Amasya İtimat

UMUT FAKİRİN EKMEĞİ…..

0
48

   Demedim mi? dedik. Kimileri memnun, kimileri ise yazılanlardan rahatsız oldu. Bence yorumcu kardeşlerim; yazıyı cümle cümle  ele alıp yorumlamak yerine, bütünüyle yani ana fikrine göre yorumlasalar sonuca varmak daha da kolay hale gelebilir.

   2005 yılında  sorunlarımızla ilgili bu denli sivri yazı yazmadığımdan dem vuranlar var. O tarihlerde  henüz emekli olmadığım için yazılarımı daha bir dikkatli yazmak zorundaydım. Şimdi emekli bir eğitimci olarak daha serbest bir tarzda yazabiliyorum.  Olayları; önce gözlemlerim ve sonucu da tarafsız bir şekilde okurlara dilimizin döndüğü kadarıyla  aktarmaya çalışırım ..

   Ben  kimsenin savunma avukatlığını da yapmam. Belki de beceremediğimden olsa gerek süslü kelimelerle de işim olmaz. Lâkin Taşova’da işsizlerin de  istihdam edileceği bir alanın olmasının gerekliliğini de diğer köşe yazarı arkadaşlarımla birlikte  her daim dile getiririm.  
    Nerede bir aksaklık söz konusu ise onu dile getirmek ve ilgilileri hareket geçirmek için biz yazıyoruz.  Yorumcularımız yazıyor.  Bizi yorumlarla  eleştiren arkadaşların çoğu ile de aslında böyle bir ortak noktamız da var.   Ortak noktanımız;  Taşova ve Taşova’nın ivme kazanması ve gelişmesi  ile ilgili değil mi?  O halde el ele verip bu sorunların üstesinden gelmemiz gerekmez mi?   Kırarak dökerek bir yere varamayacağımız aşikâr. Birbirimizi  incitmeden demokratik bir ortamda Taşova’nın sorunlarını tartışmamız artık kaçınılmaz olmuştur.

   Taşova ile ilgili sorunları ele alırken asla kulaktan dolma bilgilerle hareket etmem.. Bizzat kaynakla muhatap olurum. Esnaf, çiftçi, işci kardeşlerimle genelde yüz yüze görüşmeyi tercih ederim.. Bu yaz köy köy dolaştım. Gittiğim yerlere sırf piknik amaçlı ve iş olsun diye de gitmem. O yer ve yöre ile ilgili bilgiler de edinirim.  Destek yaylasındaki mevzi-i kehin bile ne için yapıldığını araştırdım. Yıllar öncesinde Rumların nerelerde yaşadıklarını bile bizzat gidip kaynağından öğrendim. Yani sadece köyü gezmek değil, o yöre ile ilgili bilgileri de almayı asla ihmal etmem…. 

  Ahmet Günaydın ve Cesarettin Tuzla’dan aldığım  bilgileri de kaynak olarak kullanmayı da  ihmal etmem. Taşova ve köyleri ile ilgili sıkıntıların neler olduğu konusunda araştırma yapmak isteyen mutlaka Ahmet Günaydın,  Cesaret hocamın ve Gönül Hayati Özkan’ın kapısını çalmalıdır…

   Son günlerde Taşova’da sosyo-kültürel hayatı canlandırma üzerine yapılan çalışmaları da çok olumlu buluyorum.  Torunlar Yüzme Havuzu, Bamya Festivali, İftar çadırı ve her akşam tasavvuf müziği eşliğinde açılan iftarla da mistik bir hava oluşmuş Taşova’da….

   Ayrıca Teravih namazı sonrası Dene Pazarında  gösterilen filmler de ayrı bir renk  katmış Ramazan gecelerine…..

  Dram filmlerinde 50 kişi, komedi filmlerinde ise kapalı gişe..  Taşova’da geçmişte dramatik duygu  yüklü filmler çok oynadı.  Halkın şimdilerde komedi filmleriyle teselli bulması ise gayet mantıklı geliyor bana…..

   Eğitimci olmam hasebiyle elbette  çocukları çok severim. Ancak iftar çadırlarında dağıtılan yemek sırasında yaşlıların; çocukların arkasında sıraya girmesini yadırgadım. Çocuklar için ayrı bir bölümde yemek dağıtılmasına rağmen bazı çocukların ısrarla o sıraya girmesini belediye yetkilileri mutlaka önlemeliler. İftara katılan çocuk sayısının fazlalığından dolayı iftara geç gelen orta ve yaşlı insanların  sadece çorba ile yetindiklerine bile şahit oldum..

   Bu arada bizim uyanık kahveciler de; yasağa inat  açık havada dumanlı hava sahası oluşturmayı da ihmal etmemişler. Havanın güzel olmasından faydalanarak onlarda müşterilerine en güzel hizmeti sunmaya çalışıyorlar.

   Taşova’da Alanya’yı, Kemer’i yaşamak….. İşte öyle bir duyguya kaptırıyor insan kendini….. Dışarıya atılmış masalarda çayımızı yudumlayarak yaptığımız sohbetlerin tadını uzun süre arayacağımı söyleyebilirim.. Kısacası bu Ramazan diğerlerine göre biraz daha sıcak ve renkli geçiyor… Bu renkliliği Taşova’mızın her alanına ve her noktasına yaymamız gerekiyor.

   Taşova bizim. Taşova ile ilgili sorunların üstesinden gelmekte bizim görevimiz olmalıdır. Yöneticiler ve halk bu konuda el ele vermeliyiz.  İşte Taşova’lı olarak yıllarca biz bunu başaramadık. Bir önceki yazımda ümitsiz olmama sebepte birbirimizden uzaklaşmamız ve sorunlara birlikte çözüm bulmak için bir gayret içinde olmayışımızdır..

   Taşova’nın sorunlarına vakıf olan kişiler bir araya getirilmeli ve büyük bir meydanda (DENE PAZARI) sorunlarımız ve çözümü ile ilgili bir panel düzenlenmelidir.. Bu panelde; panelistler dışında halka da söz hakkı verilmeli ve sorunları aşmada görev ve sorumluluklar belirlenip ona göre bir çalışma programı oluşturulmalıdır..Sabahaddin Günaydın’ın  yazısında bahsettiği kent konseyi yerine, resmi ve  sivil kuruluşlarca organize edilmiş bir halk konseyi….neden olmasın ?

   Bu konuda pek ümitli olmasam da bu tür fikir alışverişleri ile birtakım sorunları altedeceğimize yine de yürekten inanıyorum.. Ne de olsa UMUT FAKİRİN EKMEĞİ   demiş büyüklerimiz. Bizde ümitle ve umutla da olsa bekleyeceğiz renkli geçecek günleri ve Taşova’nın üzerine   doğacak olan güneşi….

    Aksi takdirde Ramazan ayındaki bu renkli tabloyu önümüzdeki günlerde   bizler;  daha  çok ararız çok…

 

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz