Amasya İtimat

Sorun Büyük, YEREL BASININ SORUNLARI AMASYA’DA GÜNDEME GETİRİLDİ

Samsun Basın İlan Kurumu Müdürlüğünün organize ettiği toplantıda, Amasya merkez ve İlçe Basınının sorunları masaya yatırıldı.
Samsun Basın İlan Kurumu Müdürü Mustafa Bayraktar başkanlığında 17 Şubat 2020 Pazartesi saat 12.00’de Amasya Belediyesi Pirler Parkı’nda düzenlenen yemekli toplantıya; Amasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cihan Okur, Amasya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Bilal Güley, Basın İlan Kurumu Samsun Şubesi personeli İskender Kurt, Amasya Yeşilırmak, Yeni Emel, Hedef Amasya, Objekfif, Güne Bakış, Merzifon Olay, Bilgi, Merzifon Haber, Suluovanın sesi, Suluova Yeni haber, Gümüşhacıköy haber, Taşova Havadis Gazetesi sahip ve çalışanları  katıldı.
Samsun Basın İlan Kurumu Müdürü Mustafa Bayraktar, Yerel basının sorunlarını yakınen bildiğini vurgulayarak:
“Değerli meslektaşlarım bendeniz de zamanında yerel gazetecilik yapmış birisiyim. Ben de şahsıma ait hem matbaa kurdum ve hem de günlük yerel gazetem vardı. Yıllarca bu işi severek yaptım bu mesleğin her kademesinde görev alan bir kardeşiniz olarak sizlerin ve diğer il ve ilçelerde yayın yapan yazılı yerel basının ne şartlarda yayın hayatlarını sürdürdüğünü çok iyi bilmekteyim.
Samsun Basın İlan kurumu olarak buraya gelmemizin amacı sizlerle bire bir tanışmak kaynaşmak ve sorunlarımızı karşılıklı olarak görüşerek çözüm mercilerine ulaştırmak istiyoruz. Yerel Basının Türkiye genelinde olduğu gibi bize bağlı olan Tokat, Çorum, Yozgat, Amasya, Sinop, Samsun, Giresun, Rize ve diğer illerimizde de basında yaşanan sıkıntıları yakınen bilmekteyiz. Samsun Basın İlan Kurumu Şubesi olarak bu illerimizde sık sık toplantılar düzenleyerek sorunları kendi çabalarımızla çözme yöntemine gitmekteyiz. Çözemediğimiz sorun ve konular hakkında da Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü başta olmak üzere gerekli birimlerle birlikte hareket etme yoluyla kimsenin mağdur olmaması için elimizden gelen çabayı göstererek meslektaşlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz.
Samsun Basın İlan Kurumu Müdürü Mustafa Bayraktar, Değerli basın mensupları arkadaşlarım burada her geçen gün dijital basın gelişmektedir. Mutlaka buna yerel basın olarak sizlerde ayak uydurmak zorundasınız. Zaten gazetelerimizin hemen hepsinin dijital ortamda yayını bulunmaktadır. Dijital ortamı daha da sık sık kullanmanız gerekmektedir. Yerel Basının yerini önümüzdeki yıllarda dijital basın alacaktır. Buna hazırlıklı olmak zorundayız.” dedi.
Yerel basının sorunlarının tek tek ele alındığı toplantıda en çok gündeme gelen konu yine gazete maliyetleri ve diğer masrafların giderek ağırlaşması oldu.
Amasya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Bilal Güley, toplantıda özellikle yerel basının sorunlarını gündeme getirerek:
“Sayın Müdürüm değerli meslektaşlarımız burada yerel basın mensupları olarak hepimiz birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekir. Birlikten kuvvet doğar sloğanıyla bir araya gelmediğimiz sürece masrafların önüne geçemeyerek her birimizin her geçen gün masrafları kar topu gibi büyüyerek gitmektedir. Burada amacımız ticaretimizi layıkıyla yapmak ve üç beş kuruş para kazanmak ise mutlaka birlikte hareket etmemiz gerekir.
Örneğin, gazetelerimizin malzeme alımından dağıtımı, personelinden abone ve diğer çalışmalarımıza kadar birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekir ki geçmiş yıllarda olduğu gibi şimdi de yerel basın dimdik kendi ayakları üstünde durabilsin. Bunları yapamadığımız sürece de kendimiz adına değil başkaları adına hareket etmiş oluruz. Burada bizler kendi yağımızla kavrularak kimsenin değil “Toplumun” gazetecisi olmak zorundayız.
Güley; Buradan Basın İlan kurumuna da seslenmek istiyorum. Yerel basının resmi ilan pastası her geçen gün kar topu gibi erimektedir. İcra ilanları ya yüksek tirajlı gazetelere gönderiliyor ya da ilana çıkartılmıyor bunlara biran önce bir önlem alınması gerekir. Gazetelerimizi okuyucularımıza ulaştırmak için yapılan hizmetlerimizden diğer birisi de dağıtım sorunumuzdur. Amasya genelinde tek olan dağıtım şirketinin tekelleşmesi sonucu dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir zam oranı yapılarak dağıtım ücretlerimiz Ocak ayından itibaren yüzde yüz artırılmıştır. Diğer dağıtım şirketinin kapatılmasıyla birlikte mevcut dağıtım şirketinin yönetim kurulunun aldığı kararla dağıtım ücretlerine Türkiye’de vergi vs. her şeye yüzde 15-20 zam yapılırken tekelleşen dağıtım şirketi tarafından yerel gazetelerin dağıtımının başka yollardan yapılamamasına olanak bırakılmayarak bütün yolların tıkanmasıyla birlikte Yerel gazetelerin dağıtım ücretlerine yüzde yüz zam yapılarak yerel basına büyük bir darbe vurulmuş oldu. Basın İlan Kurumu tarafından bu konuya müdahale edilerek yerel basının üzerindeki bu külfetten kurtarılmasını bekliyoruz.
Diğer önemli bir konu ise yine yerel gazetelerimizde çalışan sayılarında azalmaya gidilmesinden yanayız. Buradan Basın İlan Kurumu Genel müdürlüğüne seslenerek ilçelerde haftalık çıkan bir yerel gazetede 3 tane gazetecilik sıfatı taşıyan eleman çalışma zorunluluğunun 2’ye düşürülmesine, Aynı şartlarda yine il merkezinde ve ilçelerde çıkan günlük gazetelerde çalışan sayılarının 4’den 3’e düşürülmesini talep ediyoruz. Son yapılan Asgari ücret artışlarıyla birlikte bir işçinin maliyetinin yaklaşık olarak 4 bin lirayı bulması nedeniyle gazetelerin resmi ilan ve reklamlardan aldığı payın giderlerin yarısını ancak karşılandığının da göz önünde bulundurulduğunda geçtiğimiz yıl içerisinde yaklaşık 200’ün üzerinde yerel gazetelerin kapatılmak zorunda kaldığı bilinmektedir. Bu günün şartlarında da 2020 yılında da bu şartlarda Türkiye genelinde çok sayıda yerel gazetenin kapatılmakla baş başa kaldığı gerçeği ortadadır.
Gazetelerin hemen hemen yüzde 70’inin Devletin kurumlarına SGK ve Vergi borcu olduğu için resmi kurumlara kesmiş oldukları fatura bedellerine Devlet tarafından borçları olduğu için el konulduğunu da göz ardı edilemez. Bu şartlarda Yerel basının yaşaması için yukarıdaki saydığımız maddelerin Basın İlan kurumu tarafından bizzat ele alınarak Yerel basına yeni bir can suyu vermelerini bekliyoruz” dedi.

Yorum Ekle