Amasya İtimat

BİNDOKUZYÜZ YETMİŞLERDEN İKİBİN YİRMİ DÖRDE…

0
1086

Ahmet Günaydın

Sanırım 2000’li yılların başı, daha ofset baskıya geçmemiş gazeteyi Amasya’da bastırıyorduk. Sabah erken Amasya minibüsü ile Amasya’ya gidiyorum. Yanımdaki Dereli’den Ahmet Çıra (Topçu Dayı) ile  sohbet ediyoruz. Almanya’daki oğlunun yanından gelmiş. Ilıca-Durucasu arası Yeşilırmağın görüldüğü mevkide başladı anlatmaya; Almanya’da nehirin içinde kocaman gemilerin yüzdüğünü söyledi. Eskiden Çambükü ile Dörtyol arasındaki geçiş için kullanılan Kayık, Sal veya, biraz büyükçesi  o günün halk arasındaki kullandığı, isimlendirdiği (Gemi) ile karşıya geçildiğini anlatmıştı

İlk defa duymuştum, Taşova merkezde ikamet etmem ve o yörenin çocuğu olmadığım için bilmiyordum. Amasya’ya Faravga yolu Türkmendamı üzerinden gidildiği için ırmak kenarında kayık veya sal görmemiştim. Halen kullandığımız ve 1970’li yılların sonuna doğru Kaleçevriğine ve Çambükü ile Dörtyol arasına köprüler ve yol yapılmıştı.

1970’li yıllarda çekinildiği tahmin edilen ve üzerindeki kişinin Belevi eski Belediye Başkanı merhum Kadir Aytaç olduğunu Gönül Hayati Özkan’dan öğreniyorum. Fotoğrafları ise merhum Aytaç’ın yeğeni Mustafa Aytaç’ın gönderdiğini söyledi.

O dönemlerde Yeşilırmak baharın ”uçan kuşu kaptığı” coşkunlukla akıyordu. Ulaşım için araçların çok az olduğu o yıllarda Boğalı eteklerindeki yirmiye yakın köyde yaşayan insanlarımızın Taşova’ya gelmeleri çok güçtü.

Şimdilerde araç sayısı çoğaldı, ırmaktaki su ise iyice azaldı. Ancak tüm belediyelerin kapatılmasıyla yolcu otobüs seferlerinin kalkması ile köydeki vatandaşlarımız için ulaşım yeniden zorlaştı.

Bu vesileyle Ahmet Çıra amcamıza sağlıklı uzun ömürler, merhum Kadir Aytaç ve tüm geçmişlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz.

Yorum Ekle