Amasya İtimat

TARİHİNİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATANLARA SELAM OLSUN…

0
518
Haber: Ahmet Şimşek

HAMUR TEKNESİ, EVİN EVŞÜNÜ

Yıllara meydan okuyan hamur teknesi ve evşünü, hala günümüzde baş tacı. Bir neslin vazgeçilmez hamur ve ekmek teknesi, ellerdeki hamuru sıyırmak için evşünü hala günümüzde kullanılıyor olması kültürümüze ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor.
Taşovalılar Çocukluğunda, Hamur yoğurup, köy fırınlarında ekmek pişirmeyi görmüş, yeni lüks şehir fırınlarının çıkması ve köylere bile eskiden adına akça ekmek dedikleri, ekmeğin geldi ama hala kültürünü hem yaşattılar, hemde çocuklarına torunlarına aktardılar. Şimdi gerçekten bu hamurla uğraşılması Amasyalı, Taşovalı çocukların genlerinde vardır. Ekmek teknesi ağaçtan yapılmış unu karıldığı hamur heline getirildiği bir araç gereçtir. Evşün ise demirden yapılmış üçgen halinde düz demirden yapılmış bir alettir. Hamur karılması, yoğrulması bittiğinde hamur kesme ve ellerdeki kalan hamurları sıyırma aletidir.
Ekmek, o kadar kutsaldır ki, hiçbir kötülük onun kutsallığını bozamaz. Ekmek ile büyü de yapılamıyor. Ekmeğin dahil olduğu her türlü gelenek ve adetlerden ve onların hazırlanmasında kullanılan ev eşyalarından bahsederken bunu göz önünde bulundurmalıyız.
Ekmek teknesi, ekmeğin karıldığı ağaç kaptır.Eski zamanlarda ekmek teknesi, aynen ocak gibi, evin bölünmez bir parçasıymış, Ekmek teknesi genellikle karağaç ve gürgen ağaçlarından yapılıyordu. Aynı zamanda karaağaçtan evin yeni avlusu da yapılıyordu. Karaağaçtan yapılan avlunun hiç bir zaman boş kalmayacağına ve hiçbir kötülük avluyu aşamayacağına inanılırdı. Gürgen de revaçta olan ağaçlar arasında yer alır. 
05amasyam-05 Kültür, Haber, Magazin 2022

Yorum Ekle