Amasya İtimat

BAHŞİŞ Mİ…RÜŞVET Mİ…?

 

Ülkemizin ne zengin, ne bereketli gündemi var. Yıllar sonra oh be! “Bu değirmenin suyu nereden geliyor? diye devletimiz soracak artık. Yani “Nereden buldun kanunu geliyor” namuslulara müjde, öbürleri için matem diye yazan gazete haberini okuyunca sevinemedik, yine fakirlerin çekeceği var diye düşündük. Hükümetimiz gündemlerinde böyle bir konunun bulunmadığını söylediler de biraz ferahladık.

Neden sevinemediğimize gelince malumunuz Anadolu’da fakir bir şey aldığında “Bunu nerden buldun” derler. Zengin bir şey alırsa “Hayırlı olsun” derler.

Ülkemizin yeni gündemini bir arkadaşımla beraber paylaştık. Tapu Kadastro Sicil müdürlüklerinde peş peşe gelen rüşvet iddiaları ile ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanımız Sn.Nafız Özak “Bahşişle rüşveti birbirine karıştırmamak lazım” diye beyanda bulunup benim memurum işini bilir demek isterken; Topkapı Sarayı Müzesi müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da “Bahşiş hediyedir. Hukuki değildir ama ahlakidir diye söyleyince arkadaşım geçmişte yaşadığı bir tapu anısını anlattı.

“Yıllar önce, tapuda işlem yaptırmak, son derece zor bir olaydı. Şimdi anında ve düzgün şekilde yapılan tapu işlemleri, saatlerce hatta günlerce sürebiliyordu. Vatandaşa “Bugün git yarın gel” denilen o dönemde, lise son sınıftayım. Tecrübesiz biri olarak, bir işlem için tapuya gidip geliyorum. Her gittiğinde mutlaka eksik çıkartılıyor, işlemler bir türlü sonuçlanmıyor.

İLGİNÇ BİR KANUN…

Üç gün, beş gün,10gün, tapuya gidip geliyorum. İşlemler bir türlü sonuçlanmıyor. Sonunda, ilgili memur, küçük bir ipucu verdi.

Bak delikanlı, senin bu tapu işin, kolay kolay bitmez.

Neden ?

Çünkü, 1211 sayılı kanun yönünden, dosyanızda eksik var.

Nedir o eksiklik?

Tanıdığınız bir avukat varsa o bu kanunu iyi bilir ve yardımcı olur. Aksi halde, daha çok gelir gidersin…

Hemen aile dostumuz bir avukata gidip konuyu aktardım. Konuşmamı tebessümle dinledikten sonra;

Şu elindeki, tapu işlemleri ile ilgili dosyayı bana verir misin? dedi.

Dosyayı aldıktan sonra elini cebine attı ve çıkardığı kağıt parayı dosyanın içine koydu.

Ardından;

Al bu dosyayı o kişiye ver.1211 sayılı kanunla ilgili eksikliğin giderildiğini de söylemeyi unutma.

Peki, ama siz dosyanın içine para koydunuz. Tapudaki memur, para istemediki, sadece 1211 kanunla ilgili eksiklik giderilsin demişti…

Ben böyle deyince, avukat dosyanın içine koyduğu kağıt parayı alıp ön yüzündeki imzalı yerin üstünü okumamı istedi. Kağıt paranın ön yüzünde aynen şu yazılıydı;

“14 Ocak 1979 Tarih ve 1211 Sayılı Kanuna göre çıkartılmıştır.”

İŞLEM TAMAM

Olayın ince noktasını kavramıştım. Dosyayı alıp tapuya gittim.İlgili memura yaklaşıp dosyayı uzatıp;

Avukatımızla konuştum.1211 sayılı kanunla ilgili eksikliğin tamamlandığını söyledi. Tüm evraklar bu dosyada dedim.

Memur dosyayı aldı ve masanın altında incelerken gözleri parladı ve ardından;

Tamam delikanlı, dosyanın hiçbir eksiği kalmamış,15dk beklersen, tüm işlemlerini bitiririm…dedi ve gerçektende bitirdi.

O gün bu gün 1211 sayılı kanunu hiç unutmam…

Arkadaşımın bu ilginç anısını dinledikten sonra cebinden çıkardığı Yeni TL ye baktım o da 1211 sayılı kanuna göre çıkarılmış. İnanmasanız siz de bakın…

Birisi bakan, bir diğeri prof, bahşişle, rüşveti karıştırmayın der de biz anlamazmıyız.

Ne yani şimdi devletimiz milletine kömür, gıda bahşişi yapacakta, Milleti de devletinin bir memuruna bahşişte bulunmayacak mı?… Bulunursa bunun adına rüşvet mi denecek…(!)

Bizce bunun ölçüsü şöyle olmalıdır. Geçinemeyen memura verilen para bahşiş olarak değerlendirilmeli, geçimi yerinde olanların aldığı rüşvet (!)…

Her şakanın altında yarı bir gerçek ifadesi yatar düşüncesiyle incittiğimiz bir meslek grubunun onurlu insanlarını tenzih ederek her ne kadar sürç-i lisan ettiysek af dileyerek, devletimizden memurunu bahşişe muhtaç etmeyen bir konuma getirme önlemlerini bir an önce tez elden almasını arz ediyoruz. 

Yorum Ekle

CEVAPLA

Yorumunuzu giriniz.
Lütfen isminizi giriniz.