Taşova Arıcılar ve Bal Üreticileri Derneği Toz şeker fiyatlarındaki anormal fiyat artışı nedeni ile bir Basın açıklaması yaptı.
”198,00 Tl ile 215,00 tl arasında olan 50 kg. toz şeker 2022 mart ayında 650,00 Tl 700,00 arasında. Suluova şeker fabrikasında çay içmeye şeker kalmamış. Ne oldu da bu duruma düşüldü. Devletin yetkililerini acilen inceleme ve denetleme yapmaya davet ediyoruz. Sıkıntılı bu duruma devlet yetkilileri acil bir çözüm önerisi getirmeli.
“Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” Son aylarda yaşanılan ekonomik krizin , arıcılık sektöründe üretim maliyetleri sektörü yok etme eşiğine getirmiştir. Arıcı ailelerin artık bu yükü taşıyacak öz sermayeleri kalmamıştır.
Ülke genelinde arı kovanlarının yarısı açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunu buradan Tarım ve Orman Bakanımıza hatırlatırız. “Acilen arı yemlerindeki fiyat artışlarına çözüm bulunulması gerekmektedir’’ Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalacağını buradan bildiririm .
Bir yandan birçok değerli ürünü üretme potansiyeli yüksek bir ülkeyiz derken öte yandan doğal afetler, iklim kriziyle birlikte tarımsal üretimde sıkıntılı günlerin yakın olduğunu derneğimiz olarak 2018 yılından bugüne değin güvenli gıdaya ulaşımda sorunlar yaşanacağını , halkımıza ve diğer yetkililere söyledik .
Arıcılık sektörü ve arılar bu süreçten nasıl etkileniyor?
2021 yılı arıcılıkta gerek iklim değişiklileri (kuraklık, sel, toz taşınımı) gerekse yangın ve sel felaketleri nedeniyle tüm dünya da olduğu gibi ülkemiz arıcılığını da olumsuz etkilendi. Verim düşüklükleri kaçınılmaz oldu. Şu anda arılarımız açlık ve dolayısıyla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu zorlu koşullarda atılacak ilk adım arıların besin ihtiyacını karşılamak. Arı yemi bildiğimiz sofra şekerinden hazırlanıyor yani toz şekerden. Arıcı toz şekeri sulandırıp arısına yedirip en azından ölmesini engelleyebiliyor. Arılar tozlaşmaya yaptıkları katkılarla tarımsal üretimde verimliliği 10 katına kadar artırabilir. Eğer bu arılar yok olursa tarımsal üretim en az yarı yarıya azalır. Bu da ülke genelinde tarımsal ürünlerde fiyatların artması anlamına gelir. Bu nedenle arının yaptığı üretim faaliyeti doğa ve insanlık için çok değerli. Bu krizin aşılması için alınacak önlemler nedir?
Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım. Aslında bu insanlık için bir kriz, ama şu anda kimse bunun farkında değil. Acilen arı yemi tedarik edip arıcı birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırmak gerekiyor. Şu anda 1 paket yeme 1 kg şekere bile ihtiyaç var, kaç kovanı kurtarabilirsek. Eğer acil yem desteği sağlanmaz ve arıların besleme açığı kapatılmaz ise, ciddi koloni kayıpları verilecektir. Akabinde sektörde gerek maddi gerekse manevi kayıplar ile sonuçlanacaktır. Ayrıca arı kayıplarının tarımsal üretime de çok ciddi olumsuz etkileri olacaktır. Marketlerdeki gıdaların yüzde 60’ı arılar sayesinde var. Arılar olmazsa tahıl, bakliyat, meyve, sebze hiçbiri olmayacak. Bunun dışında çevresel, ekonomik ve sosyal sonuçlarda doğuracaktır. Arılara sahip çıkmak hem insanı hem de milli bir görevdir.
Taşova Arıcılar ve Bal Üreticileri Derneği