Amasya İtimat

SEVİN LAN BİRBİRİNİZİ

Öncelikle yazım biraz değil epey uzun.
Okuyanlar yazıma ayırdıkları vakit için haklarını helal etsinler.
Okumayan çok olacak bu yüzden yazımı belki gene de okuma sabrını gösterirseniz sevinirim….

Yazının başlığına gelince okuyunca neden bu başlığı kullandığımı anlayacaksınız!

……….

Ne zaman yılbaşı kutlamaları başlasa müslümanların birçoğu yılbaşı kutlamanın yerine Mekke’nin fethinin kutlanmasını paylaşıyor sosyal medya da;

Doğrusu ne acaba ?

Günümüzde miladi takvim kullanılıyor, oysa İslam dininde meydana gelen olaylarda ise hicri takvim baz alınıyor. Müminler bu nedenle miladi takvimde Mekke’nin fethini kutlamıyor. Nasıl Ramazan ve Kurban bayramlarını miladi takvime göre kutlamıyorsa Mekke’nin Fethide 31 Aralıkta değil Hicri takvime göre Ramazan’ın 13ncü günü kutlanıyor.

Hz. Muhammed, Hicret’in 8. yılında, Ramazan ayının 13. gününde Mekke’nin fethini gerçekleştirdi. Mekke’nin fethi 11 Ocak tarihinde gerçekleşmiştir. Ancak bir kısım müslüman tarafından her sene 31 Aralık itibari ile fetih kutlamaları başlıyor. Mekke’nin fethi 11 Ocak 630 tarihinde Müslümanların, Kureyşliler’in elindeki Mekke’yi fethetmesi ile oldu.

Bir süre önce Müslümanlar’la Mekkeli paganlar arasında Hudeybiye Antlaşması yapılmıştı. Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki olan Beni Bekir kabilesi bu antlaşmaya aykırı biçimde, Müslümanlar’ın himâyesindeki Benî Huzaa kabilesine saldırdı.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, Mekke’ye haber göndererek, öldürülenlerin kan bedellerinin ödenmesini veya Beni Bekir kabilesiyle olan ittifakın sonlandırılmasını, aksi halde Hudeybiye Antlaşması’nın bozulmuş sayılacağını ve savaşa mecbur kalacaklarını bildirdi. Mekkeliler, teklifleri reddettiler ve harbe hazırlanacaklarını haber verdiler.

Mekkeli paganlar, daha sonra fikir değiştirip Ebu Süfyan’ı Müslümanlar’ı bir barışa iknâ etmesi için Medine’ye gönderdi. Ancak görüşmelerden hiçbir netice alınamadı.

MEKKE NE ZAMAN FETHEDİLDİ?

Hz. Muhammed, Hicret’in 8. yılında, Ramazan ayının 13. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile Medine’den çıktı. (4 Ocak 630) 20 Ramazan’da (11. Ocak 630) Muhammed ordusunu 4 kola ayırdı ve ordusuna şu emri verdi:

“Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz.”

MEKKE NASIL FETHEDİLDİ?

Hz. Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi’ni okuyarak Mekke’ye girdi. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid’in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.

Hz. Muhammed, Mekke’ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve Ebu Süfyan’a bildirdiği şekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe’ye yöneldi. İsra Suresi’nin 81. âyetini okuyarak putları birer birer devirdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlar’la Kâbe’yi tavaf etti.

Fetihten hemen sonra Hz. Muhammed, Kâbe’de ilk hutbesini verdi. Mekkeliler’in şüphelerini de gidermek adına hutbesinde şu sözlere de yer verdi:

“Benim hâlimle sizin hâliniz, Yusuf’un kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır. Yusuf’un kardeşlerine dediği gibi, ben de diyorum ki: ‘Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok. Allah, hepinizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Gidiniz; sizler artık serbestsiniz.”(Yusuf Sûresi 92. âyet)

PEKİ NOEL NEDİR?

Noel bayramının temelinde antik çağlarından beri kutlanan pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia bayramları var.

Roma İmparatorluğu döneminde, Hristiyanlar yerel halkın bu dini daha kolay benimsemesi için pagan bayramlarını dini bir bayram olarak kutlamaya başladı. Aslında dini ve tarihi kaynaklarda Hz.İsa’nın doğum tarihi tam olarak bilinmiyor.

Günümüzde ise Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini esaslarından arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir evrensel bir bayram haline geldi.

Bu değişikliğin en belirgin simgelerinden biriyse “Noel Baba” figürü.

“Noel Baba” efsanesi; Piskopos Nikola’yı konu alan Hollandalı Sinterklaas hikayesine dayanıyor.

“Noel Baba”nın, sene içerisinde “yaramazlık yapmayan” çocuklara hediye getirme geleneği ise İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin’den geliyor.

YILBAŞI KUTLAMALARININ KAYNAĞI NEDİR?

Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı.

Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.

Her alanda yeni bir başlangıç anlamı taşıyan yeni yıl, dünyada birçok ülkede değişik gelenek ve etkinliklerle kutlanıyor. Tümünün ortak amacı ise, gelecek yılın umutla bolluk ve şans getirmesi.

31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı. Ancak iki bayramın yakın olmasıyla, Türkiye gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıkça karıştırılıyor.

İŞİN DOĞRUSU NE?

Doğrusuna gelince ne yılbaşı kutlamaları müslüman kültürüne ait bir kutlama değil. Ne de Mekke’nin Fethi yılbaşına geliyor. Ayrıca Noelinde yılbaşıyla alakası yok.

Yani, İsteyen namaz kılar isteyen yılbaşını kutlar.

Dili dini rengi ne olursa olsun iyiler iyidir. Önceliğimiz iyi insan olmaktan geçiyor.

Rahmetli Sadri Alışık’ın dediği gibi İyi insan olmanın da hoşgörünün de sevmenin de sermayesi bedava. Sevin lan birbirinizi!

Yeni yılla birlikte giden acılar, hüzünler olsun, yeni yıl bolca iyilik, güzellik, sağlık, bereket ve mutluluk getirsin hepimize.

Dostlukla, kardeşlikle…

Naci Özkan

Yorum Ekle