Amasya İl Koordinasyon Kurulundan basın açıklaması.
Kuru soğan üreticilerinin ciddi sorunlar yaşadığını belirleten İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vkl. Sn. Adnan Öksüz ; “ Planlı üretim yapılmaması ve bu yıl yaşanan rekoltedeki artış, geçen yılki ihracattaki kapanmayla yaşanan pazar kaybı, çiftçilerimizin kuru soğanının elinde kalmasına sebep oldu. Kuraklığın yıkıcı etkileri ve başta gübre olmak üzere , girdi fiyatlarının anormal artışı tarımsal üretimi olumsuz etkiledi ” dedi.
Amasya İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vkl. Sn. Adnan Öksüz soğan üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek yaptığı basın açıklamasında , “ Yerel ve Ulusal Basınımızın güzide temsilcileri, davetimize katıldığınız için teşekkür ederiz. Bilindiği üzere konumuz soğan.
Bizler ne Devlete ne Hükümete muhalif değiliz. Bilinmesini isteriz ki biz siyaset üstü bir kurumuz. Ne hükümetle, ne de başka bir siyasi parti ile sıkıntımız yoktur. Tek derdimiz ülkemizin gıda ihtiyacını üretip , ülkemizin müreffeh ve yaşanabilir bir ülke olmasını istiyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınma ile birlikte büyük bir kuraklık yaşanmaktadır. Bundan ülkemiz ve bölgemiz nasibini almıştır. Buna bağlı olarak çiftçilerimiz, pahalılığa , kuraklığa ve pandemi süresine rağmen gıda üretimine devam ediyor. Ülkenin gıda ihtiyacını bir an olsun durmadan, dinlenmeden, her şeye rağmen karşılamak için var gücü ile çalışmaktadır. Ülkemizde günlük soğan ihtiyacına bakıldığında 1.700 – 2.000 ton soğan tüketilmektedir. Bölgemizde bu yıl ki üretim 200 bin ton üzeri seyretmektedir. Diğer illere bakıldığında 2 milyon tonu geçmektedir. Buda gösteriyor ki ülkenin ihtiyacı olan 2.000 ton x 200 gün olarak hesaplandığında 400 bin ton harcama ihtimali mevcuttur. Bu durumda 1.5 milyon ton soğan fazlası ivedilikle ihracat edilmesi şart olmuştur. Aksi taktirde dökülecek soğan da 750 – 800 milyon gibi bir maddi kayba uğranması, ülke ekonomisine ve bölgemiz çiftçisine geriye dönülmesi imkansız bir hasar oluşturacaktır.
Ülkemiz çeşitli dünya devletlerinde Büyükelçilik, ticaret ataşeliği gibi kurumlara milyonlarca finansman aktarıp , bu kurumları oralarda istihdam etmektedir. Bu vesile ile ivedilikle ticaret ataşeliğimizin devreye girip, hangi ülkeye soğan ihtiyacı var ise ihracat edilmesi için girişimlerde bulunmaları zaruri olmuştur.
Bu bağlamda İlimize bakıldığında ; Suluova 14.870 ton, Merzifon 90.000 ton, Gümüşhacıköy 56.000 ton, Göynücek 10.000 ton ve Amasya da 35.000 ton toplamda 205.870 ton soğan üretilmiştir. Çiftçilerimiz işçilik maliyetini dahi karşılamadığı için bazı bölgelerde ürünleri tarlada bekletiyor. Bazı bölgelerde ise tarladaki soğanlar çiftçilerimiz tarafından sürülmeye başlandı. Dönüme üretim maliyeti 1 ton / TL olan soğan 30 kuruşa kadar düşmüştür. Tabloda görüldüğü gibi mevcut hali ile bile geriye dönüşü çok zor olan bir zarar meydana gelmiştir. Üreticilerimizin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak, pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlaması açısından kuru soğan için ihracat desteği verilmesi ve ivedilikle ihracat edilmesi büyük önem arz ediyor. İhracatta kaybedilen pazarların kazanılması, piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyatlar için Devletimizin bu konu ile ilgili çalışma yapacağına inancım tamdır.
Değerli basın mensupları kıymetli zamanınızı ayırarak, katıldığınız ve bizleri dinlediğiniz için teşekkür ederiz ” dedi.
Basın açıklamasına Suluova Ziraat Odası Başkanı Sn. Adnan Öksüz, Merzifon Ziraat Odası Başkanı Sn. Erkan Aktaş, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Sn. Mehmet Canıbek, Göynücek Ziraat Odası Başkanı Sn. Erdoğan Bayburtlu, Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen ve yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.