İlçemiz Şeyhli köyü; Orta Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü, topografik olarak orta derecede meyilli, 570-1100 metre rakımlı ekolojik şartlara sahip bir köyümüz olup, 7 yıl önce tamamlanan çevresi son derece güzellikleri barındıran bir baraja sahip. Son günlerde Asarcık ilçesi ile çevreden gelen bilinçsiz balık avcılarından köy halkı rahatsız.
Aynı zamanda Şeyhli merkezinde (Tekke) Şeyh Mehmed Abdal’ın türbesi bulunuyor ve 6 Mayıs Hıdrellez gününün kutlandığı tek köyümüz. Ancak Hıdırellez geleneği her geçen yıl sönüyor.
Kadın ve erkeklerin ayrı kabristanlığı olan bölgemizdeki tek köydü. Fakat bu gelenek de son yıllarda bozulmuş. Şeyhli çevresinde yapılan kültür bitkileri dışında doğal olarak yetişen orman ürünleri (Mantar, sahlep gibi) yine doğal olarak yetişen Kızılcık, Kuşburnu, Fındık, Yabani Elma) gibi meyveler ile bir çok tıbbi aromatik bitkileri barındırıyor. Bölgede yetiştirilmesi öngörülen diğer ürünler ise üzümsü meyvelerden Ahududu, Çilek ile Amasya Misket Elması başta olmak üzere Elma, Armut, Kiraz ile sebzelerden Kuru Fasülye, orman ürünü istiridye mantarı, Avrupa ülkeleri tarafından kilosu üç misli fiyata satın alınan organik tarım ürünleri ile beslenen büyük ve küçükbaş hayvancılık sonucu elde edilen organik kırmızı et ve süt üretimi köye önemli gelir oluşturabilir.
İlçemizin kuzey kesim inde yer alan Şeyhli, köyünde mantar, sahlepten sonra 2013 yılından bu yana fındık önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
2015 yılında Şeyhli köyünde altı vatandaşımız bir tonun üzerinde fındık üretirken, aynı köyden Hatip Akça isimli vatandaşımız 2.5 tona yakın fındık üretmişti. Asarcık’tan fındık patozu getirilerek hasadı yapılan fındığımızın tadı gayet güzel. Şeyhli köyünde 2020 yılındaysa yaklaşık 5 ton fındık hasadı gerçekleştirilrken, özellikle kuzey kesimlerde bir çok insanımız için gelir kaynağı olan fındık fiyatı üreticiyi memnun ederken, 1-5 kiloluk poşetlere konularak büyük şehirlerde pazarlanıyor Tarihçesı çok eski yıllara uzanan köydeki ceviz ağacının gövdesi ve kökleri köyün tarihi hakkında ipuçları veriyor. Doğu Karadeniz köylerinde görülen serenderlerden görmek mümkün olduğu gıbi, ahşap ambarlar da mevcudiyetını koruyor.