insanları Madımak, yer pancarı, Datlu bayram, Tekesakalı, Kömeç, Karahindibağ, acı marul gibi kendiliğinden biten otları çok seviyorlar. Yöremiz insanları başka illerde olsa bile bu gıda ürünlerini araziye çıkıp topluyor, yemek olarak mutfaklarında yerini alıyor.
    Madımak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili olduğu biliniyor. Böbrek ve mide rahatsızlıklarına iyi geliyor. İdrar söktürücü özellik gösteriyor. Çayı yapılarak içildiğinde mide ve bağırsağı rahatlatıyor.
  Yer Pancarı (Kuş Pancarı), Yukardaki sayılan madımaktaki tüm özelliklerin yanısıra tadı çok güzeldir. Yemekleri Çemen ve baharatlarla yenildiğinde lezzet kaynağıdır. Salatası ve çiğ olarak üzerine limon sıkılıp ekmek arasına sandviç yapılması ayrı bir lezzettir.
  Ebegümeci  (kömeci), Akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarında, anfizemde faydalıdır. Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyoları çok yararlıdır. Göz kuruluğu çekenlerde çayı ile pansuman iyi gelir.
  • Burun kanamasını durdurur.
   Karahindibağ, İdrar söktürücü, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır. -Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, çiçekleri ise hem güçlü bir antioksidandır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
 

Yorum Ekle