Amasya İtimat

Taşova’da Öğrencilere Aşılama Çalışması Yapıldı   

0
426

Taşova Sağlık Grup Başkanı Dr.Yeliz Üstün  ekiplerimiz  tarafından ilçe genelinde bulunan 1. Ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik Sağlık Bakanlığı programı çerçevesinde  aşılama çalışması yapıldığını söyledi.

Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. İyi bir korunmanın oluşabilmesi için, bebeklik dönemi aşılamaları yanında okul aşılarının da yapılması gerekmektedir.

Okul Aşılamaları İçin Aşı Takvimi: İlköğretim 1. Sınıfta: KKK, DaBT-İPA İlköğretim 8. Sınıfta: Td İlköğretim 1.sınıf İlköğretim 8.sınıf KKK R DaBT-İPA R Td R DaBT-İPA: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı (4 lü karma) KKK: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı Td: Erişkin Tipi Difteri-Tetanoz Aşısı R: Rapel (Pekiştirme Dozu) İlköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere DaBT-İPA (dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanmıştır.

Anasınıfında KKK aşısı uygulanmış olan çocuklara ilköğretim 1. sınıfta KKK aşısı uygulanmamış olup, sadece DaBT-İPA aşısı uygulanmıştır. 8. sınıf ta öğrenim gören öğrencilere Td (tetanoz-difteri) aşısı uygulanmıştır. DaBT-İPA aşısı difteri , boğmaca, tetanoz ve çocuk felci hastalıklarından korumaktadır. KKK aşısı kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarından korumaktadır. Td aşısı ise tetanoz ve difteri hastalıklarından korumaktadır. Bu aşılar pekiştirme dozları olup bebeklik döneminde uygulanan aşıların sağladığı bağışıklığın güçlendirilmesi ve koruyuculuk süresinin uzatılması amacıyla uygulanmaktadır. Difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Aşılama oranlarının düştüğü ülkelerde salgınlar gelişmektedir. Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve sakatlıklara yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir. Aşılama oranları düşen ülkelerde salgınlar görülmektedir. Kabakulak menenjit, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara; kızamıkçık ise beyin, eklem ve testis iltihabı ile sakat doğumlara neden olabilmektedir. Bu hastalıklara karşı tek kesin korunma yöntemi aşılamadır. Aşılar güvenli ürünlerdir. Aşı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçici yan etkilerdir. Aşılanan çocuklarda; hafif ateş, huzursuzluk, hafif bir döküntü, aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı olabilir.

 

Yorum Ekle