Amasya İtimat

Vefatının 51. yıldönümünde Efsane Kaymakamımızla ilgili Anekdotlar…

0
1215
1970-1972 yılları arası ilçemizde kaymakam olarak görev yapan merhum Osman Turan Erçin tarafından yaptırılan Boraboy Göl gazinosu ve on adet lojman 52 yılı geride bıraktı.
Merhum Kaymakamımız Osman Turan Erçin’in kızı Eğitimci Asuman Erçin o yıllarda babasının Boraboy gölüyle ilgili yaptığı çalışmalarla ilgili: ”Gece yarıları eve döndüğü çaĺışmalarından biri de; Doğa harikası Borabay gölüydü (1971) turizme kazandırmıştı. Bungolovlar ve gazino o dönemde hizmete sunulmuştu.

 

16 Şubat 1972 Çarşamba günü ise ilçemiz için önemli bir tarih. 1970-1972 yılları arası ilçemizde Kaymakam olarak görev yapan ve görevi sırasında hayatını kaybeden merhum Kaymakamımız Osman Turan Erçin’in gayretleri ile 1970-1971 eğitim ve öğretim döneminde açılan Taşova Lisesi 51 yıl önce bugünlerde hizmete girmiş.

Eski Kaymakamımız Osman Turan Erçin’in 45 yıl önce ilçemiz halkı ile vedalaşırken istediği vasiyeti üzerine Trabzon-Beşikdüzü ilçesi Zemberek mahallesinde 27 Temmuz 1972 yılında vefat eden Erçin’in kabrine 45 yıl sonra 27 Temmuz 2017 Perşembe günü Taşova Hükümet konağı bahçesinden alınan gül dikilmişti.

ALTMIŞ YIL ÖNCESİNE DÖNÜYORUM

DERELİ KAYMAKAMINI ANLATIYORUM

Şaban Karakaya

(Bu öykü hem genel, hemde özeldir)

Dünyada ‘ortak yaşamın’ ortaya çıktığı günden bu yana; ülkelerin, bölgelerin ve irili-ufaklı yerleşim birimlerinin (konulara göre) ortak kabullenilen mutlaka bir kahramanı ve kahramanları vardır.
Bu konulara göre ve yapılan alan çalışmalarına göre değişir.
Dedikten sonra…
Şimdi bende ‘Yarım Asır’ öncesine geri dönüp, Dereli’ye çok büyük hizmetleri olan ve yaptığı çalışmalarla iz bırakan bir kaymakamdan ve onun ailesinden söz etmek istiyorum.
(Ancak konuya geçmeden önce Dereli ile ilgili kısaca bir bilgi notu düşmek zorundayım)
Dereli 1958 yılında ilçe oldu.
İlk Kaymakamı; Mehmet BORAK BOZKURT
(İki yıl sonra 1960 ihtilali olur ve askeri kaymakam olarak)
Yüzbaşı; Hulusi SAYIN
Ardından; İsmet Hilmi BALCI (Ahşap binaların hepsini yıktırıp yerine beton bina yaptırma zorunluluğu getirmesiyle ve birde Kamu Binaları inşa etmesiyle ardında iz bırakır.)
Ve ilçeye 4’üncü gelen Kaymakam’da: Osman Turan ERÇİN’dir.
(Bu zaman kadar ilçeye gelen Kaymakamlardan en fazla kalandır)
Osman Turan ERÇİN, ilçeye 1962 yılının sonuna doğru Dereli’ye geldiğinde ilçe daha Nahiye atmosferinden kurtulmamış ve Nahiye özelliklerini üzerinde taşıyordu hala!
Kendisinden önceki; İsmet Hilmi Balcı’nın (bazen zor kullanarak) hızla başlattığı olumlu değişimlere bu kez aynı hızlı çalışmayı Osman Turan Erçin üstlendi ama o hiçbir zaman zor ve metazori bir yöntem seçmeyip hep “İkna” ve “İnandırıcılık” yöntemini kullandı..
Ve uyguladığı yöntemle’de hem -yaptırmak istediği şeylerde-amaca ulaştı, hemde idare ettiği, yönetti yöre toplumunun güvenini, sevgi ve saygısını kazandı!
İlçeye gelir-gelmez, yaptığı ön çalışmalarla (İlçenin ileri gelenleriyle) Ortaokulun açılmasına idari öncülük yaptı.
Köy yolları…
Oba ve yayla yolları…
Okulu olmayan köylere okul yaptırma öncülüğü yaptı.
Ben bütün bu anlattıklarıma yakinen yaşayan ve tanık olanlardanım.
Üstelik Kaymakam Evine yakın olan ‘en yakın’ olan evde benim evim olup, benden çok küçük olan çocukları; Burhan, Asuman ve küçücük Mehmet Can’da (kapı-kapıya komşu olduğumuz için) ben bu küçük çocukların mahallede büyüğü ve ağabeyi idim)
Tabi annemin çok samimi arkadaşı olan Seher Teyze’de bizlere asla (kendini beğenen) bir Kaymakam Hanımı gibi davranmaz oğulları ve evlatları gibi yakın davranırdı.
Çok mu abartılı olur bilmem ama; bizi evlatları gibi sever, sayardı…
Aradan yıllar-yılları kovaladı!
Her birimizi bir yerlere savurdu!
Ölenler öldü, büyüyenler büyüdü!
Araya tam 48 yıllık bir bir hasret duvarı örüldü!
Niyetim; bir gün Beşikdüzü’ne giderek Seher teyzeye sürpriz yapıp, elini öpmekti…
Ama o benden önce davrandı ve beni adeta mahcup etti. (Oğlu sevgili Burhan ve kızı Asude ile) Ankara’ya giderken bana ziyaret sürprizi yaptı!
Ve ‘yarım asra’ iki adım kala!
Yani tam 48 yıl sonra, bir zamanlar Dereli’nin efsane Kaymakamı Osman Turan Erçin’in sevgili eşi ve benim anam kadar sevdiğim Seher Teyzenin beni (kısa sürede olsa) ziyaret etmesi beni çok mutlu etti.
Şimdi diyeceksiniz ki; “Konuya genel bir giriş yaptın, kendi özelini anlatarak bizi aldattın!” diye düşünüyorsanız özür dilerim sizlerden.
Üstelik bu zamana kadar hep hüzünlü öykülerime katlandınız! Bari bu kez mutluluğumu paylaşayım istedim sizinle.
1972 yılında ilçemize ilk defa lisenin açılmasında büyük fedakarlıkta bulunan ve Taşova’ya önemli ölçüde katma değer sağlayan dört mevsim ayrı güzellikler sunan Boraboy gölümüze emeği geçen başta 2 yıl  görev yapan merhum Kaymakamımız  Osman Turan Erçin ve emeği geçen herkese Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz.!

Yorum Ekle