Amasya İtimat

Samsunda Görücüye Çıkan METEM Projeleri Basında Geniş Yankı Buldu

0
36

Samsunda Görücüye Çıkan METEM Projemiz Yerel ve Ulusal Basında Geniş Yankı Buldu

47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması Samsun Bölge Finaline katılan İlçemizin son zamanlarda adına sıkça bahsettiren okulu Taşova Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinin Coğrafya alanında projesi yerel ve ulusal basında ve kanallarda büyük yer edindi.

Basından bazı paylaşımlar:

http://www.samsuncanlihaber.tv/ den:

“Samsun’da Öğrencilerden ‘Zirai Don’u Önleyecek Proje

Coğrafya dalında yaptıkları “Kar da Yağsın Dolu da” isimli projeyle bin 325 proje arasından ilk 100’e giren Olcay Coşkun ve Vahit Kara, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı. 

Amasya Taşova Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde okuyan 12 sınıf öğrencileri Olcay Coşkun ve Vahit Kara, meyve ve sebzeleri don ve kar yağışından korumak için bir proje geliştirdiler.”

http://www.habergazetesi.com.tr den:

“Zirai donu bu gençler önleyecek

Amasya Taşova Şehit Polis Ahmet Yaşar Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde okuyan 12. sınıf öğrencileri Olcay Coşkun ve Vahit Kara, meyve ve sebzeleri don ve kar yağışından korumak için bir proje geliştirdi.

Coğrafya dalında yaptıkları “Kar da Yağsın Dolu da” isimli projeyle bin 325 proje arasından ilk 100’e giren Olcay Coşkun ve Vahit Kara, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı.

Samsun’da projeleri sergilenen iki öğrenci, yaptıkları sensörlü çatı sistemi projesiyle sebze ve meyvelerin zirai dondan korunmasının mümkün olduğunu söylediler.

Yarışmaya öğretmenleri Nazım Emre Şenyılmaz ile birlikte katılan Olcay Coşkun ve Vahit Kara, bahar mevsiminde yağan karın meyve ağaçlarının ve sebzelerin çiçek kısımlarını yaktığını, buna bağlı olarak ürünlerin oluşamadığını, yine dolu yağışı ile ürünlerin parçalanması üzerine Türkiye’de büyük ekonomik kayıpların meydana geldiğini, bu zararları önlemek için “Kar da Yağsın Dolu da” isimli projeyi geliştirdiklerini kaydettiler.

Kendi ailelerinin de çiftçi olduğunu belirten öğrenciler, yaptıkları projede yağmur ve doludan dolayı meyve ve sebzelerde ülke genelinde oluşan zararın önüne geçilmesini amaçladığını, her coğrafyada bunu uygulanabileceğini ifade ettiler.

Amaçlarının dolu ve kar yağışında ürünlerin zararlarını aza indirmek olduğunu belirten Olcay Coşkun, “Kendimiz de çiftçi olduğumuz için dolu ve kardan zarar görmüştük. Bunu en aza indirmek için böyle bir çatı sistemi tasarladık. Ani bir kar veya dolu yağdığında çatımız açılıyor ve meyvelerimizi korumuş oluyoruz. Meyvelerin kardan ve doludan zarar görmemeleri için böyle bir sistem geliştirdik” dedi.

Projelerinin geliştirmeye açık olduğunu dile getiren Vahit Kara, “Yurdumuzda yetişen meyve ve sebzeleri kar ve dolu yağışından korumak istedik. Her sene ürünlerimiz zarar görüyor. Bu zararı aza indirmek için çatı sistemi geliştirdik. Bu çatı sistemimizde bir sensörümüz var. Sensöre yağan kar ve dolu ısıyı düşürüyor ve çatımızı açıyor ve meyvelerimiz korunmuş oluyor. Üstünde biriken kar ve dolu sularıyla da tekrar bahçemizi sulayabiliyoruz” diye konuştu.

Aynı haberi paylaşan diğer basın yayın kuruluşları:

http://www.milliyet.com.tr/

http://www.iha.com.tr/

http://www.haberexen.com/

http://www.sanalbasin.com/

Yorum Ekle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz