Amasya İtimat

ŞEKER PANCARINI NASIL SEVERSİNİZ?

0
467

Kültürel Haber: Ahmet Şimşek
Şeker Pancarından sadece şeker mi yapılır? Söküp, yeşilliklerini kesip araçlara yüklenip fabrikaya şeker olmaya giden pancar köylünün elinde, bazen fırına atılır, tadından yenmez lezzetlere dönüşür, bazen de koca tencerelere, kazanlara doldurulup, pişmiş pancar olarak yenirdi.

Şeker pancarı her ne kadar fabrikalarda şeker pancarı olarak yer alsa da; en önemli kullanılan yeri de, kaynamış pancarlar sıktaçta sıkılıp pancar pekmezi olarak sofralara gelir. Taze ekmeği pekmeze batırıp pancar pekmezi yemek lezzeti, dünyanın hiç bir yerinde yoktur. Pancar zamanı ekmek fırınlarını yakıp ekmeklerini pişiren köylüler, sonrasında fırın soğuyana dek kocabaşları közün içine yatırıp pişmesini beklerler, pişme süresi akşamdan sabaha dek sürer. Kocabaşlar soğuduktan sonra soyulup akşam çaylarının yanına müthiş enerji veren lezzetli bir besin haline dönüşür. Pancar pekmezi, doğal bir enerji kaynağıdır ve içerdiği demir ile vücuttaki kan dolaşımını destekler. Ayrıca, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olmasıyla birlikte, pancar pekmezi, sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine de destek sağlar. Eskiler bilirdi kışın sebzenin meyvenin olmadığı zamanda yaz sebze ve meyvelerini kışa nasıl taşınır, vitamininden nasıl faydalanır bilirlerdi. Gerçi şeker pancarının lezzeti yazında, kışında tartışılmaz güzellikledir. Pekmezinin tadına doyum olmaz. Bizim yöremizde şeker pancarı çok tatlı olur. Bir zamanlar Samsun Çarşamba’da görev icabı kalmıştım. Şeker pancarı yetiştirirlerdi. Sulu tarım nedeniyle şeker pancarları kocaman olurdu ama tadı pek yoktu. Ama Taşova’mızın köylerinde yetişen pancar çok tatlı ve şekerli idi. Hatta şeker fabrikası; bizim yörenin pancarlarını daha pahalı alırdı.

Pancarın hikayesi pek uzun ama, bizim okuyucularımızın zamanı daha da kıymetli, kalın sağlıcakla.

Yorum Ekle